lauantai 6. lokakuuta 2018

Lempikukkani -haaste

Sain jokin aika sitten Navettapiialta lempikukkani -haasteen, jonka on alunperin laatinut Hilu Maatiaiskanasen elämää -blogista. Kiitos siis molemmille tästä mielenkiintoisesta tehtävästä :)
Olen pohdiskellut omaa valintaani jo muiden haastevastauksia lukiessani. Varmasti moni voi samaistua siihen, että valinta ei todellakaan ole helppo. Listallani on montaa vahvaa kilpailijaa - syysleimut, daaliat, tulppaanit, esikot, pelargonit, pionit ... Miten näistä voi valita suosikin?

Lopulta kysyin itseltäni, että jos saisin lahjaksi kukkia, mistä ilahtuisin eniten? Tätä kautta vastaus löytyi mutkattomasti ja tuntui heti täysin oikealta. Onnellisin olisin saadessani tulppaaneja. Pirteän keltaisisia, hempeän vaaleanpunaisisia tai muhkean kerrattuja. Tai ihan minkälaisia vain!

Tulppaanikauteni alkaa heti alkuvuodesta, kun ostan kotiin leikkotulppaaneja tunteakseni olevan askeleen lähempänä kevättä.

IMG_7921.jpg

IMG_7940.jpg

IMG_3914.jpg

Puutarhassa tulppaanien odotus alkaa maan sulattua. Krookukset ja esikot ovat kivoja, mutta en malta odottaa varsinaista päänäytöstä, eli tulppaanien loistoa. Tänä keväänä tulppaanit jäivät puutarhassani pieneksi, todennäköisesti kuivuuden ja helteen takia, mutta edellisvuonna ne kukkivat pitkään ja komeasti - siitä ovat myös kuvat peräisin:

IMG_8701.jpg

IMG_8786.jpg

IMG_5156.jpg

IMG_5181.jpg

IMG_5223.jpg

IMG_5234.jpg

IMG_5224.jpg

IMG_5235.jpg

Joskus täytyy lähteä omaa pihaa kauemmas tulppaaneja ihastelemaan. Vuonna 2011 kävimme Keukenhofissa ja luulen, että kyseisellä reissulla on ollut selkeä myötävaikutus tulppaanirakkauteeni.

P4233011.jpg

P4232480.jpg

P4232492.jpg

P4233017.jpg

Syksyllä täytyy varmistaa ensi kevään kukkaloisto piilottamalla maahan satoja kukkasipuleita. Niiden istuttaminen koleassa syyssäässä ei ole ollenkaan lempipuuhaani, mutta onneksi se palkitaan moninkertaisesti. Harmillisesti puutarhamme savinen multa ei ole tulpuille hyvä kasvualusta ja kestävimmätkin lajikkeet kuihtuvat viimeistään parin vuoden jälkeen. Siksi täytyy joka syksynä lisätä runsaasti kukkasipuleita.

Tämän vuoden sipulivalikoimani on jopa yllättävän niukka. Huomasin vasta nyt, että ostamiani lajikkeita yhdistää hempeä sävymaailma, joka kaipaa vierelleen vielä selkeästi tummia ja voimakkaita värejä. Taidankin seuraavaksi siirtyä verkko-ostoksille.

IMG_9771.jpg

IMG_9774.jpg

En laita haastetta eteenpäin, koska en keksi, kenellä se ei olisi vielä kiertänyt. Jos haluat napata haasteen matkaan, ole hyvä! Tässä ovat säännöt:
- kerro postauksessasi, kuka haasteen aloitti (Hilu/Maatiaiskanasen Elämää-blogista)
- tee postaus lempparikukastasi
- haasta kolme (toki halutessasi voit kutsua useammankin) blogiystävääsi mukaan

28 kommenttia:

  1. Tulppaanit ovat kauniita. Keukenhoffista ottamasi kuvat ovat ihan mielettömiä! Todellisia kaunottaria on kyllä sinunkin puutarhassasi: tuo vaalean liljatulppaanin ja tummanpunaisen tulppaanin yhdistelmä on ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuneiden tulppaaniyhdistelmien luominen on palkitsevaa, tykkään itsekin kovasti mainitsemastasi yhdistelmästä. Keukenhof oli valtavan upea kokemus, kukkia oli enemmän kuin ehtii ottaa haltuunsa :)

      Poista
  2. Hyvä valinta! Tulppaanit ovat parhautta. :)

    VastaaPoista
  3. Oih, ihana valinta! Tulppaanit ovat tosiaan ihastuttavia. Voi, mitä kuvia! Kevät, tule jo pliiiis! <3 Kiitos, että osallistuit tähän haasteeseen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi haasteen aloittamisesta! Onneksi nyt voi valmistautua kevääseen istuttamalla runsaasti sipuleita.

      Poista
  4. Aivan ihania kuvia, nii omasta puutarhasta ku mailmaltaki.
    Tulppujen kukinta on kiältämätä yks kevään kohokohorista. Mulla meni kauvan, ennenku niihi lämpesin, mutta ny pitää ostaa tulppujen sipulia syksyysin vino pino.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa että joskus kestää pidempään lämmetä jollekin kasville. Tunnistan saman ilmiön myös itsessäni. Mutta hyvä vaan että mieli voi muuttua ja uusille kasvituttavuuksille on tilaa :)
      Toivottavasti tulppaanisi kukkivat loistokkaasti ensi keväänä!

      Poista
  5. Muistuupa mieleen kaapin nurkassa olevat sipulit... Tulppaani on varmasti monen lempikasvi. Se on niin monipuolinen; sisällä ja ulkona. Voi kasvattaa itse tai ostaa valmiin kimpun. Keväänkin se tuo mukanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on hyvä aika istuttaa sipuleita :) Tosin täälläkin on vielä kaikki istuttamatta.
      Monipuolinen kukka tosiaan ja minulle kevään merkkinä toimivat tammikuussa kauppoihin ilmestyvät tulppaanit.

      Poista
  6. Onpa kauniita kuvia. Tulppaani on todella kaunis kukka, ja niitä on niin monenlaisia. - Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta että tulppaanien kanssa riittää valinnanvaraa, sävyjä ja muotoja on monenlaisia.
      Mukavaa sunnuntain jatkoa myös sinne!

      Poista
  7. Kauniita kuvia. Savimaalla auttaa, jos tulppaanien istutuskuopan pohjalle laittaa kerroksen karkeaa soraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vinkki, tätä täytyykin kokeilla! Tuntuu että savi nielee tulppaaninsipulit yksi toisensa jälkeen. Ensimmäisenä vuonna ne kukkivat hyvin, mutta sitten häviävät oitis.

      Poista
  8. Oivallinen valinta! Tulppaani on todellakin hyvin monipuolinen kukka, kun siitä pääsee iloitsemaan pian joulun jälkeen leikkokukkana ja sitten vähän ajan kuluttua omassa puutarhassa.
    Keukenhofiin olisi mukava matkustaa. Mitenkä siitä kukkien väripaljoudesta edes selviäisi järjissään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauppoihin ilmestyvät leikkotulppaanit ovat varma kevään merkki, silloin voi alkaa miettimään kylvöjä ja lumen sulamista :)
      Keukenhofin väri-, kukka- ja myös ihmispaljous on mykistävä. Alue on valtava ja erilaisia istutuksia sekä esillepanoja on melkein enemmän kuin jaksaa vastaanottaa. Hieno paikka.

      Poista
  9. Vastaukset
    1. Kiitos Sussi :) Tulppaaneista taitaa tykätä moni, ja miksipä ei.

      Poista
  10. Hyvä valinta. Upeat tulppukuvat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppaani on selvästi monen suosiossa :) Mukavaa viikon jatkoa!

      Poista
  11. Juuri tuollaiset kuvat ovat niiiin kannustimena, kun syksyllä tuuppii sipuleita maahan. Omaan puutarhaan en laittanut juuri mitään kevätsipuleita, sillä entiset taitavat kasvaa tasaisen hienosti, jos vanhat merkit paikkansa pitää. Luotan niin Darwin-hybrideihin ja vanhoihin Appeldoorn- jalosteisiin. Ne jaksavat useamman vuoden, ennen kuin taantuvat. Töissäni puistojen kunnostuksessa sen sijaan laittelin uusiin puistoihin mm. paljon tulppaaneja. Ne on upeita myös julkisissa istutuksissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että siellä ei tarvitse joka vuosi istuttaa uusia sipuleita! Täällä eivät edes Darwin-lajikkeet ole säilyneet 1-2 vuotta pidempään. Mutta nyt aion kokeilla Kruunu Vuokon vinkkiä ja laittaa soraa sipulin istutuskuoan pohjalle, jospa se auttaisi.

      Poista
  12. Tosi hyvä valinta! Tulppaanit ovat ihania. Todella inspiroivia kuvia Keukenhofista. Kivaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keukenhof oli ihan unelmamesta :) Mukavaa viikon jatkoa myös sinne!

      Poista
  13. Oi joi, miten ihania tulppaaneita ♥ ♥ Tykkään tulppaaneista PALJON vakka en itse saakaan niitä kasvamaan.
    Blogissani olisi sinulle haaste :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, että tulppaanien kasvatus ei ole onnistunut. Meillä ne eivät kestä 1-2 vuotta pidempään, mutta sentään ensimmäisenä keväänä istutuksen jälkeen ovat yleensä kukkineet hyvin.
      Kiitos haasteesta, tulenkin heti katsomaan, mistä kyse :)

      Poista
  14. Ihania tulppaaneja ,ihana valinta . Minulla ei mökkipuutarhassa ole yhtäkään tulppaania. Siellä on niinpaljon peuroja ,kauriita ja pupuja että yritän valkata sinne sellaisia mitä ei kaikki syö. Puput on asia erikseen. Peuroja meillä oli yhtenä päivänäkin kaksi eri porukkaa yhteensä seitsemän kappaletta, melkein pihapiirissä . Mutta jos saisi jotain vaiheessa puutarhan puolelle aidan taakse ( mutta entä sitten myyrät) onneksi niitä ei ole paljon . Kiitos sinulle tästä kivasta ja erilaisesta valinnasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei yhtään kiva, jos pupuset ja kauriit syövät kaiken. Ilmeisesti siis myös tulppaanit maistuvat heille? Se asettaa kyllä jonkun verran rajoja sille, mitä jaksaa istuttaa - kannattaa tottakai valita kestävämpiä kasveja, jotka eivät puutarhan vieraille maistu.

      Poista