maanantai 25. heinäkuuta 2016

Syyshohdekukat ja värimintut

Viimeiset lomapäivät ovat käsillä ja aion pyhittää ne lokoiluun. Ei mitään ohjelmaa, rakennettavaa tai kaivettavaa. Alkajaisiksi ajattelin istua terassilla, käydä läpi viime päivien puutarhakuvia ja päivittää blogia.

Puutarhassa tunnelmat ovat helteiset. Aamulla herätessäni huomasin kasvihuoneessa olevan jo yli neljäkymmentä astetta ja kipaisin äkkiä ulos avaamaan ovia ja kastelemaan nuutuneita tomaatteja. Kasvariin nostetut vesimelonin taimet eivät ole kuumasta moksiskaan. Päinvastoin, ne ovat muutamassa päivässä kasvattaneet uusia lehtiä ja melkein tuplanneet kokonsa.

Pihalla loistavat nyt syyshohdekukat. Ostin kaksi 'Moerheim Beautyn' tainta muutama vuosi sitten ja vuosi-vuodelta kasvusto on laajentunut hienosti. Kasvupaikka on saven ja puutarhamullan sekoitusta ja ihan kallion vieressä. En sanoisi multaa kovin läpäiseväksi, mutta oletan, että penkin yläpuolella oleva kallio estää veden tulon ylärinteestä penkkiin ja tästä syystä kasvupaikka kuivuu kohtuullisen nopeasti. Syyshohdekukat vaativat nimittäin hoito-ohjeiden mukaan vettä läpäisevän kasvupaikan.
Päivitys 26.7.: googletin syyshohdekukan kasvupaikkaa tarkemmin ja muistini oli selvästikin pettänyt - syyshohdekukan sanotaan kaipaavan nimenomaan kosteaa tai tuoretta, ei kuivuvaa multaa. Ei ihme että savimaamme tarjoaa sille siis hyvän pohjan :)

IMG_2717.jpg

IMG_2842.jpg

Syyshohdekukkien taustalla ovat tänä vuonna ihan omiin korkeuksiinsa kasvaneet tiikerililjat. En ole aiemmin nähnyt niitä näin mittavina. Nuppuja on paljon, joten lupaavalta näyttää.

IMG_2843.jpg

Toisaalla kukkivat värimintut. Kaksi tainta on hankittu viime kesänä ja kolmas tänä vuonna. Nyt pystyy jo näkemään sävyerot kukinnassa. Tässä punainen 'Squaw':

IMG_2827.jpg

Pinkki 'Twins':

IMG_2825.jpg

Ja vaaleanpunainen 'Beauty of Cobham':

IMG_2874.jpg

'Squaw' on selvästikin levinnyt parhaiten, mutta sekin on vasta pieni kasvusto. Tässä vaiheessa olen kuitenkin kiitollinen jo siitä, että molemmat viime kesän taimet selvisivät hengissä talvesta - olen lukenut, että monella talvi vei juurikin väriminttuja.

Värimintuille olen pohtinut sopivaa kumppanikasvia. Löysin gardenia.net -sivustolta kombon, jossa väriminttujen seassa kasvaa virginiantädykettä. Minun tädykkeet ovat vaaleanpunaisia ja värimintutkin eri sävyissä kuin kuvassa, mutta taidan kuitenkin kokeilla kyseistä yhdistelmää.
Olen muutenkin selaillut sivuston värikylläisiä kukkapenkkikuvia ja plant combination -osastoa, kerännyt inspiraatiota ja miettinyt samalla kasvien siirtoja ja -hankintoja. Suunnitelmia riittää jo tälle ja ensi vuodelle. Mutta vielä en aio toteuttaa niistä yhtään. Nyt on aika istua ja nauttia nykyisistä pihanäkymistä.

Mukavia hellepäiviä!

22 kommenttia:

 1. Syyshohdekukat yhdessä tiikerinliljojen kanssa muodostavat aika sähäkän parin, syyshodekukka kylpee auringonvalossa, kauniita! Upeita myös nuo värimintut, ihanan värisiä, vallankin tuo 'Twins', olen nyt niin ihastunut väriminttujen maailmaan :D

  Onnea kasvihuoneellesi! Mukavia viimeisiä lomapäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyshohdekukat ja tiikerililjat ovat penkissä, johon laitan kaikki kelta-oranssit perennat. Kyseiset sävyt ovat mielestäni vaikeita, en keksi niille hyvää kumppania, eivätkä ne sovi mielestäni vaaleanpunaisen joukkoon. Mutta tuolla penkissä saavat loistaa täysillä ja niin tekevätkin :)
   Värimintut ihastuttavat täälläkin!

   Poista
 2. Upea pehko syyshohdekukkia. Kuin auringonpaiste maan päälle laskeutuneena.
  Värimintut menivät tosiaan talven myötä. Yksi ainut kirkkaanpunainen nousi ja kukkii parhaillaan. Sen kumppaniksi olisi mukava saada muita värejä.
  Niin se kesäloma hurahtaa ja ajatuksetkin rientävät jo seuraavaan kesään. Nautiskele viimeisistä lomahetkistä täysillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väriminttujen menetys on harmillista, toivottavasti tuleva talvi on taas helpompi.
   Kesäloma on mennyt hujauksessa, tietysti silläkin on merkitystä, että puolet lomasta käytettiin kasvihuoneen rakentamiseen :) Mutta eipä ainakaan ole tullut mietittyä varsinaisia päivätöitä ollenkaan.

   Poista
 3. Upea tuo syyshohdekukka. Se menee viivana hankintalistalleni;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukava, että kuvat herättivät hankintainspiraatiota :) Minustakin syyshohdekukka on mainio loppukesän kukkija.

   Poista
 4. Onpa komiat syyshohdekukat! Eri värisiä väriminttuja tutkailen, tuo vaaleanpunainen ihastutti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja! Minäkin taidan tykätä eniten vaaleanpunaisesta värimintusta.

   Poista
 5. Hienot syyshohdekukat. Ja muuten kaunis kasvihuone edellisessä postauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaaleanvihreää! Kasvihuone on vihdoinkin pystyssä, vaikka pysyykin vielä melko autiona ensi vuoteen asti :)

   Poista
 6. Loppukesän yksiä lemppareitani ovat juuri hohdekukat ja värimintut! Minulla ei kummatkaan vielä kuki, olen kiitollinen, että selvisivät talvesta hengissä. Hohdekukat varsinkin voivat olla aika ronkeleita kasvupaikan suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hohdekukat ja värimintut ovat kummatkin hieman rennomman näköisiä kukkijoita, ihania minustakin! Onneksi selvisivät sinulla talvesta! Ja nyt kun googletin tarkemmin, niin monessa ohjeessa suositeltiin näille kosteaa ja tuoretta maata, ei niinkään läpäisevää. Ei ihme että pitävät savimaastamme. Täytyykin päivittää tämä tieto postaukseen.

   Poista
 7. Aivan ihanat syyshohdekukat. Minulla on niitä kaksi, joten toivon että ne siitä leviäisivät.

  VastaaPoista
 8. Upeaa kukkaloistoa! Tiikerinliljat ovat kasvaneet todella pitkiksi ja saat ihailla niiden runsasta kukintaa. Ihanan värisiä minttuja, ja värikombo tädykkeen kanssa kuulostaa hyvältä. Rentouttavaa loman loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Juuri tänään aamulla huomasin, että yksi tiikerililjan nupuista oli jo auennut, kohta siis on kukintaa luvassa :)

   Poista
 9. Kylläpä tuo syyshohdekukka on ihana. Onneksi luin tämän postauksen vasta nyt illalla, muuten olisin aamupäivän kaupunkireissulla joutunut kiertämään puutarhaliikkeissä enemmänkin tuota etsimässä.

  VastaaPoista
 10. Taas nähdään, että syyshohdekukat ovat perennoja sieltä kauneimmasta päästä. Ihania!

  VastaaPoista