keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Kylvöjä ja sateita

No nyt on kylvökausi avattu täälläkin!

Kylvöpuuhastelu oli niin mukavaa ja seesteistä: täytin rasiat mullalla, hypistelin siemeniä, kirjoitin nimilappuja ja suihkutin vettä. Kun kyseessä ovat ensimmäiset kylvöt, on tilaa vielä paljon, multaa riittävästi ja mieli levollinen. Kuukauden päästä tilanne voi olla toinen, kun pitäisi johonkin mahduttaa koko kirjo siemenhankintoja. Mutta ei mennä asioiden edelle!

kylvöt_helmikuu.jpg

Kylvöastioina toimivat kanasuikalepaketit ja maitopurkit. Koko homman alustana on muovinen kaukalo. Sen pitäisi päästä oikeuksiinsa keväämmällä, kun taimia täytyy totutella ulkoilmaan ja nostella edestakaisin ulos ja sisälle.

Löysin kaupasta myös etsimäni mykorritsa-kylvömultaa. Olin ajatellut testata sen toimivuutta kylvämällä samoja siemeniä sekä tavalliseen kylvömultaan että mykorritsa-multaan ja vertaamalla tuloksia, mutta eipä minulla ollutkaan enää yhtään kylvömultaa jäljellä. Tieteelliset tutkimukset jäivät tällä kertaa väliin.

Ulkona on satanut nyt jo toista päivää, viimeisetkin lumet sulaa sateen mukana. Outoa! Haluaisin joku päivä ehtiä valoisaan aikaan pihalle katselemaan kukkapenkkejä ja muistelemaan, miltä piha näyttää ilman lumipeitettä.

Laku kuuntelee kanssani sateen ropinaa:

20160209_214132

Mukavaa viikon jatkoa!

8 kommenttia:

 1. Täälläkin on lumet lähes sulaneet sateiden myötä, viikonlopuksi on kyllä tänne luvattu pakastuvaa ja lumisateita, joten talvi jatkunee vielä. Esikasvatettavien kasvien kylvöt aloittelen helmikuun lopussa eli kohta puoliin, multaan päätyy silloin ainakin tomaatteja (eri lajikkeita) ja revonhäntää, ehkä jotain muutakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tännekin on luvattu muutamia pakkasasteita. Ja ehtiihän vielä maaliskuussakin tulla lunta, eli vielä täytyy odottaa talven loppua. Revonhäntää ajattelin laittaa minäkin :)

   Poista
 2. Nämä puuhat alkavat tosiaan olla ajankohtaisia. Pitääpä huomenna muistaa ostaa kylvömultaa. Jos kokeilisi tuota mykorritsa-versiota.
  Lumet saavat kyytiä, sillä nytkin sataa kaatamalla. Kummallinen talvi tämäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on tosiaan monessa blogissa näkynyt kylvöpuuhia. Suuri ja kollektiivinen kevään odotus on meneillään :)

   Poista
 3. Kylvöpuuhissa täälläkin, joitain pitkään kasvatettavia lajeja laitoin. Samalla tavalla teen minäkin, noihin pikkurasioihin kylvän. Laitan kaksi päällekäin etteivät ole pohjasta niin taipuvaisia kun niitä nostelen. Ihanaa tämä alkukevät, kunpa vaan aurinko näyttäytyisi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne rasiat on ihan superkätevät, juuri oikean kokoisia. Ei taida olla aurinkoa luvassa vielä moneen päivään.. Saisi kyllä sateet jo loppua, täälläpäin tulvii kohta pellot.

   Poista
 4. Samoin tein kuluvalla viikolla ensimmäiset kylvöt; keijunmekkoa, orvokkia, rosmariinia ja taas kerran hämähäkkikukkaa (mikä ei varmaan nytkään idä). Kaikenlaiset elintarvikekkeiden mukana tulevat rasiat ja tölkit sekä purkit ovat kyllä oivaa ainesta kylvöhommiin ja kierrätystavaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän peukkuja kylvöksillesi! Keijunmekko on kiva, mutta en ole jostain syystä keksinyt kylvää sitä - olin ajatellut hakea valmiin taimen keväämmällä kaupasta.

   Poista