maanantai 9. marraskuuta 2015

Suunnittelun hankaluudesta ja ajatusten kirkastumisesta eli Mihin kasvihuone?

Vaikka syksyn harmaus lannistaakin, niin välillä tuntuu, että tauko aktiivisesta puutarhanhoidosta on ihan paikallaan. Kerrankin on aikaa pohtia ensi kesän puutarhahommia, hioa suunnitelmia ja valita kasveja. Ottaa askel kauemmas ja nähdä metsä puilta.

Itselleni ehjän kokonaisuuden suunnittelu tuntuu välillä ylittämättömän vaikealta. Mistä mä tiedän, miltä mikäkin tulee näyttämään vuoden tai kahden päästä? Mitkä kukat ja kasvit sopivat kasvamaan vierekkäin? Aika usein tekemisen lähtökohtana onkin joku seuraavista päähänpistoista: "Haluan pihalleni syreenin/vaahteran/jasmikkeen", "pionit/jaloangervot/kärhöt on tosi näyttäviä" tai myös hyvin tyypillinen "tämä kasvi oli alennuksessa". Ei mikään ihme, että kokonaisuus ei ole harmoninen.

Epäilys iskee sitä vahvemmin, mitä suurempia päätöksiä pitäisi tehdä. Esimerkiksi mihin sijoitetaan kasvihuone. Sitä kun ei jälkeenpäin voida kaivaa ylös ja siirtää parempaan paikkaan. Siksi onkin supertärkeää pallotella vaihtoehtoja ajan kanssa.

Viime viikkoina olen käynyt kävelemässä pihalla ja napsinut kuvia tulevan kasvihuoneen mahdollisesta sijainnista. Pohtinut valon suuntaa ja alueen mittasuhteita. Ja pikkuhiljaa on alkanut suunnitelmat kirkastumaan ja asiat loksahtamaan paikoilleen!

Kasvihuone tulee todennäköisesti kuvan keskellä olevan pienen katajan taakse.

IMG_9960.jpg

Tällöin se on luontevasti lähellä kasvimaalaatikoita, mutta keväisin ja syksyisin jopa hieman paremmassa valossa.

Tällä hetkellä katajan takana on kivipeltoa, eli kallion räjäyttämisestä syntyneitä pienempiä ja suurempia kiviä.

IMG_0021.jpg

Alue onkin ahdistanut mua jo hieman, koska en ole keksinyt siihen järkevää käyttöä. Kasvihuone ratkaisisi senkin kertaheitolla. Toki kivien siirtelyssä on hommaa, mutta se tulisi tehdä joskus joka tapauksessa.

IMG_0020.jpg

En malta odottaa, että tästä sekamelskasta syntyy ensi vuonna jotain paljon hienompaa!

6 kommenttia:

 1. Ihan sormia kihisee päästä siirtelemään noin hienoja kivenmurikoita. Siitä tulee varmasti hieno kasvarialue.

  VastaaPoista
 2. Joo, joskus on hyvä vähän pysähtyä ja miettiä ihan rauhassa. Minä olen näissä puutarhahommissa aika impulsiivinen ja haalin kaikkia kasveja, mitkä sattuu miellyttämään. Nyt olen pyrkinyt hieman rauhoittumaan, koska sekavaksi menee muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tunnistan samantyyppisen impulsiivisuuden ja säntäämisen itsessäni. Toisaalta pitääkin heittäytyä ja tehdä sitä, mikä tuntuu hyvältä. Ja mahdollisesti korjata sitten myöhemmin :)

   Poista
 3. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, niinhän vanha sananlaskukin sanoo. Olet miettinyt tarkkaan ja harkiten kasvihuoneesi paikkaa ja se kyllä todella kannattaa. Meillä mieheni rakensi kasvihuoneen viime kesänä ja olin ihan täpinöissäni, kun odotin malttamattomana sen valmistumista. Täytyy sanoa, että kyllä kannatti odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, mahtavaa, siitä tuli varmasti hieno kasvihuone. Olen puhunut omasta kasvihuoneesta varmaan jo monta vuotta ja ihastellut aina kaikilla messuilla esillä olevia malleja. En malta odottaa kevättä, jotta voidaan aloittaa rakennustyöt!

   Poista