sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Vettä kaatamalla

No huh. Tänään tuli sitten vettä enemmän kuin tarpeeksi. Varmaan koko kesän vedet tunnissa. Hurjalla vauhdilla, välillä rakeilla ja ukkosella höystettynä.

IMG_2583.jpg

Vesimassa paiskautuu vauhdilla autotallin katon yli.

IMG_2576.jpg

Ja sitten alkoi tulla rakeita. Hyppivät autotallin katolla.

IMG_2584.jpg

Grillin huppu ei tietenkään ole grillin päällä.

IMG_2588.jpg

Sisäänajotie alkoi valumaan pois tontilta.

IMG_2592.jpg

Sateen jälkeen kävimme arvioimassa tuhoja. Tie on heikossa kunnossa, mutta onneksi meillä on vielä tämän päivän kaivinkone käytössä, jolla saatiin jo osa sorasta työnnettyä takaisin tielle. Sora on kuitenkin vielä liian märkää tärytettäväksi.

IMG_2603.jpg

Kasvihuoneen sorapatja valmistui juuri ennen sateen alkua. Mutta kulmassa olevaa salaojien purkukohtaa emme ehtineet vielä rakentaa kasaan, joten kaikki pintavedet valuivat sieltä iloisesti alas. Täytyy asentaa tuonne sadevesikourut salaojien lisäksi.

IMG_2596.jpg

Kukkapenkeissä on myös tuhoja, kasveja on kaatunut ja lakastunut. Tässä penkissä on tilapäinen suo:

IMG_2599.jpg

Unikot ja myskimalvat ovat kaatuneet. Elättelen toivoa, että nousevat siitä vielä kuivuessaan.

IMG_2595.jpg

Herneet eivät ole pysyneet tuissaan. Myös kärhöjen tilanne oli surullinen: lehtiä oli palasina ja osa versoista katkennut.

IMG_2605.jpg

Terassilla olleet tomaatit ovat kaatuneet. Oma vika, että en ollut tukenut niitä. Ajattelin, että olisin ehtinyt nostaa ne uuteen kasvihuoneeseen.

IMG_2606.jpg

Nyt paistaa aurinko, ikään kuin ei olisi koskaan satanut.

31 kommenttia:

 1. Yhtä hurja ilma oli täällä. Ukkonen rysähti muutaman kerran niin kovaa talon päällä, että vaistomaisesti tuli vedettyä pää hartioiden sisään. Samanlaista tuhoa ei sentään tullut. Tosin en ole käynyt alapihalla katsomassa, miten paljon kasvit ovat lakoontuneet. Jonkin verran ehdin eilen tukia pidemmille kaatujoille laittaa. Sadekuurot on toki parempi, kuin kokopäiväinen sade ja harmaus. Silti voisi vaihteeksi paistaa useampi päivä putkeen - ilman ainuttakaan sadepisaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkonen jysähti täälläkin pari kertaa oikein lähellä. Pahimmat tuhon taisivat tehdä rakeet. Kasvihuoneen rakentamisen kannalta toisaalta ihan hyvä, että tällainen poikkeussade koettiin tässä vaiheessa, eli ehditään vielä tekemään korjausliike pintavesien osalta.

   Poista
 2. Oho. Tulipa rajuna teille kaikki se vesi. Meillä oli vain lyhyt kuuro ja jyrinää kauempana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olisi voinut jäädä väliin! Tosin valtaosa vedestä valuu varmasti nopeasti pois ja loput kuivaa aurinko :)

   Poista
 3. Oho. Tulipa rajuna teille kaikki se vesi. Meillä oli vain lyhyt kuuro ja jyrinää kauempana.

  VastaaPoista
 4. Jopas on tullut vettä, tulvimalla suorastaan. Täällä on myös muutamina päivinä ollut välillä kaatosadetta. Unikot pötköttää täälläkin pitkällään, palavat rakkaudet ja muutamat muut myös. Pihamaa litisee märkyyttään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesi pääsi valumaan pitkin rinnetonttia ja sitä tuli sitten kerralla ihan liikaa :/ Harmittaa kasvien puolesta, mutta onneksi ei sentään puita kaatunut tai muuta hurjaa sattunut. Toivottavasti sinnekin tulisi nyt hieman aurinkoa, joka kuivaisi kasvit ja pihamaan!

   Poista
 5. Apua mikä keli, kuvat on aika hurjat!! Meille tuli vain muutama pisara.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kyllä vähän aikaan kokenut näin hurjaa sadetta. Katsoimme vain ikkunasta ulos ihmeissämme.

   Poista
 6. Niin se tuli ja meni nopeasti täällä Lohjallakin.
  Aikamoista jälkeä teki teillä. Viime kesänä meilläkin valahti tie alas useaan otteeseen. Nyt siltä säästyttiin jostakin syystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tullut tiehen urat kerran aikaisemmin, mutta silloin päästiin paljon vähemmällä. Tontti on rinteessä, joten alaspäin pyrkivästä vesimassasta tulee äkkiä melko huima. En haluaisi kokea vastaavaa enää vähään aikaan.

   Poista
 7. Voi kauhistus. Meilläkin jyrinät kuuluivat vain kauempaa ja vettä ripsautti vain vähäsen. Toivottavasti moni kasvisi tuosta toipuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän miettiä, että mitään vakavaa ei kuitenkaan tapahtunut. Talo on pystyssä ja samoin kaikki puut :) Harmittaa silti hiukan kasvien puolesta.

   Poista
 8. Ohhoh, onpas teillä tullut vettä. Toivotaan, että kasvisi toipuvat. Meillä ei tänään ole satanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vähään aikaan vastaavaa kokenut. Kiitos, toivotaan tosiaan, että kasvit siitä vielä nousevat kuivuessaan!

   Poista
 9. Onneksi tänne ei moista myrskyilmaa tullut. Toivottavasti kasvisi elpyvät ja nousevat terhakkaina pystyyn:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään laitoin myskimalvoille tuet, ei näyttänyt olevan pahasti varsia poikki. Saa nähdä elpyvätkö vielä ja pysyvätkö pystyssä. Kiitos toivotuksista :)

   Poista
 10. No huh mikä kuuro! Lueskelinkin uutisista että jossain päin oli tullutkin vettä ihan kaatamalla kookkaiden rakeiden kera. No onneksi ei ihan kauheaa tuhoa tehnyt. Viime vuonna myrsky tuhosi suurimman osan satoa kasvimaaltani ja muistan että olo oli pitkään todella kurja. Toivottavasti taimesi toipuvat vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään pihaa kiertäessä oli kyllä mieli maassa :( Onneksi perennat kasvavat kuitenkin viimeistään ensi vuonna takaisin. Pioni- ym. unikot täytyy mahdollisesti käydä nostamassa pois, näyttävät niin karmeilta.

   Poista
 11. No saipa kuuro todella ikävää jälkeä aikaan. Täällä meilläkin vettä tuli hetken aikaa kuin saavista kaataen, mutta onneksi mitään vahinkoa ei sade sentään saanut aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rankkasade kesti täällä ainakin tunnin, sen jälkeen jatkui kevyempänä. Käsittämätön määrä vettä tuli kerralla alas. Onneksi siellä säästyttiin tuhoilta!

   Poista
 12. Oho, onpa teillä ollut hurja ukkosenilma, joka on saanut paljon pahaa aikaan. Toivottavasti kasvisi toipuvat rankkasateesta.
  Meilläkin oli tänään ukkosta ja rankkasade, mutta onneksi vain ritarinkannukset kärsivät kaatosateesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiukan heikolta näytti tänään tilanne osan kasvien osalta. Kärhöjen juurilla oli pelkkää lehtisilppua, ilmeisesti rakeet ovat piesseet lehdet rikki. No sille ei olisi voinut oikeastaan edes mitään suojakeinoa kehittää. Ja onneksi kuitenkin pääosa kasveista toipuu varmasti, viimeistään ensi vuonna.

   Poista
 13. No huh, millainen rankkasade teidän kohdalle on osunut. Toivottavasti kasvisi elpyvät ja nousevat ylös. Tämä kesä on jo muutenkin ollut ihan hurja, ensin toukokuussa kauheat helteet ja sen jälkeen tuulet ja rankkasateet. Ei sitä tiedä milloin joku hirmukuuro kohdalle sattuu, eikä siihen voi aina varautua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä melkoinen sade :/ Sään ääri-ilmiöihin täytyy ilmeisesti tottua, niitä on ymmärtääkseni luvassa entistä enemmän.

   Poista
 14. Hienoja sadekuvia oletottanut. Toivottavasti kasvisi kukoistavat jälleen.

  Marja/ Pionihullun päiväkirja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän ajatella, että mitään korvaamatonta ei ole tapahtunut. Silti aamun pihakierroksella harmitti :( Täytyy katsoa tilannetta uudelleen kun kasvit ovat kuivuneet.

   Poista
 15. Otan kovasti osaa, meillä on ollut tuollaisia samanmoisia tänä kesänä ja se kyllä pistää mielen matalaksi. Meillä on tuollainen sama hiekkarinne ja olen sitä lapioinut ja tasoittanut urakalla. Toivottavasti kasvisi ovat kunnossa! Ihana tuo pihanne on kaikesta huolimatta ja kivikkosi on niin suloinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, en olisi kaivannut yhtään lisätöitä tähän hetkeen. Mutta kyllä tää tästä. Ja kiitos <3

   Poista
 16. Voi apua, mitä tuhoja :( Mutta upeita sadekuvia olet ottanut!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hiukan ikävämpi rankkasade. Sen jälkeen ollaan aina seuraavan sateen tullen katseltu ahdistuneena pihalle, mutta mikään kaatosade ei ole yltänyt vastaavaan. Toivottavasti pysyykin poikkeuksena.

   Poista