torstai 25. elokuuta 2016

Pitkästä aikaa puutarhassa

Tällä viikolla olen ilahduttavan monesti ehtinyt ja jaksanut lähteä iltaisin puutarhatöihin. Sateettomalla säällä on ollut tietysti myös osuutensa asiassa.

Tekemiset painottuvat huolto- ja hoitotoimenpiteisiin: kitkin (taas!) osan penkeistä ja syyslannoitin ne samalla. Heivasin väsähtäneitä kesäkukkia kompostiin ja siistin sorakäytäviä. Tartuin vihdoinkin myös ruohonleikkuriin ja hyökkäsin päättäväisesti nurmikon kimppuun. Kosteilla keleillä kasvuvauhtiin päässyt nurmialue muistutti tosin jo enemmän rehevää niittyä. Ruohonleikkuri yski ja murisi, mutta selvisi kuitenkin tehtävästään.

Tänään tein päivän päätteeksi kameran kanssa pihakierroksen ja huomasin, että puutarhassani ei ole enää kovinkaan paljon aiheita kukkakuviin. Kaikki kukkijat ovat joko esiintyneet jo blogissa tai ovat muuten vaan lopettelemassa. Tosin eihän toisto haittaa, kun kyse on kukista :) Siksi silkkiunikko pääsee uudelleen esille. Se on yhtä kaunis kuin kuukausi sitten ja tekee vaan uusia nuppuja:

IMG_3162.jpg

Päivän yllättäjät ovat keväällä ulos kylvetyt sinipallo-ohdakkeet - lehtien välistä puskee pikkuisia palleroita!

IMG_3184.jpg

Pilariomenapuut kantavat heti ensimmäisenä kesänä hedelmää:

IMG_3185.jpg

Kasvihuoneessa on myös melkein juhlan paikka. Ensimmäiset tomaatit alkoivat punertaa lämpimien kelien ansiosta. Tosin tomaatit pääsivät kasvihuoneeseen vasta heinäkuun lopulla, joten mulla ei ollut niiden suhteen erityisiä odotuksia.

IMG_3175.jpg

Kasvihuoneen toisen kulman ja puoli lattiaa on valloittanut miehen vesimelonikasvatus. Nyt kun kasvihuone on vielä tyhjillään, niin tämä itse asiassa piristää sitä kummasti.

IMG_3174.jpg

Eikä siinä vielä kaikki! Rönsyjen lisäksi siellä kasvaa pieni pullukka :)

IMG_3173.jpg

Havahduin tänään siihen, että elokuu on melkein ohi. Milloin tämä ehti tapahtua? No, vielä tässä on muutama päivä tätä kuuta jäljellä. Taidan lopettaa tämänkin postauksen samaan ajatukseen kuin viimeksi - toivottavasti sää pysyy järkevänä ja viikonloppuna on aikaa puutarhahommiin! Se tuntuu olevan nyt päällimmäisenä mielessä, pitäisi saada kaikenlaista vielä tehtyä!

16 kommenttia:

 1. Siivoilu ja huoltohommia täälläkin tehty. Noin kauniin väristä unikkoa katsoo vaikka kuinka useasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo unikko on ihan suosikkini, täytyykin ottaa siemeniä talteen. Vääjäämättä tulee hieman syksyinen tunnelma noista puutarhan siivoushommista, mutta ei kai sille oikein mitään voi.

   Poista
 2. Kauniita kuvia, upean värinen unikko. Siivoushommia pitäisi jo pihamaalla tehdä, tekee syksy jo tuloaan. Blogissani on puutarhakirjojen arvonta, käyhän kurkkaamassa. - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin alkaa tulla syksy yhä enemmän ja enemmän mieleen! Täytyy käydä kurkkaamassa arvonta, puutarhakirjoja ei ole koskaan liikaa :) Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Söpö tuo pilariomena. Hyvältä näyttää tomaattisatosi kypsyminen. Upeasti olette onnistuneet tuossa vesimelonin kasvatuksessa. Kunnioitettavan näköinen pullukka on teillä kypsymässä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilariomenalla on aika ihanat punaposkiset hedelmät :) Vesimeloni on ollut ihan miehen puoliksi vitsillä aloitettu kokeiluprojekti. Taisin sanoa heti alussa, että ei kannata odottaa siitä liikoja, mutta olin aivan väärässä :D Vesimelonin kasvua on ollut oikein hauskaa ja yllätyksellistä seurata.

   Poista
 4. Komeat omenat ensimmäistä kesäänsä viettävässä pilariomenapuussa. Vesimelooni.... upeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omemat ovat ihanan värikkäät! Hieman niissä taitaa olla rupia, mutta tuottavat ainakin silmäniloa runsaasti.

   Poista
 5. Kaunis unikko ja hauska möllykkä rönsyineeen! :) Mukavaa puutarhaviikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesimelonikasvusto on ihan villiintynyt :) En oikein tiedä, miten sitä pitäisi kurittaa.
   Kiitos ja oikein mukavaa ja puutarhantäytteistä viikonloppua myös sinne!

   Poista
 6. Ihana kasvihuoneen sato, kyllä kannattaa :) Omat tomaatit näyttävät siltä, että ehtivät syötäviksi ajoissa. Toivottavasti maku on nautittava!

  Sini K.
  Kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tomaatit ehtisivät kypsyä! Ainakin viikonlopulle luvattiin hyvää säätä, se vaikuttaa heti.

   Poista
 7. Tuo pilariomenapuu on hauska tapaus. Aikamoinen kasvusto melonissa ja yksi iso hedelmäkin tulossa. Ensi vuonna kasvarisi taitaa päästä tosi toimiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskasti omenat ovat ihan mytyssä siinä pilariomenapuussa :)
   Hekumoin jo oikein sillä ajatuksella, että voin talvella suunnitella rauhassa kasvarin sisustusta ja kasvivalikoimaa ensi vuodelle :P Se tuo taas jotain ihan uutta tähän puutarhaharrastukseen, ja varmasti myös paljon uutta opittavaa.

   Poista
 8. Mahtavaa, kun vesimelonikin tuottaa satoa! Kaksi kertaa olen yrittänyt kasvattaa vesimelonia, toisella kerralla pääsin melkein satovaiheeseen saakka: pesäpallon kokoinen hedelmä. Sitten kasvi otti ja kuoli :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, mikähän vesimelonillesi kävi? Minulla ei ole ollut oikein kovia odotuksia vesimelonin osalta, etenkin koska se on laitettu kasvamaan tyrkkäämällä kaupan vesimelonin siemen viljelylaatikkoon. Yllättävän sinnikäs se on ollut. Jotenkin kuulostaa tyypilliseltä, että jos jotain kasvattaa ja vaalii tositarkoituksella, niin se epäonnistuu, ja vitsillä ja vasemmalla kädellä maahan heitetyt siemenet rehottavat tyytyväisinä...
   En kyllä tiedä, saako tästä vesimelonista mitään syötävää, mutta ainakin on ollut hauskaa seurata kasvun vaiheita.

   Poista