perjantai 11. tammikuuta 2019

Lux Helsinki 2019

Tänäkin vuonna teimme miehen kanssa kierroksen Lux Helsinki valofestivaalilla. Edellisvuosien postaukset samasta aiheesta löytyvät täältä: 2018, 2016.

Tällä kertaa kierros alkoi Kansalaistorilta, jossa oli useampi teos: videonäyttö Sanomatalon seinällä, We Wanted -teksti Oodin suunnalla, Orange Sky Blue Kiasman yläkerrassa ja Moonlight Musiikkitalon edessä. Kerrassaan huikea tarjonta valoteoksia ja myös arkkitehtuuria käytännössä yhdessä pisteessä.

Kiasman päätyikkuna hehkuu eri väreissä:

IMG_9917.jpg

Vaikuttava Moonlight Musiikkitalon edessä. Tämä oli yksi suosikeistani, koska kauniita valokuvia kuusta katsoo nyt muutenkin mielellään, miksei sitten isolla näytöllä keskellä kaupunkia:

IMG_9986.jpg

IMG_9983.jpg

Seuraavaksi kävelimme Finlandia-taloa kohti. Sen Töölönlahden puoleinen sivu oli valaistu sinivalkoisella teemalla:

IMG_9877.jpg

Finlandia-talon etupihalta löytyi hauska ja värikäs Ultraviolet Gallery:

IMG_9890.jpg

IMG_9898.jpg

Samassa paikassa oli myös hieman surullinen valonsyöjähirviö Violet, joka vetosi minuun vahvasti. Jos Violetin edessä ei olisi ollut tiivistä ihmisjoukkoa, olisin viettänyt teoksen parissa varmasti paljon enemmän aikaa:

IMG_9899.jpg

Hakasalmen huvilan paikkeilla oli lyhtypuisto, joka vaikuttaisi paisuvan vuosi-vuodelta. Erilaisia lyhtyjä oli kymmeniä ja osan jopa tunnistin edellisvuosilta.

IMG_9908.jpg

IMG_9914.jpg

Lyhtypuistosta reitti jatkui Mannerheimintien yli Töölön puolelle, jossa Taidehallin seinään heijastui valtava elävä valoteos. Yleisö sai vaikuttaa teoksen sisältöön valopöydällä, kokoamalla siihen erilaisia muotoja ja kirjaimia. Tässä kaksi hyvin erilaista näkymää teoksesta:

IMG_9920.jpg

.. ja tässä joku kirjoitti valopöydälle nimeään, lisäämällä kuvan ottohetken jälkeen riviin vielä kirjaimen i:

IMG_9924.jpg

Nervanderin puistikossa odotti valopalloheiluri, joka näytti todellisuudessa paljon mielenkiintoisemmalta kuin kuvassa. Erivärisinä hehkuvista ja liikkuvista palloista jäi usein kuvaan vain jotain hyvin epäterävää. Heilurin katselu oli melkein hypnoottista.

IMG_9940.jpg

Matkalla reitin loppupisteeseen Kansallismuseoon oli vielä Grid-valoteos, jossa vihreät viivat muodostivat erilaisia kuvioita. Tämä ei ehkä niinkään sytyttänyt.

IMG_9943.jpg

Festivaali huipentui Kansallismuseon julkisivulle heijastettavaan videoteokseen Shelter Seekers. Tarina alkoi museon seinälle hitaasti hiipivästä toukasta, joka muuttui myöhemmin uhanalaiseksi monarkkiperhoseksi.

IMG_9948.jpg

IMG_9949.jpg

Perhosparvi kiitää ...

IMG_9958.jpg

IMG_9960.jpg

... ja laskeutuu lopulta Kansallismuseon seinälle:

IMG_9972.jpg

Se oli hyvä loppu mielenkiintoiselle Lux Helsinki -kierrokselle. Taas täytyy todeta, että Lux Helsinki on yksi suosikkitapahtumistani, talvesta ja kylmästä ilmasta huolimatta.

Viikonloppuna on tavoitteena kokeilla ensimmäistä kertaa hankikylvöjä. Täytyykin katsoa, onko minulla edes kylvömultaa.. Jos kokeilut onnistuvat, seuraa tästä toki raportti blogiin :)
Mukavaa viikonloppua!

16 kommenttia:

 1. Aivan upeita valoteoksia! Kiitos tosiaan hienoista kuvista. Täältä syvästä idästä on niin pitkä matka kaikkeen kiinnostavaan. :)
  Uudenvuodenaattona meillä keskusteltiin, voiko valoshow korvata ilotulituksen. Perheen miesten mielestä ei voi, mutta kyllä he vielä tulevat huomaamaan, että varmasti voi. :D
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tuntuu, että meiltäkin on pitkä matka Helsingin keskustaan erilaisiin tapahtumiin, kuitenkin suunnilleen tunti menee, jos erikseen kotoa alkaa lähtemään. Mutta onneksi usein noihin voi mennä suoraan töistä.
   Minustakin valoshow voi monessa tilanteessa korvata ilotulituksen :) Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 2. Hienoja! Varmasti vaikuttavan näköistä itse nähtynä ja koettuna. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mukava kierros Helsingin keskustassa :) Mukavaa viikonlopun jatkoa!

   Poista
 3. wautsi, upean näköistä <3 Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet taideteokset pääsevät yllättämään joka vuosi, aina on jotain uutta ihmeteltävää. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

   Poista
 4. Olipas upea matka Luxin taiteeseen, pitääkin muistaa ensi vuonna, jospa sattuisi reissu Helsinkiin juuri silloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi, jos satut olemaan lähistöllä festivaalin aikaan :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Mahtavaa, että taidetta ja tässä tapauksessa myös hienoa insinöörityötä on näytillä ihan ilmaiseksi hyvin järjestetyllä kierroksella.

   Poista
 6. Makea tuo Kansallismuseon perhosteos. Kiitos matkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuun ihmettelin hieman, että mikähän toukkavideo sinne heijastuu, mutta aika pian juju selvisi :)

   Poista
 7. Upeat kuvat <3 ihanaa tammikuuta sinulle !

  VastaaPoista