tiistai 2. lokakuuta 2018

Kesän viljelyerikoisuudet: meloni

Olen saanut kaksi mielenkiintoista haastetta - Lempikukkani -haasteen Navettapiialta ja Kompostointihaasteen Hiidenkiven puutarhan Minnalta. Sillä aikaa kun pohdiskelen ja kirjoitan niihin vastauksia, tässä lyhyt kurkkaus tämän kesän melonikokeiluun :)

Tänä vuonna kokeilin taas melonin kasvatusta, tällä kertaa muista kuin kaupan siemenistä (edellisvuoden vesimelonikokeilusta voit lukea täältä). Minulla oli Hyötykasviyhdistykseltä tilattuja siemeniä, joita kokeilin tuloksetta idättää jo vuosi aiemmin. Itämislämpötilan tulisi olla jopa noin 30 astetta, joten tänä keväänä asetin kylvöruukut kylpyhuoneen lattialle ja nostin lattialämmityksen lämpötilaa (en ihan kolmeen kymppiin kuitenkaan).

Kylvökirjanpitoni kertoo, että meloni iti kolmessa päivässä, eli varsin nopeasti. Tunnelmat olivat koholla :) Melonin taimet pääsivät ilmojen lämmettyä kasvihuoneeseen:

IMG_8963.jpg

Kasvusäkkiin pääsemisen jälkeen meloni alkoi kasvattamaan huimaa vauhtia lonkeroitaan. Niiden kanssa täytyy olla tarkkana - ensinnäkin taimet täytyy latvoa ajoissa (kolmannen lehden yläpuolelta) ja sen jälkeenkin muistaa nipistää lonkeroita jatkuvasti. Tähän löytyi tarkat ohjeet siemenpaketin kyljestä. En muistanut aina suorittaa latvomista ajoissa, joten jouduin välillä leikkaamaan pitkiäkin kasvustoja pois.

Kukinnan alkaessa meloni edellyttää manuaalista pölytystä, joka täytyy suorittaa pensselillä aamupäivällä. Käytin pensselin sijaan tomaateista nypittyjä varkaita ja töpöttelin menemään. Moneen viikkoon ei silti tapahtunut mitään muuta kuin jatkuvaa lonkeroiden kasvua. Jossain vaiheessa aloin suorittamaan pölytystä hieman vasemmalla kädellä, koska uskoni hedelmöittymiseen oli jo hieman heikentynyt. Samalla huomasin, että melonin kukissa oli kuitenkin joitakin ötököitä ja toivoin, että pölytys onnistuisi paremmin heidän avulla. En tiedä, mikä takasi onnistumisen, mutta jossain vaiheessa pikkuisia meloneita alkoi ilmestymään.

IMG_9192.jpg

IMG_9583.jpg

Kolme melonia kasvoivat kuvassa olevien kokoiseksi, eli olivat suunnilleen hunajamelonin kokoa. Muut kolme melonia jäivät pienemmiksi, mutta sillä ei onneksi ollut vaikutusta makuun.
Miltä meloni sitten maistui? Täytyy sanoa, että erittäin makealta ja mehukkaalta. Maku muistutti vahvasti kaupan cantaloupe-meloneita, mutta oli makeampi.

IMG_9461.jpg

IMG_9465.jpg

Melonikasvatuksen onnistuminen tuntui kieltämättä kivalta. Kasvattamani lajike oli 'Petit Gris de Rennes Melone', jos joku miettii sen kasvatuksen kokeilemista.

Entä kasvatanko itse melonia myös ensi vuonna? Siitä en ole varma. Kaksi melonikesää on nyt takanapäin ja hieman tuntuu siltä, että ensi vuonna voisi ehkä kokeilla jotain uutta. Olen napannut kuitenkin kasvattamistani meloneista siemeniä talteen, siltä varalta jos kasvatusinto kuitenkin iskee.

15 kommenttia:

 1. Oi, mielenkiintoista! Mukavaa, että satoa tuli. :) Itse kokeilin menneenä kesänä ekaa kertaa vesimelonin kasvatusta. Yksi meloni kypsyi, mutta sekin jäi pieneksi ja sisältä pitkälti ontoksi. Olis vissiin pitäny kastella vielä enemmän. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaisen uuden lajin kasvattaminen on aina arpapeliä, mutta tuntuu että vähän erikoisemmat lajikkeet ovat heti askeleen vaikeampia - niiden kanssa voi käydä hyvin tai sitten ei :)

   Poista
 2. Herkullisen ja todella mehukkaan näköisiä meloneita. Havainnolliset ovat myös ohjeet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maku oli yllättävän hyvä, oikein makea, joka oli itselleni yllätys. Mutta tottakai myönteinen sellainen :)

   Poista
 3. Ihan mahtavaa että sato tuli, hienoa! En olisi kyllä arvannut että suomessakin meloni kasvaa, mutta nyt taisi kyllä olla paras lämpökesä ikinä:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, lämmin kesä saattoi auttaa asiaa, etenkin kun lämmintä oli jo heti toukokuulta lähtien :)

   Poista
 4. Hienoa, että onnistuit melonin kasvatuksessa. Ystäväni toi minulle kesällä kaksi hunajamelonin taimea. Lopputulos niiden kanssa ei ollut yhtä onnellinen, vaan kasvatus epäonnistui. Osin varmaan pitkän kotoa poissaolon takia ollessamme mökillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmitus! Aina ei mene kaikki putkeen ja tietysti kuivana hellekesänä lyhytkin poissaolo voi olla kohtalokas.

   Poista
 5. Ihan herahti vesi kielelle! Melonille oli kyllä mennyt kesä edullinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kyllä, viime kesä oli toukokuulta lähtien lämmin ja aurinkoinen.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Oli kyllä kieltämättä mukava onnistuminen, vaikka jossain välissä näytti siltä, että yhtäkään hedelmää ei kehity :)

   Poista
 7. Upeita meloneita olet saanut kasvatettua! Varmasti hyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä meni moni asia nappiin - itäminen onnistui, hedelmöittyminen onnistui (lopulta), lämmin kesä oli varmasti melonille mieluisa - hyvää tuuria siis :)

   Poista
 8. Hieno suoritus :) Melonit oli minullakin toista kertaa kokeilussa (viime vuonna ei onnistunut ollenkaan). Tänä vuonna sain 2:sta taimesta 2 vesimelonia ja yhdestä cantaloupe-melonista 1,5 melonia (toinen jäi vajaakasvuiseksi ja raa'aksi kun pakkaset tuli). Oli kyllä opettavainen kokeilu, mutta en tehnyt mitään noita mainitsemiasi toimenpiteitä (latvominen ym ja pölyttäminen). Oma vesimeloni oli kyllä niin hyvää, että ensivuonna uusi kokeilu. Siemeniä kannattaa tosiaan ottaa talteen :)

  VastaaPoista