keskiviikko 3. elokuuta 2016

Kesäkukkakierros

Siemenestä kasvatetut kesäkukat ovat nyt melko hyvässä vaiheessa. Unikoiden kukinta alkaa olla ohi, mutta muita kukkijoita vielä riittää. Tervetuloa pienelle esittelykierrokselle!

En tiedä määritelläänkö kelloköynnös kesäkukaksi (ainakin se on yksivuotinen ja kukkii), mutta täytyy joka tapauksessa kirjoittaa siitä heti alkuun. Nimittäin köynnöksen ensimmäinen kukkanuppu on avautunut! Kukka on sävyltään melko vaalea, mutta tummenee nopeasti.

IMG_3004.jpg

Kelloköynnös oli minulle ihan uusi tuttavuus, kuten tietysti monikin kasvi aloittelevalle puutarhurille, mutta en olisi varmaan itse koskaan älynnyt kasvattaa koko köynnöstä. Onneksi sain tähän hommaan pienen tönäisyn voittamalla helmikuussa Kukkia ja Koukeroita -blogin synttäriarvonnasta muun muassa pussillisen kelloköynnöksen siemeniä. Kylvökokeilun tuloksena oli kaksi reipasta taimea, jotka istutin terassin viereiseen kukkalaatikkoon. Ne ovat rehevöityneet hienosti ja peittävät yhdessä tsinnioiden kanssa näkymiä "joutomaalle". Ihan loistava kokeilu siis, nyt odotan innolla seuraavien kukkanuppujen avautumista.

IMG_3006.jpg

Kylvin keväällä myös härmesalviaa. Pikkutaimet kasvoivat alkuvuonna loistavasti sisällä, mutta ulkona kukkapenkissä kasvu ei ole yltänyt ihan yhtä reippaaseen vauhtiin. Tosin en ole tarjonnut niille mitään lisälannoitusta. Ovat suloisia, mutta kukkapenkissä jäävät mielestäni runsaampien kukkien varjoon. Näitä voisin ensi vuonna kokeilla kasvattaa ruukussa, pääsisivät silloin varmasti parhaiten oikeuksiinsa.

IMG_3019.jpg

Kasvupaikan ja -olosuhteiden eron näkee hyvin sinitähtösissä. Nämä ensimmäisen kuvan yksilöt kasvavat laatikossa kärhöjen juurella ja ovat saaneet varmasti osansa runsaasta lannoituksesta. Lehdet ovat tummanvihreät ja kasvit isokokoiset.

IMG_3000.jpg

Toinen satsi kasvaa kukkapenkissä auringon paahteessa. Ovat selvästi haaleampia ja kooltaan pienempiä. Näille en ole tarjonnut lisälannoitusta.

IMG_3056.jpg

Muhkeaan kasvuun on päässyt myös punarevonhäntä. Näissä pätee selvästi sääntö, että mitä suurempi ruukku, sitä isompi kasvi. Kuvan yksilöt ovat jättiruukussa ja kasvaneet parhaiten. Loput taimet istutin keskikokoisiin ruukkuihin ja ne ovat jääneet vajaa puolet pienemmiksi. Kaikilta löytyvät kuitenkin nämä hauskan punaiset jatkuvasti pituutta kasvavat kukinnot.
Vasta kuvia blogiin laittaessa tajusin, että revonhäntäni lehdet ovat ihan haaleat ja melko kitukasvuiset. Olenhan mä sen tietysti aiemminkin huomannut, mutta en ole uhrannut asialle sen syvällisempää ajatusta. Luulen, että syynä on se, että olen lorauttanut näille kesäkukkaravinnetta. Oletan, että jokin tasapainoisempi puutarharavinne voisi olla parempi.

IMG_3017.jpg

Seuraavaksi söpöläinen espanjanneito. Sen pienet kukat ovat herkän kauniit, mutta niiden pastellisävyt  erottuvat heikosti viereisten kasvien (eli runsaskasvuisen myskimalvan) taustalta.

IMG_2983.jpg

Myös ensimmäiset jättiolkikukan nuput ovat ilmestyneet näkyviin! Ihastuin kasviin viime syksynä Tukholman kasvitieteellisessä puutarhassa ja päätin kokeilla kylvöä itsekin. Ihanat loppukesän kukkijat!

IMG_3038.jpg

IMG_3052.jpg

IMG_3053.jpg

Jos pitäisi valita, mikä näistä kokeiluista pääsee "jatkoon" ensi vuodelle, niin ehdottomasti punarevonhäntä ja kelloköynnös.

13 kommenttia:

  1. Ostin keväällä kelloköynnöksen taimen myymälästä, on kyllä kasvanut reippaasti, mutta kukkia ei näy. Ihania kukkasia! Revonhäntä on hauskan näköinen ja tuo espanjanneito on todellakin suloinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Revonhäntä on todella veikeä ja "häntien" kasvua on ollut todella mielenkiintoista seurata. Toivottavasti kelloköynnöksesi kukkii pian!

      Poista
  2. Punarevonhäntä on näyttävä, upea kasvi. Se todellakin tarvitsee suuren ruukun ja myös lannoitusta. Se on kasvi, joka kasvaa käsittämätöntä vauhtia.
    Kelloköynnöstä en ole itse koskaan kokeillut. Minulla on aina ollut sellainen käsitys, että se vaatii todella pitkän kasvuajan. Mutta sen kukat ovat tosi kauniita. Ehkä joskus uskaltaudun sitäkin kokeilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen ymmärtänyt, että kelloköynnös ei välttämättä aina ehdi kukkia. Tänä kesänä on ainakin ollut lämmintä, se on varmasti auttanut asiaa. Ja punarevonhäntä on tosiaan nopea kasvamaan!

      Poista
  3. Kelloköynnöksen kukka onkin tosi nätti. Kesäkukkaköynnöksissä sitä toki odottaa niitä kukkia, mutta kyllä lehdistölläkin on iso merkitys. Aika rehevä näyttää kelloköynnös olevan olemukseltaan. Tässä tuli taas monta kutkuttavaa ideaa ensi kevättä ajatellen. Vielä ei ole yhtä kesää loppuun saatettu, kun ajatus jo rientää seuraavaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin totta, kelloköynnöksen lehdistöllä on myös merkitystä. Meillä se tuo vehreyttä terassille (ja myös näkösuojaa :))
      Mullakin ajatukset karkaa jo ensi kevään kyvöihin, ihan tässä joutuu koko ajan ojentamaan itseään, että malttaisi ensin tehdä nämä tän vuoden hommat loppuun. Mikä siinä on, että ei osaa elää hetkessä?

      Poista
  4. Oletkin onnistunut hyvin siemen kokeiluissa, itsekin kokeilin ekaa kertaa kelloköynnöstä ja odotan sen kukkia kuin kuuta nousevaa. Myös punarevonhäntä on niin upea, miten olenkaan unohtanut se olemassaolon. Kiitos muistutuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytynee nyt koputtaa puuta, mutta tänä vuonna siemenkylvöt tosiaan onnistuivat yli odotusten. Tai ainakaan en enää muista niitä epäonnistumisia :D
      Toivottavasti kelloköynnöksesi kukkii pian!

      Poista
  5. Hienoja onnistumisia siemenkasvatuksessa! Kelloköynnös on mun ehdoton lemppari kesäköynnöksistä, sillä saa nopeasti rehevyyttä ja lehdet ja kukat ovat kauniit. Omani ei vielä kuki, mutta nuppuja näkyy =)Blogimaailmasta saa aina vinkkejä ja ideoita omaan puutarhailuun, huippua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelloköynnös on mahtava ja sen nuput ovat hauskoja paketteja :) Blogit ovat tosiaan hyvä inspiraation lähde, aina löytyy jotain uutta ja hienoa :)

      Poista
  6. Tuollaiset pienet herkät kasvit ovat mielestäni ihania. Ne houkuttelevat kiertelemään ja katselemaan lähempää. :)

    VastaaPoista