sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Täydennystä kivikkoon ja muita hamstrauksia

Vieraamme lähtivät aamupalan jälkeen jatkamaan matkaansa ja me suuntasimme samalla miehen kanssa Muhevaiseen. Voi mikä ostopatouma purkautui, kun pääsin taimihyllyjen ääreen!

Osittain pysyin kuitenkin suunnitelmissa. Ensinnäkin oli tarkoitus hankkia jokin väriminttu muiden kaveriksi. Minulta löytyivät jo 'Squaw' ja 'Beauty of Cobham' ja lisäksi ostin 'Twins'-nimisen pinkin lajikkeen.

Kivikkopenkkiin tuli napattua myös suunnitellusti täydennystä. Nostin ostoskoriin karpaattienkellon, kääpiökellon, myrttineilikan ja ketoneilikan 'Arctic Fire'. Istutin ne heti paikoilleen multa- ja hiekkasekoitukseen ja kuiskin niille taikasanoja ja toiveita, jotta lähtisivät kunnolla leviämään.

IMG_2299.jpg

Nappasin mukaan myös nepalinhanhikki 'Miss Wilmottin'. Ostin sellaisen jo viime syksynä, mutta se ei varmaankaan ehtinyt kunnolla juurtua, koska kasvi ei ole näyttänyt tänä vuonna elonmerkkejä.

IMG_2301.jpg

No mutta sitten ne ei-suunnitellut ostokset. Bongasin taimien seasta kevätlinnunherneen ja muistelin, että näin sen kukkimassa jonkun ihanissa blogikuvissa. Ei muuta kuin meille kans!
Mukaan lähti myös nukkapähkämö. Viime vuonna vierailimme Mikkelipuistossa ja siellä oli useammassa istutuksessa käytetty nukkapähkämöä, josta erityisesti mieheni piti. Siispä hyvä syy kokeilla kasvia meilläkin.
Lisäksi hankin valkoisen lehtoakileijan, tummalehtisen tähkäkimikin sekä siperiankurjenmiekkoja. Vasta kotona älysin, että niiden piti olla SAKSANkurjenmiekkoja. Höhlä mikä höhlä - ei nyt sitten muuta kuin kosteaa ja hikevää istutuspaikkaa keksimään.

Uutuuksia kukkapenkkeihin sovittaessani huomasin tällaisen söpölaisen kukkivan. Sen täytyy olla syksyllä tehty alehankinta isokaunosilmä 'Sonnenkind', joskin se ei ihan näytä siltä kuin Googlen mukaan pitäisi. En muista mitä olen ajatellut istutuspaikkaa valitessani, mutta kyseinen puolivarjoisa nurkkaus ei varmasti ole ollut harkittu päätös.
Korjaus 23.6.: Nyt on mennyt tarhurilla ruukut ja kyltit sekaisin. On paljon todennäköisempää, että kyseessä on päivännouto 'Ben Heckla'.

IMG_2297.jpg

Olen pikkuhiljaa ja varovaisin askelin siirtänyt myös ensimmäisiä perennoitani paikasta toiseen sopivamman kasvupaikan hakutarkoituksessa. Nyt kun penkkien perustamisesta ja puutarhahommiin hurahtamisesta on vuosi-pari, olen jopa hetkittäin kokenut välähdyksiä siitä, miltä hyvän perennapenkin pitäisi näyttää ja kuinka erilaiset kasvupaikat vaikuttavat taimien viihtyvyyteen. Nyt tulisi enää oivaltaa, kuinka saisin kaikki penkkini sopusuhtaisiksi ja toimiviksi. Varmaankin kokeilemalla :)

16 kommenttia:

 1. Kivoja taimihankintoja teit. Oman kokemukseni mukaan omat (maatiais)siperiankurjenmiekkani eivät ole olleet turhan tarkkoja kasvupaikasta, joten ei kannata murehtia hikevän ja kostean paikan löytämisestä välttämättä; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kivoja juttuja jäi vielä kauppaankin.. Ehkä hyvä näin, jotain ensi kertaa varten :)
   No mutta hyvä jos siperiankurjenmiekat menestyvät kuivemmassakin paikassa. Taidan itse asiassa kokeilla niitä rinnepenkin alareunaan. Kaiken järjen mukaan sadevedet valuvat siihen, vaikka paikka ei vaikuta ylettömän kostealta.

   Poista
 2. Hieno kivikkopenkki!
  On se autuasta, kun pääsee istuttamaan.
  Juu, kokemuksen kautta - en usko, että on oikoteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! Kivikkopenkkiin ihastun koko ajan itsekin aina enemmän ja enemmän :) Kivikossa menestyvien lajien kirjo vaikuttaa olevan laaja, joten kiinnostavia löytöjä piisaa. Vielä olisi muutamia istutuspaikkoja jäljellä ...

   Poista
 3. Kivikkopenkkisi tulee näyttämää upealta, kunhan taimet tuosta leviävät. Nukkapähkämö on myös minun yksi suosikeista, niitä on ihan pakko välillä päästä silittelemään, niin ihanan pehmeitä ne ovat. No eipäs kovin pahasti lähtenyt käsistä tuo myymäläkierros :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, hyvä että ostoskierros ei vaikuttanut ihan holtittomalta hamstraukselta. Tosin kauppaan jäi vielä monia must have -juttuja. Jotain myös ensi kertaa varten :P

   Poista
 4. Karpaattienkello on ihanaa. Huomasin isohkon siementaimen emokasvin vierellä, on näköjään siementänyt ja ollu otolliset kasvuolot (edes jollakin)
  Kasvit leviää ja voimistuu vuosi vuodelta. Kaunis kivikko tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivikon parissa häärääminen on ollut mukavaa! Monet kivikkolajikkeet ovat niin pienikukkaisia tai muuten vain pienempiä, joten eivät erottuisi edukseen tavallisessa perennapenkissä.
   Ja onneksi on vielä muutamia istutuspaikkoja jäljellä :)

   Poista
 5. Kivat hankinnat! Kivikkopenkin teko on kivaa puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kivikkopenkin parissa on ollut todella mukavaa puuhastella, se on kuitenkin hieman erilaista hommaa ja siksi ihan virkistävää vaihtelua.

   Poista
 6. Eikä, ihana olet päässyt shoppailemaan! Hyvät valinnat, kaunis tulee, tai siis on jo. Jännittäviä kasveja. Siperiankurjenmiekka kestää kyllä hyvin kuivaakin ja on superkaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan mahtavaa käydä taimiostoksilla, edellisestä kerrasta olikin jo tovi :D
   Hyvä jos siperiankurjenmiekka kestää kuivaa! Istutin ne nyt rinnepenkin alalaitaan, katsotaan kuinka käy.

   Poista
 7. Hienoja hankintoja teit :) Tuo viimeinen kukka näyttää todella kauniilta, pitäisi varmaan liittää se omalle hankintalistalleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isokaunosilmä on todella söpö :) Kukkien terälehdet näyttivät tosin tippuvan melko nopeasti pois. Aion siirtää sen kivikkoon, siellä sille on paremmat olosuhteet ja kukat pääsevät paremmin esille.

   Poista
 8. Hyviä hankintoja! Heräteostoksilta harvoin voi välttyä kun menee puutarhakauppaan :)
  Jos haluat kokeilla jotain erikoisempaa kivikkokasvia, niin lewisia on todellinen kaunotar, mutta valitettavasti talvenarka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lewisiaa ihailin taimimyymälässä. Mulla on kuitenkin linjaus, että puutarhakasvieni täytyy pärjätä vyöhykkeillä I-II, mielellään myös III, joten kaikki talvenarat kasvit ovat pannassa. Ainakin toistaiseksi, kunnes olen saanut rakennettua puutarhaani vankan perustan kestävistä perennalajikkeista :) Tosin kivikkokasvien osalta en ole ihan sataprosenttisen tarkka ollut tämän säännön kanssa muutenkaan..

   Poista