lauantai 28. marraskuuta 2015

Liebster-award haaste

Sain Kantapään Kautta -blogin Tiinalta Liebster award -haasteen. Mahtavaa, ihka ensimmäinen blogihaasteeni!


Tässä vastauksia Tiinan kysymyksiin:

1. Katsot puutarhasi kauneinta kohtaa. Mitä näet?

Hmm, valinta on vaikea. Valtaosa penkeistä on perustettu tänä vuonna, eivätkä ne ole vielä täydessä loistossaan.
Yhtenä esimerkkinä mieleen tulee nunnanarsissin ja riippaomenapuun oksien kaunis värikontrasti keväällä.

IMG_8130.jpg

2. Jos ryhtyisit rakentamaan puutarhaasi ihan uudelleen/alusta, mitä tekisit toisin vai tekisitkö mitään? Miksi?

Hyvä kysymys. En keksi heti mitään isoa asiaa, jota lähtisin muuttamaan. Ehkä kasvimaalaatikoiden ympäristön olisin sanomalehtien sijaan eristänyt maisemointikankaalla - nyt tämä tehtävä on edessä ensi vuonna, koska oksasilpun välistä puskee rikkaruohoja.

3. Mikä sinulle on tärkeintä, kun valitset istutettavia kasveja puutarhaasi?

Tuleeko kasvista hyvä fiilis, innostunko siitä ja odotanko ihan täpinöissäni sen kasvamista tai kukintaa. Yritän toki huomioida myös kasvien valo-, multa- ja muut vaatimukset, kukkien värien, kasvin korkeuden jne, mutta valinnat eivät aina toteudu näin rationaalisella kaavalla :) Yritän kuitenkin välttää kylmänarkoja kasveja.

4. Teetkö hankintoja puutarhaasi hetken mielijohteesta vai ovatko kaikki tarkkaan harkittuja?

Osa kasveista on harkittuja hankintoja, mutta kokonaisuudessaan vaaka kallistuu varmasti spontaanien päätösten puolelle. Etukäteen suunnittelen esimerkiksi seuraavan kesän hyötykasvit. Kirjaan myös ylös tiettyjä kasveja, joita olen joko aina halunnut tai jotka bongaan lehdistä tai blogeista. Niitä tulee hankittua pihasuunnitelmien edetessä.
Välillä taas harhailen puutarhaliikkeissä ja teen heräteostoksia. Kotona sitten täytyy pohtia, mihin mitäkin laittaisi..

IMG_8668.jpg

5. Mikä on puutarhasi "punainen lanka" vai onko sellaista?

Punainen lanka on puutarhurin erilaiset päähänpistot :) En ole kovin hyvä hahmottamaan kokonaiskuvaa.

6. Ovatko rikkaruohot sinulle painajainen vai nautitko niiden nyppimisestä?

Aargh, pahin painajainen! En muutenkaan tykkää tehtävistä, joita täytyy suorittaa uudelleen ja uudelleen (tähän kuuluu myös siivoaminen) ja rikkaruohojen nyppiminen on juurikin tällainen loputon taistelu. Erityinen ongelma meidän metsäpohjaan kaivetuissa penkeissä ovat saniaiset, kielot ja villivadelmat. Tuntuu, että etenkin saniaisia saa olla koko ajan kiskomassa pois. Olen toki ottanut tästä opikseni ja kaivan nykyään uusien penkkien mullan kunnolla läpi, poistaen samalla saniaisten sähköjohtoja muistuttavat juuret. Vuoraan myös penkkien ulkoreunan juuriesteellä.

Lapiohommia ja kottikärryllinen rikkaruohojen juuria:

IMG_8180.jpg

7. Mikä olisi ensimmäinen ajatuksesi, jos puutarhalehden toimittaja ottaisi sinuun yhteyttä ja haluaisi tehdä lehteen jutun puutarhastasi?

Että hänellä on väärä numero :D Tai jutun otsikoksi olisi tulossa "Älä tee näitä virheitä puutarhassasi". Puutarhani on vasta niin lähtötekijöissä, että siitä ei kovin laajaa juttua saisi. Lisäksi se ei mitenkään vedä vertoja puutarhalehtien hienoille pihoille. Ehkä joidenkin vuosien päästä, kun sekä puutarha että puutarhuri ovat varttuneempia :)

8. Mikä puutarhassasi on parasta talvella?

Autotalli. Ei tarvitse kaivaa autoa lumihangesta aamulla.. Se tosin taitaa liittyä enemmän taloon kuin puutarhaan.
Ehdottomasti lintujen talviruokintapiste ja sen vikkelät vieraat. Myös pihaa reunustavat isot kuuset ovat talvisin parhaimmillaan.

IMG_7042.jpg

IMG_7031.jpg

9. Mikä kasvi on ylittänyt ennakko-odotuksesi ja miksi?

Kasvivalikoimani on vielä pieni, mutta ehdoton yllättäjä on isotähtiputki 'Ruby Cloud'. Puolivahingossa alennusmyynnistä mukaan napattu perenna kukki tänä kesänä pitkään ja kauniisti.

IMG_8222.jpg

10. Oletko joskus pettynyt johonkin kasviin? Miksi?

Mieleeni juolahti tuoksuherne, jota olen ihastellut muun muassa muiden blogikuvissa. En tiedä mitä tein väärin, mutta meillä se kukki noin viikon verran ja kuivui sitten kellertäväksi kasaksi.

11. Minkälainen puutarhuri olet?

Aloitteleva. Ajoittain innostunut visionääri, välillä epävarma. Päällimmäisenä kuitenkin onnellinen. Olen puutarhassa vietetyn päivän jälkeen rentoutunut, tyytyväinen ja iloinen.


En laita nyt haastetta eteenpäin, koska mielestäni lähes kaikissa seuraamissani blogeissa olen tähän jo törmännyt.

8 kommenttia:

 1. Onpa teillä aivan upea kuusi pihallanne.
  Mukavia nuo kohdan 11. vastaukset. Minäkin koen olevan hyvin onnellinen puutarhatöissä vietetyn päivän jälkeen. Mikähän muu raskas raataminen tuottaisi niin paljon iloa, kuin puutarhahommat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhatöissä yhdistyy tosiaan monta hyvää asiaa: fyysinen rasitus, ulkoilma ja luonnossa oleminen, uuden luominen ja oman kädenjäljen ja työn hedelmien (tai kukkien :)) näkeminen.

   Poista
 2. Kivat vastaukset! Puutarhahommissa oppii usein parhaiten erehdyksen kautta, silleen se ainakin minulla menee :) Isotähtiputket ovat ihania!! Ihailin tuon viime postauksesi kuvia Azoreilta! Uskomaton paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja näinpä juuri, erehdyksien kautta voittoon! Onneksi puutarha voi olla myös armollinen, koska kasveja voi siirtää ja mikään ei ole täysin kiveen hakattua.

   Poista
 3. Tulin vastavierailulle 😊 Vastauksia lukiessani tulin hyvälle tuulelle. Isotähtiputki on munkin lempparikasvi ja minä myös olen hieman pettynyt tuoksuherneisiin... Joskus olisi mukavaa lukea puutarhalehdestä juttua uuden puutarhan perustamisesta. Tunnelmallisia pimeän hetken päiviä ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos vastauksista tuli hyvä mieli :) Mulle tuli hyvä mieli sun kommentista, kiitos siitä!
   Hassua, että tuoksuherne ei ole sullakaan täyttänyt odotuksia.

   Poista
 4. Ihanat vastaukset, kiitos! :) Isotähtiputki on ollut itsellenikin yksi yllättäjä kukinnan keston vuoksi. Tilasin juuri sen enempää selvittelemättä ko. kasvin sielunelämää ja en olisi uskonut, että jaksaa kukkia ihanilla kukillaan niin pitkään. Luulen, että jossakin vaiheessa täytyy hankkia muitakin värejä kuin vain yhtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi mielenkiintoisista kysymyksistä! Isotähtiputki on nyt selvästi kovassa huudossa :) Olen myös ajatellut kokeilla eri lajikkeita. Lisäksi toivon, että nykyiset taimet lähtevät hyvin leviämään.

   Poista