sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Pieniä muutoksia ilmaston puolesta

Viime viikkoina olen kokenut IPCC:n tuoreimman raportin jälkeen suurta ilmastonmuutosahdistusta. Ei sillä, että raportti olisi tuonut sinänsä mitään uutta tietoa, mutta jotenkin se iskostui tietoisuuteeni vahvemmin. Toki myös jokapäiväiset Hesarin ilmastonmuutokseen liittyvät artikkelit sekä muutama juuri äskettäin katsottu dokumentti aiheesta muistuttavat asiasta tehokkaasti.

Olen pohtinut ja selvittänyt sitä, kuinka paljon itse vaikutan valinnoillani päästöihin. Sitran testin mukaan selvästi enemmän kuin keskivertosuomalainen. Isona syynä on se, että asumme kahdestaan isossa sähkölämmitteisessä omakotitalossa ja meillä on kaksi autoa, joilla molemmilla ajetaan päivittäin töihin. Kuljen julkisilla enemmän kilometrejä kuin autolla, mutta se ei muuta sitä tosiseikkaa, että autoilun päästöni ovat merkittäviä.

20180919_072310

Lisäksi matkustan sekä työni puolesta että vapaa-ajallani. Minulla on läheisiä ystäviä ja sukulaisia ulkomailla, joten en näe matkustamisen lopettamista mahdollisena vaihtoehtona. Myös lentäen tehtyjä työmatkoja kertyy puolen vuoden aikana muutamia, viimeksi juuri perjantaina.
Syön lihaa ja maitotuotteita. Olen vähentänyt lihansyöntiäni, mutta havahduin juuri siihen, että maitotuotteista luopuminen tai edes niiden vähentäminen on minulle selkeästi pahempi paikka kuin lihansyönnin minimointi.

Kierrätän intohimoisesti enkä osta mielestäni turhaa tavaraa, mutta ne ovat vain tippoja valtameressä asumisen, liikenteen ja matkailun päästöihini verrattuna. Olen tehnyt elämässäni valintoja, jotka kuormittavat maapalloa ja niiden muuttamista en näe ainakaan lähiaikoina realistisena. Omatunto kolkuttaa siis ihan syystäkin. Mutta mielestäni on turha vain ahdistua ja olla tekemättä asialle mitään.
En usko, että yksittäisen ihmisen valintojen syyllistäminen tai ylipäätään kuluttajien valintojen nostaminen keskiöön tulisi yksinään saamaan aikaan merkittävää muutosta. Sen sijaan näen tärkeimpänä ilmastomuutoksen nostamisen vaaliteemaksi. Haluan äänestää puoluetta, joka sitoutuu tekemään globaalia yhteistyötä ilmastonmuutoksen kurssin kääntämiseksi.

20180919_072307

Se ei tietysti tarkoita, että oman tekemisen osalta ei tarvitsisi katsoa peiliin. Uskon, että kuluttamisen suuriin linjoihin vaikutetaan politiikan, verotuksen ja sääntelyn kautta, mutta niitä odotellessa voi jokainen tehdä pieniä tai suurempia valintoja päästöjen pienentämiseksi. Meidän taloudessa olemme sitoutuneet seuraaviin:

Sähkösopimuksemme lähtee vaihtoon määräajan päätyttyä. Vaihdamme nykyisen sopimuksemme ydin- ja uusiutuvaan sähköön.

Emme autoile "turhaan" eli yritämme hoitaa ostokset ja asioinnit työmatkojen yhteydessä.

Olemme viime viikkoina vähentäneet lihansyöntiä noin puoleen entisestään. Kun aiemmin söimme lihaa joka päivä, niin nyt panostamme kasviksiin ja kalaan.

Lisäksi olen tutkaillut päästökorvausten mahdollisuuksia. Mielestäni ne ovat niin sanottuja bonusratkaisuja, joita kannattaa käyttää muiden arjen muutosten lisäksi, ei tilalla. Esimerkiksi suomalainen Hiilipörssi tarjoaa mahdollisuutta ennallistaa ojitettuja soita. Suon ennallistaminen sitoo hiiltä turpeeseen. Pala ennallistettua suota olisi mielestäni hyvä joululahja jollekin, esimerkiksi itselleni :)

Goldstandard.org -sivustolta löytyy puolestaan erilaisia kehitysprojekteja, joista osa liittyy esim. metsien istutukseen ja ennallistamiseen ja sitä kautta hiilinielun kasvattamiseen. Lahjoitin pienen summan projektiin, joka tukee maanviljelijöitä metsän istuttamisessa ja kasvatuksessa. Tulen myös seuraamaan sivustoa jatkossa ja aion tukea sopivia projekteja.

Näiden muutosten vaikutus voi olla pieni, mutta jostain täytyy aloittaa. Ja ehkäpä lähitulevaisuudessa löydän vielä uusia ja tehokkaampia tapoja päästöjeni pienentämiseen. Olisi myös mielenkiintoista kuulla, millaisia ilmastomyönteisiä muutoksia te muut olette toteuttaneet arjessanne?

20 kommenttia:

  1. Me olemma myös vähentäneet lihansyöntiä, kokeilleet kaikenlaista muuta siihen tilalle. Meillä on pieni talo, jossa maalämpö, joten se vaikutti laskevasti tuohon Sitran tulokseen.

    Muutoin ei osta paljoa ylimääräistä, en muutenkaan oikein tykkää shoppailemisesta, joten hankinnat luonnollisesti jäävät aika pieneksi. Paitsi tietysti puutarhakasvit ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maalämpö on hyvä lämmitysmuoto, vähentää merkittävästi sähköntarvetta.
      Puutarhakasvien ostaminen on myös minun paheeni, mutta kuitenkin selvästi pienempi paha kuin muovikrääsän hankkiminen :)

      Poista
  2. Hesarin ilmastonmuutoskirjoitukset olivat tosi hyviä. Huomasin että puuro on tosi ilmastoystävällinen ruoka. Keitän taas useammin puuroa. Olen kysellyt lapsilta mistä kasvisruoista he pitävät, jotta tulisi käytettyä vähemmän lihaa. Koulussa porkkanaletut ovat kuulema hyviä. Ne voisi ottaa kotonakin listalle. Meillä on maalämpö ja plugin hybridi. Olen myös muuttanut autolla ajotapaa. Vähän alempi nopeus kuluttaa vähemmän sähköä tai polttoainetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, että Hesari on nyt ansiokkaasti nostanut ilmastonmuutosta esille. Erityisesti pidin jutusta, jossa oli haastateltu eri puolueita aiheen tiimoilta. Tällaisia juttuja saisi olla lisääkin.
      Puuro on todellakin hyvä vaihtoehto! Hyviä kasvisruokaideoita olisi kyllä hyvä kerätä lisää.
      Hybridi- tai sähköauto voisi olla meilläkin mahdollisesti se seuraava vaihtoehto, kun nykyisistä aika jättää.

      Poista
  3. Olisi muuten hienoa jos voisi joka vuosi istuttaa vähintää yhden puun sitomaan hiiltä hiilinieluksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No todellakin :) Ja tätä onneksi tulee puutarhassa jo harrastettuakin :D

      Poista
  4. Tein uteliaisuuttani testin ja kulutan sen mukaan vähemmän kuin keskiverto suomalainen. Meilläkin on sähkölämmitteinen talo, joka on kaiken lisäksi vielä vanha, mutta päästöjä laski huomattavasti se, ettemme juuri matkustele tai shoppaile. Autolla ajoa toki tulee paljon, mutta siitä emme pysty karsimaan enää yhtään, sillä isännän työmatkaan käytetty aika kolminkertaistuisi ja minulla kaksinkertaistuisi julkisilla mennessä ja lisäksi pitäisi viedä lapset hoitoon. Sähkön kulutusta tarkkailemme ja yritämme pienentää kaikin konstein. Sähkömme tulee muistaakseni vesivoimasta. Meillä on ilmalämpöpumpun lisäksi varaava leivinuuni, jota lämmitämme talvella vähintään joka toinen päivä. Toki puun poltosta syntyy pienhiukkaspäästöjä, mutta näin saamme sähkön kulutusta vähennettyä. Varsinaisen sähkölämmityksen laitamme päälle sitten, kun alkaa olla enemmän pakkasta. Käytämme leivinuunia mahdollisimman paljon ruuanlaittoon ja leivontaan, ettei tarvitsisi sähköhellaa ja varsinkaan sähköuunia käyttää. Teemme isoja annoksia ruokaa kerralla ja pakastamme osan. Ruokahävikkiä meillä tulee sen verran, mitä lapset tiputtelevat lattialle tai sotkevat sellaiseksi, etteivät tähteet enää meille vanhemmille maistu. Jääkaapista ei ole tarvinnut viskata vanhentunutta tai pilaantunutta ruokaa kompostiin. Naudanlihan kulutusta olemme vähentäneet ja lisänneet kalan ja kasviksien käyttöä. Kasvisruokaa voisimme tehdä useamminkin, eli siinä olisi petrattavaa. Pikkuisen kasvatetun lihan syöntiä vähentää myös se, että ostamme naapurin metsästäjältä syksyisin muutaman kilon hirvenlihaa. Suomessa alkaa mielestäni olla aika hyvin ilmastonmuutos tiedostettu, mutta puheista pitäisi päästä suurempiin tekoihin sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on autoilun kanssa sama tilanne - julkista vaihtoehtoa ei edes ole tarjolla tai se kestää ajallisesti liikaa. Nyt ajan siis autolla lähimmälle juna-asemalle 15 km päähän. Nykyiselläänkin työmatkani kestää tunnin suuntaansa, joten sen pidentäminen olisi haastavaa. Yritän pitää etäpäiviä aina välillä, jotta ihan joka päivä ei tarvitsisi autoilla.
      Meilläkin on varaava leivinuuni, joka on talvisin hyvin ahkerassa käytössä - lämmitämme sitä yhtä lailla joka toinen päivä :) Ruokaa en tosin leivinuunissa laita, koska olen tumpelo :D Hienoa kyllä, että teillä on leivinuuni myös ruoanlaittokäytössä.
      Kala ja riista ovat hyviä vaihtoehtoja naudalle ja possulle. Nyt kun olen vähentänyt lihansyöntiä, huomaan että en edes kaipaa erityisemmin ns. peruslihaa kuten kanaa tai jauhelihaa.

      Poista
  5. Ilmastomuutos mietityttää minuakin ja olen pyrkinyt omalta osaltani muuttamaan käyttäytymistäni. Tein testin jokin aika sitten ja sain ihan kohtuullisen tuloksen. Suurimmat miinukset tulevat isossa sähkölämmitteisessä talossa kaksin asumisesta ja kahdesta autosta. Käytän mahdollisimman paljon julkisia liikennevälineitä, mutta asumme sen verran hankalassa paikassa, että auto on välttämätön kulkemisen kannalta. Ehkä jollain aikavälillä voimme luopua toisesta autosta. Olemme kierrättäneet kaiken mahdollisen jo vuosia, eikä shoppailu ole koskaan kuulunut harrastuksiini. Nykyisin kysyn kaupassa ollessani itseltäni "tarvitsenko tätä todella" ja yllättävän usein tavara jää kauppaan. Ruoassa olemme siirtyneet yhä enemmän kalaan ja kasviksiin. Ihan siitäkin syystä, että tykkäämme kalasta. Ruoan suhteen olemme muutenkin aika taloudellisia, sillä teemme isompia annoksia, jotta välillä pääsee ruoanvalmistuksessa vähemmälle. Keitot ovat jopa parempia lämmitettynä. Minua inhottaa hyvän ruoan pois heittäminen. Sitä voi välttää aika helposti suunnittelemalla ja järkiperäistämällä ruokaostoksia. Matkustaminen on vuosia ollut meillä vähäistä monestakin syystä. Haluaisin lähiaikoina tehdä lomamatkan Eurooppaan, mutta lentäminen arveluttaa sen suuren hiilijalanjäljen vuoksi.
    Ilmastokeskusteluissa häiritsee kommentit, joissa sysätään syy kehitysmaihin. Kyllä meillä, kuten kaikissa kehittyneissä maissa on yhtäläinen vastuu ilmastomuutoksen estämisessä. Euroopalla ja Yhdysvalloilla ehkä sitäkin suurempi, koska korkean elintasomme vuoksi käytämme suhteellisesti valtavasti energiaa. En usko, että pelkästään yksittäisten kansalaisten teoilla ilmastoa muutetaan. Kyllä siihen vaaditaan poliittista päätöksentekoa ja ihan kaikkien tahojen osallistumista.
    Minua ilmastomuutos ahdistaa ja usein on vaikea uskoa, että nykytoimilla ehditään mitään tehdä. Silti aion tehdä omalta osaltani parhaani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat miinukset siis sielläkin suurimpina, eli asumisen ja autoilun päästöt. Meilläkin kaksi autoa on tällä hetkellä melkein välttämätön tilanne.

      Samaa mieltä tuosta shoppailusta. Harvemmin sitä tarvitsee mitään. Suurimmat ostokseni ovat varmaankin vaatteet ja kengät, koska toki töihin täytyy pukeutua fiksusti :D Mutta ostan hyvin harkitusti uutta. Jos, niin mieluummin laadukasta, klassista ja pitkään kestävää.

      Lentomatkailu on kyllä paha paikka. Tai lähinnä siis lentomatkailusta luopuminen. Rehellisesti sanottuna en tiedä, pystynkö siihen koskaan.

      Olen samaa mieltä, että turhan usein vastaväitteenä keskustelussa on se, että "mutta kun Intian/Kiinan/jonkun muun maan päästöt ovat niin paljon suurempia ja siksi sillä ei ole merkitystä, mitä Suomi tekee". Hyvin siinä unohtuu se, että länsimaat ovat jo vuosikausia aiheuttaneet enemmän päästöjä kuin kehitysmaiden asukkaat ja edelleen taitaa päästöjen määrä per henkilö olla mm. pohjoismaissa maailman kärkikastia. Mielestäni ensin pitäisi päästä Suomessa hiilineutraaliin tilanteeseen ja sitten vasta moralisoida muiden tekemisiä.

      Poista
  6. On todella hienoa, kun mietit näitä asioita ja ihana, kun yrität tehdä muutoksia! Kaikki eivät suinkaan sitä tee. Minä olen ollut kasvissyöjä 6v. asti, en autoile/ matkusta (lennän korkeintaan kerran 10.vuodessa). Kävelen paljon ja käytän julkisia (mikä on oikeasti hiton vaivalloista ja aikaa vievää!). Kaiken kaikkiaan vietämme vaatimatonta elämää. Saankin aina tosi alhaisen lukeman testeistä. Se tuntuu kyllä täysin turhalta, kun seuraa ympärillä olevia ihmisiä. Kaikissa perheissä on kaksi tai kolmekin autoa ja ulkomaille lennähdetään 3-5 kertaa vuodessa. Kauppakassit pursuilevat lihaa ja ulkomailta tuotuja hedelmiä yms. Kierrätyskin on Suomessa aika lapsenkengissä erityisesti muovin osalta. Suomalaiset elävät kuin viimeistä päivää, mutta silti meidän vaikutus ilmastonmuutokseen on häviävän pieni...Haittaverotusta ei saisi minusta enää kohdentaa meihin kansalaisiin, vaan kannuste/veropuoli osoitettava teollisuudelle/yrityksille. Eikä ydinvoimaloita saa rakentaa enää! Suomen valtiota ei tunnu juurikaan ympäristöasiat kiinnostavan (ellei kyseessä ole verotulot). Terrafamen annettiin pilata luontoa ja jätevesiä juoksutetaan surutta ylivuotona vesistöön. Puhumattakaan turpeen nostosta, Suomi suurin turpeen tuottaja maailmassa ja mitkä huikeat päästövaikutukset sillä onkaan ja todellakin kiihdyttää ilmastonmuutosta…soiden ennallistaminen ei olekaan huono idea ollenkaan. nyt lopetan palopuheen.... Kiitos tästä päivän hyvästä ajatusten herättäjäkirjoituksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet jo ihailtavan pitkällä ilmastoystävällisissä teoissa. Ja varmasti harmittaa, jos itse tekee kaiken mahdollisen ja sitten muut kuluttavat senkin edestä. Uskon itse vahvasti siihen, että kuluttajakäyttäytyminen ei muutu isolta osin, ellei sitä ohjata tietyllä tapaa yhteiskunnan tasolta - on se sitten tarjoamalla helppoja keinoja toimia ilmastoystävällisesti tai sitten verottamalla esim. autoilua, lentomatkustusta ym. Siitä olen ehdottomasti samaa mieltä, että yritysten on tehtävä osansa.

      Ydinvoimasta olemme ilmeisesti eri mieltä. Minusta ydinvoima on vähäpäästöinen keino vähintäänkin siirtymävaiheessa uusiutuviin energialähteisiin, joita tosin Suomessa on tällä hetkellä hyvin niukasti tarjolla. Ydinvoimaa on ymmärtääkseni Suomessa hyvin vaikeaa korvata esim. tuuli- tai aurinkovoimalla, ainoa keino taitaa olla hiili (jota en mitenkään voi tukea) tai sähkön ostaminen ulkomailta. Mutta olen tietysti valmis muuttamaan mieltäni, mikäli nykyiset tietoni eivät pidäkään paikkaansa.

      Kiitos palopuheesta, minusta on tärkeää, että aiheeseen suhtaudutaan intohimoisesti! Tärkeää on myös keskustella erilaisista näkemyksistä ja ymmärtää niiden syitä. Olen käynyt viime viikkoina useita syväluotaavia keskusteluja asioista kotona ja työkavereiden kanssa ja sitä kautta myös itse oppinut uutta, sekä ymmärtänyt myös omia näkemyksiä paremmin. Olen iloinen, että myös blogini kommenteissa on aiheesta hyvää keskustelua! :)

      Poista
  7. Juu, pitäisi tuota autoilua vähentää. Lihan jätin jo kolmisen vuotta sitten ja ei ole kaduttanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietimme juuri eilen mieheni kanssa keinoja siihen, miten voisimme edes muutamana päivänä viikossa (jos kalenterimme ja menomme täsmäävät) mennä yhteiskyydillä töihin. Vaatii vähän koordinointia ja tiettyjä kompromisseja, mutta on varmasti toteutettavissa.
      Lihansyönnin vähentäminen on ollut jopa yllättävän helppoa. Hienoa, että olet jo kolme vuotta ollut syömättä lihaa.

      Poista
  8. Tämä on tärkeä aihe. Meillä lämmitetään sekä puilla että sähköllä, joka tulee vesivoimasta. Lisäksi tilasimme nyt aurinkopaneelit katolle. Minulla työmatka on n. 60 km suuntaansa ja sopivaa joukkoliikennettä ei kulje, joten oma auto on ainut vaihtoehto työmatkojen kulkemiseen. Kasvisruokapäiviä meillä on toisinaan, mutta saisi olla useamminkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi monella on käytössä vihreää sähköä, ihan mahtavaa. Mekin lämmitämme talvisin paljon puilla. Hyvä vinkki oli se, että samalla voisi leivinuunissa valmistaa myös ruokaa.
      Työmatkojen kulkeminen on tosiaan "pakollinen paha". Siihen auttaisi vain muutto johonkin toisaalle tai työpaikan vaihto :)

      Poista
  9. Moikka! Julkaisin juuri tilitykseni tästä aiheesta (Viherrin ) ja katselin, mitä muut ovat kirjoittaneet. Muistan käyneeni blogissasi, mutta en ilmeisesti ole seurannut sitä, mutta laitan nyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulen mielenkiinnolla lukemaan postauksesi aiheesta! :)

      Poista
  10. Testin mukaan tuotan keskivertoa vähemmän hiilijalanjälkeä. Luin aikaisemmin jutun jossa kerrottiin hiilijalanjäljen pienentämisen tuovan epämukavuutta kaikille, mutta se olisi ainoa tapa. Niinhän se taitaa olla. Kuinka paljon epämukavuutta kukakin on valmis sietämään? Helpot, mutta todennäköisesti mitättömän pienet parannukset, jota voisi tehdä, olisi ottaa töihin omat eväät mukaan (usein edellispäivän ruokaa), kun nyt suosin lounasravintolaa ja toisena olisi suunnitella viikon ostokset kerralla, joilloin välttyisi usealta kauppareissulta. Joskus voisi mennä pyörällä töihin, mutta sitten tulee ikävä tilanne, jos pitäisikin työpäivän aikana lähteä yllättäen käymään jossain kauempana, eikä autoa ole käytettävissä. Muutoin autoilun vähentäminen menee jo pahasti mukavuusalueen ulkopuolelle, kun rupeisi rajoittamaan harrastuksia. Alueen julkiset eivät kulje joka paikkaan tai välttämättä oikeisiin aikoihin. Kasvisruoasta en saisi riittävästi proteiinia, kun herkkävatsaisuus rajoittaa sen verran pahasti (herneet, pavut, soija, kaali ym. on heti poissuljettuja). Kalaa yritän jo nyt suosia (ainakin jokusen kerran viikossa). Pihalle on tullut jo nyt istutettua useampi puu ja lisää on suunnitteilla. Ehkä se vähän vaikuttaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen ajatus tuo epämukavuuden sietäminen. Olen osittain samaa mieltä, että jokaisen täytyy sisäistää, että täysin samalla tavalla jatkaminen on mahdotonta. Toisaalta pohdin myös sitä, että ihmiset eivät laajassa mittakaavassa ole valmiita tekemään muutoksia, jotka tekevät elämästä tai arjesta hankalaa - siksi pitäisi löytää keinoja, jotka ovat mahdollisimman helppoja toteuttaa ja tuovat myönteistä tunnelmaa. Esimerkiksi Hesarissa luki tänään, että kierrätystä paransi se, kun keräysastia tuotiin lähistölle - pelkällä valistuksella sen sijaan ei ollut vaikutusta.

      Viikon ostosten suunnitteleminen kerralla on todella hyvä pointti. Etenkin koska mekin käymme usein kaupassa autolla (ellen työmatkan varrelta osta jotain pientä täydennysostosta) - ja automatkoja olisi hyvä vähentää.
      Mulla on ihan sama ongelma herneiden ja papujen kanssa ;( Mutta olen kokeillut käyttää pääosin muita kasviksia ja edelleenkin maitotuotteita, josta varmaan iso osa proteiinista tulee. Myös nyhtökauraa syön mielelläni ja siinä taitaa olla jopa enemmän proteiinia kuin esimerkiksi jauhelihassa.

      Poista