sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Siemeniä, kevään tuntua ja hankikylvöjä

Eilinen aurinkoinen sää sai jotenkin ajatukset tiukasti kevääseen. Tai ehkä vaikuttimena olivat ne ensimmäiset kylvöpostaukset blogeissa tai rautakauppareissulta mukaan tarttuneet vuoden ensimmäiset tulppaanit. Kevät ja kasvukauden alku kuplivat joka tapauksessa iloisesti mielessä.

IMG_9991.jpg

Ensimmäinen (ja ehkäpä tämän vuoden ainoa) siementilauksenikin saapui. Siemeninventaario paljasti, että kylvettävää löytyy runsaasti jo omasta takaa, ainoastaan muutamia hyötykasvien siemenvarastoja piti täydentää.  Kerrankin siis lähestyin siemenkatalogeja valmiilla listalla. Tilauskoriin päätyivät:
- Tomaatti 'Trixi', uusi lajike jo olemassaolevien rinnalle
- Paprika 'Arianne', oranssi ja makea lajike, uusi kokeilu
- Retiisi 'Rudi', uusi kokeilu, mieto ja hitaammin vanheneva lajike - valitsin tämän sen takia, että välillä saatan unohtaa poimia retiisejä juuri oikeaan aikaan.
- Kasvihuonekurkku 'Femspot' - tätä olen kasvattanut aina ja olen ollut tyytyväinen, joten ei ole tarvetta vaihtaa.
- Punajuuri 'Ägyptische Plattrunde' - uusi lajikekokeilu, tämän luvattiin olevan makea.
- Porkkana 'Early Nantes - olen aina kasvattanut 'Maestro'-porkkanaa, mutta nyt ajattelin kerrankin poiketa tästä varmasta valinnasta. 'Early Nantes' taitaa tosin olla yhtä varma ja tunnettu lajike, jonka luvataan menestyvän savimaillakin.
- Tuoksuherne Exhibitor's collection, eli viisi lajiketta samassa setissä. Mukana 'Air Warden', 'Beaujolais', 'Mrs. R. Bolton', 'Noel Sutton' ja 'White Ensign'. Tuoksuherneitä viljelen pitkästä aikaa ja suunnittelin niitä isoon istutuslaatikkoon kesäköynnösten tilalle.

IMG_9995.jpg

Tänään tein vuoden ensimmäiset kylvöt. En kuitenkaan kylvänyt mitään juuri mainituista siemenistä, vaan tein valmisteluja hankikylvöihin. Olen lukenut aiheesta monesti blogeista, mutta en jostain syystä innostunut hommasta aiemmin. Tällä kertaa kuitenkin kylmäkäsiteltäviä siemeniä oli sen verran, että jääkaapin täyttäminen kylvörasioilla sai väistyä.

Googletin hieman ohjeita ja kaikilla näytti olevan pitkälti yhteistä se, että ensin kylvettyjä siemeniä pidetään jonkin aikaa sisällä kosteassa kylvömullassa (itse ajattelin, että vuorokausi saisi riittää), jonka jälkeen rasiat siirretään ulos lumen alle. Kylvöt olisi myös hyvä suojata harsolla tai vastaavalla, jotta rikkaruohojen siemenet eivät kylväydy keväällä niihin. On myös huolehdittava siitä, että vesi pääsee valumaan kylvöastioista pois.

Kylvin akileijoja, hohtopiikkiputkea, laventelia, isokonnantatarta, siperian- ja kirjokurjenmiekkaa, käenkukkaa, kaukasiantähtiputkea, ukonkelloa ja purtojuurta. Kylvöt saavat olla huomiseen asti sisällä, jonka jälkeen siirrän ne sellaiseen viljelylaatikkoon, johon ei ihan ensimmäisena keväällä tarvi kylvää mitään.
Samalla kun puuhastelin kylvöjen parissa, vahvistui ajatus siitä, että kesällä täytyy puutarhaan perustaa kylvö-/siementaimipenkki. Monia perennoja voisi tällöin kylvää jo syksyllä ja paljon suurempia määriä.

IMG_9999.jpg

IMG_0002.jpg

Myös kylvöexcelin päivitys alkoi taas :) Kylvötilastot näyttävät juuri nyt seuraavaa:
Kylvettyjä lajikkeita: 13
Itäneitä: vielä pyöreä nolla

Mutta tästä se lähtee!

20 kommenttia:

 1. Tänä vuonna jätin talvella tehtävät hankikylvöt vähemmälle, mutta jo syksyllä tuli kylvettyä paljon. Siellä nekin hangen alla odottelee kevättä. Tässä pitäisikin mennä taas kylvömultia ostamaan ja siemeniä inventoimaan :) Pidetään peukkuja hankikylvöille (viime vuonna vajaa puolet kokeilemistani lajeista iti niin). Tosin saattoi olla vikaa siinäkin, että kylvökset pääsivät hiukan kuivamaan keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin ajatellut syyskylvöjä, mutta aika karkasi johonkin. Onneksi sain nyt hankikylvöt tehtyä. Keväällä täytyykin muistaa olla tarkkana kastelun kanssa, pienet ruukut ja rasiat kuivuvat auringossa niin helposti! Mukavia hetkiä siemeninventoinnin parissa! :)

   Poista
 2. Melkein alkoi hengästyttään! Siellä on jo kevät pitkällä! Hankikylvöjä en varmaan tänä vuonna isommin tee, luulen. Mielenkiintoinen kattaus siementen osalta. Tuo kurkku Femspot on kyllä erinomainen lajike, sitä minäkin olen kasvatellut jo vuosia ja en aio siitä luopua. Retiisiä en ole vuosiin kasvattanut, pitäisiköhän taas?

  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kevät iski vahvasti tänä viikonloppuna! Joulu on ohi, joten katse kesää kohti :D
   Femspot on todella hyvä ja maukas lajike, ei ole täälläkään ollut mitään tarvetta vaihtaa.
   Retiisit ovat mahtavia, etenkin koska ne voi kylvää jo tosi ajoissa ja satoakin tulee pikaisesti. Ja tietysti maku on hyvä ja raikas :)
   Mukavaa uutta viikkoa myös sinne!

   Poista
 3. Tänä vuonna jätän nämä hankikylvöt väliin, vaikka ne ovat yleensä toimineet. Tein syyskylvöjä ja katson, mikä niiden tulos on. Kertomallasi menettelyllä olen kylvänyt perennoja ja kaksivuotisia kukkivia kasveja. Se toimii kyllä. Early Nantes on vanha suosikkini! Kiinnostavia kylvökokemuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskylvöjä olin ajatellut myös tehdä, mutta en sitten jotenkin ehtinyt. Jatkossa jos olisi se oma siemenkylvöpenkki, niin silloin panostaisin kyllä vahvasti syyskylvöihin.
   Kiva kuulla että Early Nantes on hyvä lajike, aina kuitenkin vähän jännittää vaihtaa jostain perussuosikista toiseen.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Nyt niitä on pakko ostaa päiviä piristämään :)

   Poista
 5. Ai että, nyt kyllä houkuttelisi kokeilla hankikylvöäkin. Syksyn perennasiemenkirjeestä tuli hamstrattua melkoisen paljon erilaisia siemeniä ja kylvin niitä jo syksyllä. Jos kaikki itävät ja onnistuisin tekemään vielä hankikylvönkin oikein, niin minähän olisin pulassa kaikkien pikkutaimien kanssa :D Mutta toisaalta, jos syyskylvöt menivätkin pieleen pitkän lämpimän syksyn takia, niin... Ihanat tulput ensimmäisessä kuvassa <3 Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli syksyllä hyvä ajatus, että tekisin syyskylvöjä ja juuri samaisesta syystä - siemenkirjeistä oli tullut paljon uusia siemeniä. En sitten vaan koskaan ehtinyt tai aina tuli jotain muuta. Nyt sitten pidän peukkuja hankikylvöjen osalta.
   En tiedä mikä on, mutta ainahan sitä on keväisin pulassa pikkutaimien kanssa :D Mutta jotenkin siitä aina selviää :) Eli siitä vaan kokeilemaan lisäkylvöjä :)
   Mukavaa uutta viikkoa myös sinne!

   Poista
 6. Tuoksuherne 'Beaujolais' on ihana! Laitoin sitä viime kesänä ja ihastuin täysillä väriin. otin siemeniä talteen ja toivottavasti ne itävät. 'Early Nantes' on tuttu porkkana, hyvin kasvoi meidänkin savimailla, sadon aikaisuutta en tosin mitenkään havainnoinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googletin myös 'Beaujolais'n kuvia ja se näytti kieltämättä upealta :) Hyvä kuulla myös että 'Early Nantes' on hyvä lajike, sehän sopii :)

   Poista
 7. Kevätjuttujen lukeminen, kauniit kuvat ja auringonpaiste ulkona ovat kyllä aika hyviä kevätmielen nostattajia. Minä tässä yritän vielä keskittyä fiilistelemään kevättalvea ja lunta nyt, kun sitä on kerran tarjolla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin selvästi kevät- ja kesäihminen, mutta tästä huolimatta täytyy myöntää, että tänään oli ulkona todella kaunista. Päiväsaikaan voi siis mielestäni hyvin nauttia lumisista näkymistä ja illalla sisällä haaveilla keväästä :D

   Poista
 8. Sinulla on siellä kylvöt hyvällä mallilla! Minun alkuvuoden aokani on mennyt vallan muissa puuhissa kuin puutarhaan liittyvissä, joten hankikylvöt jäävät nyt väliin. Toki huono oli menestys viime vuonnakin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nyt on kylvöjen päälle tullut aina vaan lisää lunta :) Kylmäkäsittelyt hoituu siis taatusti hyvin. Harmi ettei hankikylvösi menneet ihan nappiin. Saa nähdä kuinka mulle käy niiden kanssa.

   Poista
 9. Hienot siemenhankinnat. Minä kylvin myöskin kaikki siemenet mitä sain siemenkirjeestä jo syksyllä. Toivottavasti itävät. Minä istutan aina vähän enemmän samaa lajia joten taimia tarvitaan. Minulla on sellainen niinsanottu reservipenkki puutarhassa mihin jaan kasveja odottamaan istuttamista joskus ne kasvaa siinä kaksikin vuotta. Mutta tällainen siemenpenkki on myös hyvä. Ihanat tulppaanit.Omani on vielä kaupassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reservipenkki kuulostaa oikein hyvältä ja hyödylliseltä. Toivotaan parasta siemenkirjeen siementen osalta! :)

   Poista
 10. Viime keväänä tein hankikylvöjä ja syksylläkin kylvin vielä; siemenkirjeistä siemenet. Hankikylvöt onnistui hyvin ja keväällä selviää syyskylvöjen tulos. Early Nantesia on ollut melkein joka kesä, tykkään, mukavan makea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni on kylvänyt syksyllä siemenkirjeen siemeniä :) Toivottavasti ne onnistuu hyvin. Tulee olemaan hauskaa bongailla ensi vuonna siemenkirjeen ensimmäisiä taimivauvoja.

   Poista