maanantai 22. helmikuuta 2016

Kylvöhuumaa ja pönttöjä linnuille

Ihka ensimmäiset omin kätösin rakennetut pöntöt ovat nyt valmiina! Toki mieheni porasi muun muassa lentoaukot ja toimi vahvasti henkisenä tukena. Kaiken kaikkiaan ei hullumpi tulos. Keväällä nähdään, miellyttävätkö uudet asuinrakennukset varsinaista kohderyhmää eli lintuja. 

IMG_0751.jpg

Pienempi pönttö on 28 mm lentoaukolla ja tarkoitettu sini- ja kuusitiaisille. Isompi (32 mm) on talitinteille. Tarkoitus on tehdä vielä kolmas pönttö 30 mm lentoaukolla. Pihan linnut ja pöntöt -kirjassa vinkattiin, että tällä tavoin voi yrittää vähentää tiaisten ja kirjosiepon keskinäistä kilpailua pesimäpaikoista. Viime kesänä meillä nimittäin vaikutti olevan jonkinlaista välienselvittelyä sinitiaisen ja kirjosiepon välillä. 

Pönttöjen pohjat ovat upotettuja ja katot on päällystetty bitumihuovalla. Lentoaukon täytyy osoittaa yläviistoon, katossa tulee olla räystäät (eli katto leveämpi kuin pönttö) ja pöntön pitää olla avattavissa siivousta varten. Yksityiskohtaiset ja selkeät ohjeet pönttöjen rakentamista varten löytyvät BirdLifen sivuilta. Juha Laaksosen Pihan linnut ja pöntöt -kirjasta löytyy lisäksi mielenkiintoisia vinkkejä ja tarinoita lintujen pesinnästä.

Pönttöraksailun lisäksi olen malttamattomana kylvänyt lisää siemeniä. Olen niiden kanssa nyt todennäköisesti hyvin ajoissa (eli toivottavasti kasvilamppuviritykseni toimivat!), mutta olin voimaton Suuren Kylvöinnostuksen edessä.  

IMG_0758.jpg

Revonhännän ja myskimalvan kylvöissä näkyy jo muutaman päivän jälkeen mikroskooppista kasvua. Juuri kun oli tarkoitus laittaa myskimalva kylmäkäsittelyyn jääkaappiin! En siis ilmeisesti laitakaan.
Nyt minun täytyy piilottaa siemenpussit kolmeksi viikoksi. Olemme lähdössä muutaman viikon päästä pienelle viikonloppulomalle, enkä halua jättää kissavahdillemme kymmeniä kylvöjä sumutettavaksi. Täytyy jotenkin yrittää pysyä kohtuudessa. (Mutta sen jälkeen all bets are off!)

8 kommenttia:

 1. Tuota revonhäntää pitäisi minunkin jostain hamstrata ja kylvää. Se on kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Toivottavasti lähtee hyvin kasvamaan. Muutamat alut jo pilkistävät, eli tosi nopea itämään! Mä nappasin siemenet muistaakseni jostain rautakaupasta.

   Poista
 2. Hienoja asuntoja! Vallataan varmaan heti kun ovat tarjolla. Meilläkin on muutamia pönttöjä puissa ja kyllä ne asukkaista aina keväällä täyttyy. Vuokran maksavat syömällä suuren joukkion tuhohyönteisiä :)

  VastaaPoista
 3. Hei Piparminttu!
  Olet voittanut arvonnassani palkinnon!! Laitatko sähköpostiini osoitteesi niin laitan palkinnon tulemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, mitä :D Ihan mieletöntä, kiitos! Tulen samantien vierailulle.

   Poista
 4. Oletpa tehnyt hienoja linnunpönttöjä! Taitaa tulla linnuilla kilpailu keväällä, kuka pääsee asumaan upouusiin pönttöihin!
  Mieheni on innokas lintuharrastaja, ja hän tekee uusia linnunpönttöjä lähes vuosittain pihallemme.
  Minulla on ollut jo pitkään haaveena, että tekisin meidän talon muotoisen ja värisen lintujen ruokintapaikan. Se taitaa jäädä ikuiseksi haaveeksi, koska porrastetutn pulpettikaton tekeminen ei ole helppo juttu aloittelijalle. Haaveita ja suunnitelmia pitää kuitenkin aina olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti tosiaan möksät kelpaavat!
   Kuulostaa hyvältä tuo ajatuksesi talon muotoisesta lintujen ruokintapaikasta, se olisi varmasti tyylikäs. Porrastettu katto taitaisi jäädä minultakin tekemättä. Mutta ei se varmasti mahdoton ole, kannattaa siis suunnitella ja haaveilla :)

   Poista