sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Kivenpyörittäjien viikonloppu

En ymmärrä mikä tässä yhtäkkiä väsyttää, mutta olen nukahtanut jo kolmena päivänä peräkkäin iltapäivällä sohvalle. Viimeksi tänään tenniksen Ranskan avoimien finaalia katsoessa. Ehkä se on merkki loman tarpeesta.

Pientä kiusaa arjessani aiheuttaa myös kaulan alueelle puhjennut elämäni ensimmäinen atooppinen ihottuma, joka lääkärin mielestä on sellainen, joka tulee pysymään haittana jatkossakin. Protestoin nyt kyllä tällaista diagnoosia vastaan! Tosin saattaa olla, että ihan pelkästään ajatuksen ja protestin voimalla ei asialle voi mitään...

Puutarhassa sentään pysyn hereillä eikä liiemmin tule ajateltua kaulan kutinaa. Viikonloppuna olemmekin miehen kanssa jatkaneet "kivipeltomme" siistimistä. Olemme siirtäneet tuolta parin vuoden aikana melkoisen määrän kiviä pois, mutta välillä tuntuu silti, että kivet eivät lopu ikinä. Myös kantoja, villivadelmia ja heinää piisaa ja kaikki rehottaa ihan hulluna.

IMG_2180.jpg

Isompia kiviä olemme kasanneet alueen reunalle aidaksi:

IMG_2181.jpg

IMG_2182.jpg

Toiselta sivulta alue pengerrettiin jo viime vuonna (ja jokaisesta raosta kasvaa nyt iloisesti heinää):

IMG_2184.jpg

Suunnitelmissani penkereen ja kiviaidan väliselle alueelle nousee muutama kiviaidoilla reunustettu "huone", johon voin istuttaa esimerkiksi lämpöä kaipaavia kasveja. Onneksi ihan kaikkea ei tarvitse tehdä käsin - kesällä vuokrataan kaivinkone suurimpien järkäleiden ja kantojen siirtämistä sekä maan tasoittamista varten.

Kivien yltäkylläistä tarjontaa olemme hyödyntäneet moneen. Rinnetontilla pengerrykset ja askelmat toimivat hyvin:

IMG_2190.jpg

IMG_2189.jpg

Ja näkyy muuten hyvin näistäkin kuvista, että rikkaruohoa kasvaa joka raosta, voi kökkö.
Isompia kiviä ollaan hyödynnetty myös kivikkopenkin rakennuksessa. Sen laajennusosa yläkulmassa on vielä kesken ja muutenkin kivikko ammottaa vielä hieman tyhjänä. Minusta on mukavaa hankkia tähän täydennystä kasvi tai pari kerrallaan ja etsiä niille sopiva paikka kivien väleistä.

IMG_2192.jpg

IMG_2194.jpg

Hieman pienemmät kivet soveltuvat hyvin polkujen ja penkkien reunakiviksi:

IMG_2191.jpg

Ja pikkuisista kivistä syntyy parhaillaan porakaivon ympärille katettu alue:

IMG_2188.jpg

Kaikki näyttää vielä hyvin keskeneräiseltä, mutta uskon että tästä tulee aikanaan hyvä :)

14 kommenttia:

 1. Teillä riittää kyllä noita kiviä. Aika iso homma on noita siirrellä. Olette kyllä paljon jo saaneetkin aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiviä on tontilla luonnostaankin, mutta iso osa on peräisin kalliosta, jota piti räjäyttää porakaivon vesiputkien vetämistä varten. Kivet siirrettiin tuolloin nopeasti "metsän puolelle", alueelle, jota nyt siistimme. Mutta onpa ainakin rakennusmateriaalia omasta takaa :)
   Siirtämisessä on hommaa, se on ihan totta. Toisaalta olen jopa hieman innostunut kivimuureistamme :) Vähän vielä roudaamista ja sitten voi aloittaa istutusten suunnittelun ;)

   Poista
 2. Juuri ajattelin samaa kuin edellinen kommentoida, ei sinulta materiaali ainakaan heti lopu. Kivalle näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, materiaalia piisaa. Varmaan parin vuoden päästä harmittaa, kun kivet ovat loppu :D
   Nyt on kuitenkin hyvä meininki, koska ollaan keksitty alueelle suunnitelma ja tehdään siitä totta. Aiemmin olin ihan hädissäni tuon voikukkaa ja villivadelmaa kasvavan kivisen alueen kanssa, se rehotti ihan liian lähellä taloa ja terassia. Mua harmitti aina kun katsoin sinne suuntaan.

   Poista
 3. Alueesta tulee varmasti kiva ja kivistäkään ei näytä olevan puutetta.

  VastaaPoista
 4. Hyvältä näyttää jo nyt! Kivistä voi tehdä kaikkea kivaa puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meille ei mitään erityisen luovia ideoita ole vielä tullut, mutta on ne peruspengerrykset ja -reunuksetkin kivoja :)

   Poista
 5. Huone-idea kuulostaa kivalta ja kaikki muukin miten olette kiviä käyttäneet! Oispa meidänkin pihalla noin paljon kiviä. Vain kaksi isoa kiveä löytyi aikoinaan rakennusaikana. Olen sitten vähitellen kuljetellut kiviä milloin mistäkin.....projekti jatkuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivetön maa kuulostaa jotenkin tosi helpolta! Ei tarvitsisi joka kerta kaivaessa iskeä lapiota kiviin. Mutta todennäköisesti kaipaisin myös kiviä, mikäli niitä ei meillä olisi :) Toivottavasti löydät jostain hyvin kiviä, niiden kuljettaminen kauempaa on tietysti hieman hankalaa.

   Poista
 6. Täällä myös kivistä innostunut kommentoi ja tykkää näkemästään. Tuo rikkaruohojen työntyminen esiin joka kolosta saa minutkin välillä raivon partaalle. Meillä on melkin kaikki istutusalueet reunustettu luonnonkivillä. Alla on ensin kerros sanomalehteä ja päällä kivituhkaa, jonka päälle kivet on laitettu. Parin vuoden päästä jo lykkää penkkiin heinää, ellei ennemminkin. Jatkuvaa kitkemistä on, mutta välillä kaatelen kiehuvaa vettä kivien ja laattojen rakoon. Olenpa kokeillut etikka-vesiseostakin.
  Tohottaajaa olen vakavasti harkinnut, saisi polttaa heinät pois. Se voisi toimia teilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hyvä idea, sellaisesta liekinheittäjästä ollaan joskus jopa puhuttu. Olisi kätevä myös etupihan tiiviin sorastuksen siistimiseen rikkaruohoista. Siihen kun ei edes rautaharava auta.

   Meillä on tuon pengerryksen kivien välissä maata, jotta kivet pysyvät paikoillaan ja sieltä tietenkin puskee kaiken maailman voikukkia samantien. Jotain pyromaanihommia voisi kyllä kokeilla, tosin nyt metsäpalovaroitus hieman rajoittaa :) Ehkä otan ensin tuon kiehuvan veden kokeiluun.

   Poista
 7. Kivet ovat ihania ja niitä sinulla riittää. Alueesta tulee varmasti upea.

  VastaaPoista