sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Viimeisiä viedään

Syksyn puutarhatyöt alkavat olla maalissa. Olen jakanut ja siirtänyt perennoja, siivonnut pois pitkin pihaa löytyneitä taimiruukkuja ja kitkenyt urakalla. Kaikki daalioiden juurakot ovat nyt myös vihdoin talvisäilytyksessä ja useammat pensaat verkkojen suojassa.

Eilen tein pikaisen täsmäiskun taimistolle viimeisten tarjousten toivossa. Löysin sieltä sopivasti kaksi kasvia pensasaidanteen jatkoksi - mongolianvaahteran ja syyshortensian 'Pink Diamond'. Toivottavasti ehtivät vielä juurtua kasvupaikalleen. Lisäksi ostin rusopäivänliljan, kiinansipulin ja lisää kukkasipuleita - koska miksipä ei :)
Tänään ohjelmassa olikin kukkasipuleiden piilottamista penkkeihin. Määrä oli mielestäni melko maltillinen - ehkä noin 130-140 sipulia yhteensä, tulppaaneita kaikki. Lisäksi parikymmentä laukkaa. Silti niiden parissa sai urakoida useamman tunnin.

Takapihallamme on juuri nyt todella värikästä, kuvat otettu tänään aamukymmeneltä:

IMG_9798.jpg

Samalla mittani tuli täyteen viljelylaatikoiden takana sijaitsevan kukkapenkin mirrinminttuun, joka leviää turhan reippaasti. Riuhdoin ja revin sen pois kokonaan. Leviäminen ei olisi ehkä edes ongelma, jos mirrinminttu kasvaisi siistin näköisesti. Mutta ei - se lamoaa ja näyttää harmillisen epäsiistiltä. Tämän operaation jälkeen mirrinminttua on enää yhden penkin reunassa ja sieltä se tulee saamaan lähtöpassit ensi vuonna. Taidan jatkossa käyttää reunuskasvina tähkäkissanminttua (mikäli se selviää ensimmäisestä talvestaan hyvin) sekä tuoksu- ja peittokurjenpolvea.

Kiipesin katolle, jotta saisin napattua leiskuvasta metsärinteestä kuvan:

IMG_9799.jpg

Alan muutaman vuoden puutarhaharrastuksen jälkeen vihdoin hahmottamaan tiettyjä asioita, joista aluksi ei ollut mitään hajua. Esimerkiksi mitkä kasvit toimivat puutarhassani parhaiten, kuinka monistaa ja jakaa näitä hyvin viihtyviä luottokasveja useammalle kasvupaikalle, miten välttyä pieneltä piperrykseltä ja suunnitella isompia kokonaisuuksia (tähän en ole vielä käytännössä päässyt, mutta ainakin ajatus alkaa kulkea siihen suuntaan :)). Tänä kesänä olen katsellut joitakin penkkejä kriittisesti ja painanut pahimmat ongelmakohdat mieleen. Niihin on tarkoitus pitkän ja pimeän talven aikana suunnitella jotain fiksumpaa ja uskon, että nyt mulla on kohtuullisen hyvät eväät onnistua.

Yksi hyvä esimerkki meillä menestyvästä perennasta on reunusasteri 'Herbstgruss vom Bresserhof'. Lokakuun luottokukkija:

IMG_9803.jpg

IMG_9805.jpg

IMG_9808.jpg

Tästäkin tekstistä huomaa, että mieleni alkaa kääntyä jo ensi kevättä ja kesää kohti. Tänä vuonna syksy on ollut huikean kaunis, pitkä ja lämmin, mutta nyt taitaa ainakin omalla kohdallani olla hyvä hetki kilistellä puutarhakauden loppumiselle ja vetäytyä sisälle viltin alle. Vedän villasukat jalkaan, sytytän kynttilät ja totean, että kiitos tästä kesästä!

IMG_9810.jpg

36 kommenttia:

 1. Kaunis ruska teidän puutarhassanne. Ahkeranakin olet ollut. Ongelmakohtia on varmasti kaikilla ja aina alussa tulee tehtyä jotain eri tavoin, mitä tekisi sitten parin vuoden päästä. Ja vaikka kokemusta karttuisikin, voi parin vuoden päästä haluta jotain muuta. Mukava päätös tälle puutarhakaudelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että mieli saattaa muuttua ajan kanssa - ja oletettavasti näin juuri tulee käymään. Mutta sehän pitää puutarhaharrastuksen kiinnostavana :)

   Poista
 2. Onpa sinulla ollut puuhakas viikonloppu ja hyviä hankintoja teit! Tosi kaunista on puutarhassasi ja tuo ruskan ilotulitus on niin upeaa. Ihana asteri!! Puutarhakausi alkaa olemaan loppusuoralla, haaveilukausi kynttilän valossa alkamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut oivallinen puutarhasää ja juuri hyvään aikaan, jotta ehtii tehdä kaiken ennen talven tuloa. Aiemmin olen harmitellut meidän "epäsiistiä" metsänrinnettä, joka kohoaa puutarhan ylle ja näkyy aina joka suunnasta. Mutta ei huonoa ilman hyvää - nyt luonnontilainen rinne yllätti kauniilla syysvärityksellään.

   Poista
 3. Voi miten kaunista ruskaa kuvissasi ja ihanat värikylläiset reunusasterit.
  Täälläkin kukkasipulit pääsivät tänään multaan lastenlasten pikkuneiti 3v ja isoveikka 5v loistavalla avustuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että siellä on ollut apureita kukkasipuleiden istutuspuuhissa :) Siihen hommaan tarvitsee mieluusti apua, yksin kyykkiminen on puuduttavaa.

   Poista
 4. Reunusasteri on huippuhieno! Hyvä että laitoit sipulit vasta nyt. Minä istutin narsisseja ja pallerolaukkoja jo aikaa sitten mökille. Tänään katselin, että siellä ne komeasti nyt versovat. Höh saas nähdä tuleeko kukkia keväällä. Verkot on vielä laittamatta. Se on aina vähän vastentahtoista hommaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, toivottavasti kukkivat vielä keväällä. Minäkin ihmettelin tänään mustaherukan melkein vihreänä pullistelevia lehtinuppuja, toivottavasti kasvi nyt kuitenkin säästäisi voimiaan talvilepoa varten.
   Verkottaminen on ihan kamalaa (jotenkin kaikki syyspuuhat on hieman vastentahtoisia..) ja verkkojen kanssa temppuilu on hankalaa. Onneksi mies hoiti sen homman melkein kokonaan yksin tänä vuonna, siitä kuuluu hänelle iso kiitos.

   Poista
 5. Todella kauniita ruskakuvia! Ja niin pirteän väriset asterit, syksyn ilopilkkuja ruskan värien joukossa.
  Todellakin nyt on ollut ihana syksy ja hommia on päässyt tekemään pitkällä aikavälillä. Täälläkin hommelit ovat loppusuoralla, ja joissain asioissa kevättäkin vähän suunniteltu.
  Mukavaa ja nautinnollista syksyn jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asterit ovat ihan kuin omassa todellisuudessa - kaikki muut kasvit ovat ruskistuneet ja kuihtuneet, mutta asteri vaan porskuttaa vihreänä. Kiva että sielläkin alkavat hommat olla paketissa! :)

   Poista
 6. Voi miten upealta siellä näyttää niin kauniita syksyn värejä, hieno ruska! On tämä syksy vaan ihanaa aikaa:)♥ Tuo reunusasteri näyttää tosi kivalta! Leppoisaa sunnuntai-iltaa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime päivinä ei ole voinut kuin ihmetellä ruskan kauneutta. Kohta lehdet tippuvat, mutta nyt kannattaa vielä ihailla luontoa.
   Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 7. Huikean näköinen metsärinne! Reunusasteri on nätti. Toivottavasti se ei leviä ihan niin innokkaasti kuin minulla oleva syysasteri: alkuun pysyi viattomasti paikoillaan, mutta mullan alla salaa puski juuriaan kauemmas ja yllätti keväällä valtavalla versomäärällä. Sai saman tien muuttokäskyn isoilla kivenjärkäleillä rajatulle alueelle :D Talvi onkin hyvää aikaa pohdiskella muutosta kaipaavia alueita. Kun on maa lumen peitossa, ei tule saman tien rynnättyä kaivuuhommiin ensimmäisen idean myötä, vaan ajatus saa hautua ja jalostua vieläkin paremmaksi. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho miten salakavala syysasteri. Tämä reunusasteri on pysynyt 2-3 vuotta tiukasti paikoillaan. Siinä on kaksi kasvia vierekkäin ja ne ovat levinneet vain minimaalisesti.
   Talven lähestyminen tuntuu itse asiassa jopa ihan kivalta ajatukselta. Kuten sanoit, silloin on aikaa suunnitella hieman perusteellisemmin ja se kuulostaa juuri nyt houkuttelevalta :)

   Poista
 8. Hienoja maisemia omassa pihassa. Tulppaaneja ostan minäkin vielä jos tulee alessa vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla taitaa olla nyt tämän vuoden ostokset pulkassa. Ei ole enää samanlaista reipasta puutarhafiilistä kuin keväällä tai kesällä ja silloin on parempi vetäytyä tauolle.

   Poista
 9. Hianot ruskakuvat ja kiva laajempi näkymä puutarhasta. Oi, mikä asteri! Vilahti just tahtoosaara listan kärkehe :D Samoja hommia oon kans teheny, mutta rikkaruahot o viälä nyppimätä. Jos vaa ilimoja piisaa, en viälä meinaa vällyyhi käpertyä. Senki aika viälä tuloo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinaista puutarhaa näkyy kuvassa melko vähän. Tai no on taustakin toki osa puutarhaa :)
   Täälläkin on harkinnassa asterin istuttaminen myös toiseen penkkiin, sillä siellä ei ole näin myöhään syksyllä mitään vihreää saatika kukkivaa.
   Mukavaa ja ahkeraa lämpimän syksyn jatkoa! :)

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Reunusasteri kukkii reippaasti siinä vaiheessa, kun kaikki muut kasvit ovat kuihtuneet. Todella hyvä syyskukkija siis.

   Poista
 11. Sinulla on siellä jo hommat tehty ja suunnitelmiakin jo ensi kasvukaudelle. Hienot kuvat olet ottanut ruskasta . Minulla jatkuu vielä hommat .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ilmat pysyvät lämpiminä, voi olla että projektit jatkuvat vielä täälläkin. Pakolliset hommat ovat onneksi pääpiirteittäin pois alta :)

   Poista
 12. Mahtavat värit! Täällä on vielä muutamia puutarhahommia tehtävälistalla ennen talvea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät ilmat näyttäisivät jatkuvan vielä vähän aikaa - toivottavasti ehdit siis hyvin saada kaiken maaliin :)

   Poista
 13. Hyvälle näyttää! Eka kuva on tosi ihana, kaunista puutarhaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan huikeita näkymiä on ollut tänä vuonna takapihan "vesakossamme". Tulevina vuosina aion varmistaa ruskan myös panostamalla kauniin ruskavärityksen omaaviin puutarhakasveihin.

   Poista
 14. Kauniit kuvat. Asteri on tosi nätti. :)

  Kiitos vielä Syksyn sävyt -haasteesta! Vastasin siihen saman tien:
  https://viikarivartti.blogspot.com/2018/10/lintujen-siivilla-puiden-lehdissa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, tulen mielenkiinnolla lukemaan haastepostaustasi! :)

   Poista
 15. Tuo asteri on kyllä ihan huikea ja puutarhanne on todella kaunis. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuvien ottamisesta on nyt viikko ja lähes kaikki lehdet ovat pudonneet. Se kävi nopeasti :)

   Poista
 16. Hienoja kuvia ja tunnelmia! Monissa blogeissa on vilahdellut syysastereita, minulta puuttuvat ne kokonaan! Vääryys on ehdottomasti korjattava ensi kesänä. Onpa sinulla kypsää pohdintaa omaan pihaan sopivista kasveista - minä taidan vielä olla tuolla mainitsemallasi piperrysasteella... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että en pääse piperrysasteelta ihan vielä pois :) Ja menee vielä vuosia ennen kuin puutarha näyttää erilaiselta. Mutta selvästi on aavistuksen suunnitelmallisuutta tullut tekemiseen tässä muutaman vuoden aikana :)

   Poista
 17. Ihanan värikäs ja aurinkoisen keltainen näkymä! Harmi, kun lehdet putoavat niin pian tuon kauneuden jälkeen! Hanhien ja joutsenten kaakotus kuuluu jatkuvasti taivaalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt ne lehdet ovat sitten pudonneet melkein kaikki, tosi harmillista! Toisaalta kohta onkin marraskuu ja sitten joulu ja sitten voi taas alkaa odottamaan kevättä :D

   Poista
 18. Kaunis tuo asteri! Hyviä vinkkejä muutenkin, yritän imeä teidän muiden tietoja näiden blogien kautta, etten kovin metsään mene, kun omaa pihaa on aika alkaa rakentaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Astereita täytyy kyllä hankkia lisää, se on varmaa. Itsekin aloitin aikanaan melko lailla tyhjästä, ilman mitään kokemusta. Puutarhablogeista saa todella paljon vinkkejä, mutta eniten tietysti oppii kokemuksen kautta. Ja usein valitettavasti ihan kantapään kautta omista virheistä oppimalla :D

   Poista