perjantai 30. maaliskuuta 2018

Ensikertalaisen visiitti Nordiska Trädgårdar -messuille

Saman tien kun lomani päättyi, tuntui myös kaikki ylimääräinen vapaa-aika loppuneen. Onneksi nyt pääsiäisenä on hyvä hetki palata edellisviikonlopun kokemusten pariin, Nordiska Trädgårdar -messuille. Aloitin tekstin kirjoittamista jo viime sunnuntaina, mutta en ehtinyt viimeistellä enkä julkaista sitä. En tiedä mikä on, mutta minulla menee postausten kirjoittamiseen yleensä useampi tunti aikaa :) Mutta tässä nyt ensimmäisiä messukuvia ja -kokemuksia.

Nordiska Trädgårdar -messut on nyt koettu ja huh, olipa reissu! Mieheni suostui tulemaan mukaan seuraksi ja suuntasimme lauantaina aamukoneella Tukholmaan. Lentokentältä lähtee juna suoraan Älvsjön asemalle messukeskuksen viereen, mutta huomioitavaa on se, että Arlandan asemalla junalippu maksaa 120 kruunua (kun taas tavallinen matkakortilla ostettu lippu maksaa muilta asemilta hankittuna muistaakseni 31 kruunua).

Olimme messukeskuksessa pian ovien avautumisen jälkeen ja lähdimme kiertämään A-hallia. Värit, hulina, esillepanot ja ihmisvilinä vetivät hetkeksi sanattomaksi. Oli vaikeaa päättää, mihin katsoa ja keskittyä. Pian selvisi, että esimerkiksi ruotsinkieliset puutarhakirjat ja -lehdet voi jättää väliin, kuten myös mukula- ja juurakkoständit, joita näkee myös suomalaisilla messuilla. 

Sisääntulon vieressä kävijöitä tervehtimässä olivat nämä pirteät tulppaani-istutukset:

IMG_7988.jpg

Korokkeella oli esillä vuoden pelargoni 'Picotee Pink':

IMG_7989.jpg

Viehättäviä esillepanoja ja kukkia:

IMG_7992.jpg

IMG_7995.jpg

Ihastelin kyseisiä "kruunuja". Kukkaruukkuina nämä ovat ehkä hieman epäkäytännölliset, mutta ulkonäöllisesti todella suloiset:

IMG_8011.jpg

IMG_8012.jpg

Nämä ovat ihan oikeita ruusuja, vaikka hieman muoviselta näyttävätkin :)

IMG_8005.jpg

Impectan siemenhyllyt nähdessäni mykistyin. Mikä valikoima! Katsokaa, miten pitkälle hyllyä riittää. Siemeniä minulla oli tietysti jo ennestään riittävästi, mutta tutkailin kuitenkin pikaisesti tomaattivalikoimaa. Ja onneksi näin, koska löysin erään siementilauksestani unohtuneen lajikkeen. Lisäksi nappasin mukaan messutarjouksessa olleen suklaakosmoksen siemeniä:

IMG_7991.jpg

IMG_8078.jpg

Ihastelin myös sisustustavaroita. Niitä ei onneksi ollut liikaa tarjolla, messujen pääpaino pysyi puutarhoissa ja tuotteet olivat mielestäni todella hyvin linjassa puutarhamessujen muun tarjonnan kanssa. 

IMG_7996.jpg

IMG_8007.jpg

IMG_8009.jpg

A-hallin keskellä olivat esillä ideapuutarhat. Kaikista en ottanut kuvia, mutta tässä muutamia kameralle tallentuneita otoksia. Harmillisesti myös ruotsin kielen taitoni on hyvin rajallinen (ettei olematon), joten en pysty tarjoamaan puutarhoista kuvien lisäksi mitään lisäinfoa. 

IMG_7997.jpg

Tämä pienoismaatila oli suosikkini. Ihana ajatus pihasta, jossa kukkivat kirsikkapuut :)

IMG_7998.jpg

Lisää ideapuutarhoja:

IMG_7999.jpg

IMG_8000.jpg

Eräässä puutarhassa piileskeli siili, hauska yksityiskohta:

IMG_8002.jpg

Kaiken kaikkiaan vietimme messuilla noin pari-kolme tuntia, ei siis mitenkään älyttömän kauan. Noin 11-12 maissa messuhalli alkoi olemaan pullollaan ihmisiä, jolloin eteenpäin pääsi vain muun virtauksen mukana. Puuh, en tykkää yhtään tungoksesta, joten väenpaljous messuilla oli väsyttävää. 
Millainen fiilis messuista jäi sitten kokonaisuudessaan? Esillepanot olivat esteettisesti kauniita, mutta inspiroidun itse ehkä enemmän käytännöllisemmästä tyylistä, joten suuria ahaa-elämyksiä en kokenut. Päällimmäisenä jäi mieleen se, että ruotsalaiset rakastavat pelargoneja :) Toinen toistaan kauniimpia ja erikoisempia pelargoneja oli sekä näytillä että myynnissä. 

Messuista olisi varmasti saanut paljon enemmän irti, mikäli olisi ensinnäkin osannut ruotsia ja toiseksi ollut liikkeellä autolla, jolloin olisi voinut keskittyä myös enemmän shoppailuun. Nyt oma sato jäi tietoisesti pariin siemenpussiin sekä muutamaan pelargonian pistokkaaseen, koska mukana olleeseen reppuun ei ollut tarkoituskaan mahduttaa sen enempää tuliaisia. 

Messut olivat todella tyylikkäät, mutta taidan päätyä samaan lopputulokseen kuin kotimaistenkin messujen osalta - messuhallissa tunkeminen ei ole mun juttu. Mielenkiintoinen kokemus, mutta ei ehkä tarvitse nyt ainakaan muutamaan vuoteen mennä uudelleen :)
Mutta jotta tämä näkemykseni ei jäisi yksipuoliseksi kuvaukseksi messuista, lue myös Suvikummun Marjan ja Intianmintun kokemuksia! 

Lisää messukuvia ja -juttua on kuitenkin tulossa myös tähän blogiin lisää, kaikki kuvat eivät mahtuneet vielä tähän :)
Aurinkoista pääsiäistä kaikille!

26 kommenttia:

 1. Vaikka olitkin ensikertalaisena messuilla, löysit hyvin oleellisimman :)
  Ruotsalaiset todella osaavat esillepanon ja ideapuutarhojen ja -parvekkeiden tekemiseen on panostettu.
  Lauantai lienee messujen ruuhkaisin päivä, vaikka aina siellä on tungosta. Se välillä kyllä tosiaan ahdistaa.
  Meillä Intianmintun kanssa logistiikka pelaa, kun on kuski, joka tuo ja noutaa ovelta, "mummokärryt", joissa voi kuljettaa ostokset, pitää myös olla matkassa ;D Ja se, että on omalla autolla reissussa, on ehdoton plussa.
  Aurinkoista pääsiäistä sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ideapuutarhojen ja -parvekkeiden yksityikohtia oli hiottu tosi pitkälle, se oli hienoa. Ja kaikki oli viimeisen päälle tyyliteltyä ja yhteen sopivaa, visuaalisesti todella upeaa.
   Mutta se tungos, huh :D
   Huomasin että itse asiassa tosi monella oli käytössä "mummokärryt", näyttää siis olevan toimiva systeemi!

   Poista
 2. Tätä oli mielenkiintoista lukea. Itsekään en kyllä viihdy lainkaan väentungoksessa, se uuvuttaa nopeasti, mutta tykkään käydä messuilla tunnelman ja tarjouksien vuoksi, joten ihmisvilinää on vain siedettävä. Se kyllä vaatii ihan omanlaistaan asennoitumista, että pärjää messupäivän hyvällä fiiliksellä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiesin etukäteen, että messuilla on vilskettä, mutta aina se silti väsyttää. Onneksi kuitenkin ensimmäisen tunnin aikana oli suhteellisen rauhallista, jolloin ehdittiin kiertämään valtaosa isommasta messuhallista.

   Poista
 3. Voin kuvitella, että lauantaina oli tungosta, kun jo torstaina tuntuivat messut olevan tupaten täynnä porukkaa. Pelakuupistokkaitakin katsellessa oli oikein jonotettava, että pääsi lähietäisyydelle. Ruotsalaiset todellakin rakastavat pelargoneja, ne menevät kyllä kaupaksi pikavauhtia. Niin kuin Marja totesi, meillä onneksi reissussa oli taitava ja luotettava kuski, joten ei tarvinnut kuluttaa kipeää jalkaa messuille pääsemiseen. Viisi tuntia messuilla, niin polvi oli jo turvonnut limppu. Laitoin juuri palautetta messuille siitä, että penkkejä ei löytynyt mistään, ihmiset joutuivat lepuuttamaan jalkojaan Jyskin puutarhakalusteosastolla. Se oli täysinäisten kahviloiden lisäksi lähes ainoa mesta, missä saattoi päästä istahtamaan. Itse löysin sieltä ison hallin toisesta päästä yhden osaston seinustalla olleen penkin päästä vapaan kohdan, johon hetkeksi jäin jalkaani elvyttämään. Itsekin inhoan ruuhkia ja tungosta, mutta messujen anti kokonaisuudessaan on niin hieno, matkaseura upeaa ja reissu aina kevään kohokohta, joten kestän sen ihmismassan. Hienoja kuvakulmia olet löytänyt ja ainakin nuo hienot eläintarjottimet Marjan kanssa missattiin, ihan kaikkea useiden satojen näytteilleasettajien joukosta ei vain ehdi katsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelargonipistokkaiden kanssa kävi hieman heikosti - en heti aamulla tehnyt ostoksia, koska ajattelin että on helpompaa napata pistokkaat mukaan ennen lähtöä. Ja silloin monet lajikkeet olivatkin jo harmillisesti loppuneet. Silti löysin mielenkiintoisia pistokkaita kokeiluun, joten voiton puolelle jäätiin :)
   Totta kyllä, istumapaikkoja ei pahemmin ollut ainakaan isossa messuhallissa. Me nappasimme hetkeksi paikat kahvilasta ja söimme siellä pikaisen aamupalan, se helpotti hetkeksi.

   Meillä mies otti järjestelmällisesti reittivalinnan hoitaakseen :D Kiersimme siis suunnitelmallisesti hallissa sik-sakia, joten hyvin todennäköisesti melkein kaikki tuli nähtyä ainakin jollain tasolla :D

   Poista
 4. Todella kivoja kuvia. Kiitos.
  Hyvää pääsiäistä myös sinulle.

  VastaaPoista
 5. Kiitos, tosi kiva nähdä messuilta kuvia! Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 6. Olipa kiva, kun jaoit kuvasi kanssamme, oli mukava matkata kanssasi messuilla. Ihania kuvia, ihania tunnelmia.

  VastaaPoista
 7. Marjan, Intianmintun ja Katin messupostausten jälkeen tämä on mukava jatkumo antiin, sillä jokaisella on oma näkökulmansa jopa samoihin asioihin. En ole Tukholman messuilla käynyt, vaikka kovasti mieli joka vuosi tekee. Omalla autolla sinne on mentävä, sillä harmittaisi, jos näkisi jotain kivaa, eikä sitä sitten kuljetusongelmien vuoksi voisi edes harkita. Tungos ärsyttää ihan kotimaisillakin messuilla, mutta sen jaksaa, kun sen tietää.

  Voi taivas, millainen siemenpussiparatiisi. Minulla olisi mennyt varmaan kaksi tuntia pelkästään niiden tutkimiseen. Ja nuo tarjottimet ovat aivan ihania.

  Mallipuutarhat ja -parvekkeet ovat ruotsalaiseen tapaan maulla koottuja. Kuviakin katselemalla löytää varmasti vinkkejä omaan käyttöön. Kiitos postauksesta ja hyvää pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katin messupostauksia en olekaan lukenut, täytyy mennä katsomaan. Mielenkiintoista nähdä, millaisia asioita kukin on bongannut. Se on totta, että jokaisella on oma kulmansa asioihin ja hyvä näin :)
   Silmissä vilisi tuon siemenhyllyn edessä :D Ja taas kerran ajatus "mitään siemeniä en tarvitse" hävisi kuin tuhka tuuleen.
   Mukavaa pääsiäistä Between!

   Poista
 8. Kiitos kivasta messupostauksesta. Ihania nuo kruunut ja sisustusjutut. Viime vuonna minuun eivät iskeneet ne mallipuutarhat, enkä nytkään oikein noille syttynyt sen perusteella, mitä kuvista näin. Kivat messut ovat, mutta jäivät tänä vuonna väliin. Ehkä sitten ensi vuonna uudelleen. Aurinkoista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin tyyli (tai tyylittömyys) on ehkä jotain muuta kuin mallipuutarhoissa, joten en löytänyt sieltä itselleni ihan erityistä inspistä. Kauniita ne toki olivat. Messuilla varmaan kannattaisikin käydä muutamn vuoden välein.
   Iloista pääsiäistä!

   Poista
 9. Haluaasisin kans eres kerran käyrä tuala. Näistä messukuvistaki näköö palio ja ehkä paremminki ku paikan päällä, mutta tuala olis nii palio, mitä haluaas ostaa. No, palio halavemmaksihan messut tuloo kuvien välityksellä.
  Hyvää pääsiäästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, joo, halvemmaksi tulee kuvia katsomalla. Aurinkoista pääsiäistä!

   Poista
 10. Oijoi miten paljon kaikkea ihanaa!
  Tonne on kyllä vielä päästävä! Aika ihana startti kevääseen!

  VastaaPoista
 11. Todella kauniita kuvia ilmeisen viihdyttäviltä messuilta. Minulla on kyllä ihan sama juttu, etten tykkää tungoksesta. Liikaa ihmisiä liian ahtaasti ei ole mukava juttu, eikä silloin oikein voi kunnolla katsella mitään tai kuvata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, katselu muuttuu minustakin mahdottomaksi tungoksessa kun huomio kiinnittyy aivan muualle. Mutta onneksi jotain tuli sentään nähtyä ja koettua :)

   Poista
 12. Upeat kuvat ja ihanat messut! Mukavaa pääsiäistä😍♥👋

  VastaaPoista
 13. Aivan ihanat kuvat messuilta! Mukava että pääsee näin blogin välityksellä näkemään jotain näin upeaa. Hyvää huhtikuuta sinulle!puutarhurintytar blogi.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla että kuvareportaasi oli antoisa :) Mukavaa huhtikuuta!

   Poista