torstai 21. huhtikuuta 2016

Jos taas vähän lapioisi

Aamulla verhon takaa avautui mielenkiintoinen näky - valkohäntäpeura ottamassa nokosia takapihallamme. Viime vuonna peuroja oli kolmen porukka, tänä vuonna on näkynyt vain tämä yksityisyrittäjä, tai ainakin oletan että kyseessä on sama otus, joka lähipelloilla liikkuu.

IMG_1430.jpg

IMG_1435.jpg

Tuolla hän pötköttää. Kuvan alareunassa on kivikkopenkki ja sitten sitä aivan ihanaa heinikkoa, joka on jollain aikataululla tarkoitus rajata jonkinlaisella pensasaidalla pois näkyvistä. Lohdutan itseäni samalla sillä, että vaikka luonnontilainen ryteikkö ei tarjoa silmäniloa, on se parasta lajien monimuotoisuuden kannalta.

IMG_1432.jpg

Illalla pääsin taas verryttelemään lapion varteen - odotettua pihaterapiaa! Mies tuli myös apuun ja käänsimme yhteisvoimin esille uuden kukkapenkin paikan. Tarkoitus on rakentaa siihen pengerretty kohopenkki. Taustalla näkyvien luumupuiden ja kukkapenkin väliin tulee puita ja pensaita, samoin alarinteen suuntaan.

IMG_1466.jpg

Edellinen projekti on vielä kesken, mutta eipä tule ainakaan tylsää :) Tämä on kuitenkin jo loppuviivoilla - viimeiset kasvimaalaatikot täytin alkuviikosta mullalla. Tänään leikeltiin päivän päätteeksi suodatinkankaasta niiden ympärille palasia. 20 neliön kangas katosi tuonne hetkessä, mutta nyt voin ainakin aloittaa toisesta päästä hakkeen kärräämisen. Kohta tulee valmista! :)

IMG_1470.jpg

Vaikka ulkona onkin ollut viime päivinä melko hyytävät kelit, on kukka- ja kasvirintamalla havaittavissa pientä edistystä. Ensimmäiset valkovuokot kukkivat:

IMG_1446.jpg

Kukkapenkissä loistavat voimakkaan väriset krookukset, nämä ovat mukavan pirteät:

IMG_1448.jpg

Keisarinpikarililja on päässyt vauhtiin:

IMG_1451.jpg

Toisaalla näkyy pikarililjan ensimmäisiä nuppuja:

IMG_1463.jpg

Jos muissa blogeissa on voinut ihailla lumikelloja jo monta viikkoa, niin meillä on tilanne niiden suhteen melko niukka. Ensimmäinen piippo on noussut vasta nyt! Laitoinkohan viime syksyllä sipulit liian syvälle.

IMG_1443.jpg

Täällä nousee ukonlaukka.

IMG_1460.jpg

Vähän on viime vuoden kasvustot tiellä, mutta ei se haittaa!

IMG_1458.jpg

Päivän päätteeksi ei voi kuin todeta, että onneksi voi jo kuivata pyykkejä ulkona. Se on erityisen hyödyllistä, jos kaataa kupillisen kahvia sohvalle. Onneksi on nämä pestävät päälliset, jotka tuli hankittua kissojen karvapallo-äksidenttejä silmällä pitäen. Tarvii niitä näköjään aikuisetkin.

IMG_1472.jpg

Lämpimiä kelejä odotellessa!

13 kommenttia:

 1. Peurat ovat kauniita eläimiä, mutta ne voivat olla melkoisia tuholaisia. Peurat tulevat harvoin pihallemme, mutta muutama vuosi sitten peura kävi syömässä alkukeväällä kaikki herttavuorenkilvet, jotka olivat paljastuneet lumen alta.
  Minullakin on suunnitelmissa viljelylaatikoiden tekeminen, mutta saa nähdä meneekö pioni- ja muut perennaprojektit tänä keväänäkin hyötyviljelyn edelle.
  Mitä aiot kasvattaa viljelylaatikoissasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä joku napsi viime vuonna kaikki maariankellot, en tiedä olivatko peurat asialla vaiko kauriit, niitäkin kun täällä näkyi. Eiväthän ne tahallaan, oma moka että kasvatan vastustamattoman herkullisia kasveja :)
   Viljelylaatikoihin tulee melko peruskamaa: porkkanaa, herneitä, sokeriherneitä, kesäkurpitsaa ja kurpitsaa. Salaattia ja lehtikaalia olisi tarkoitus laittaa myös. En ole kovin innokas kokki, joten kasvatan vain varmoja valintoja.
   Mukavia hetkiä puutarhaprojektien parissa!

   Poista
 2. Onpa hienot kuvat valkohäntäpeurasta. Tänään onkin ollut (ainakin täällä meillä) hieno ilma ja illalla ei meinannut malttaa millään tulla sisälle.
  Keltaiset krookukset ovat, kuin pieniä aurinkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko!
   Meilläkin paistoi tänään aurinko, mutta tuuli oli jäätävän kylmä. Illalla tuli pilvistä ja tuulikin onneksi hiljeni ja kaivuuhommat sujuivat lopulta ihan mukavissa tunnelmissa.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. On, ja todella nopeaa :) Paitsi jos käy kuten tänään ja alkaa sataa.

   Poista
 4. Meillä harvemmin peuroja näkyy, mikä puutarhan kannalta on ihan hyvä. Seudulla niitä on runsaasti, mutta meille eivät juurikaan tule.
  Pyykin kuivattaminen ulkona on minusta mukavaa. Kuivuu nopeasti ja tulee raikas tuoksu.
  Kasvimaalaatikoiden käytävien hiekkapintoja pitäisi täälläkin jatkaa, mutta syksyllä kivituhka loppui kesken. Uutta pitäisi tulla ihan lähipäivinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ettei peuroja eksy teidän puutarhaan!
   Tänään vein pari kärryllistä haketta käytäville ja näyttää heti siltä, että nykyinen suursäkki ei tule riittämään. Täytyy siis myös tilata lisää tavaraa. Samalla voikin tilata multaa uusiin kukkapenkkeihin.

   Poista
 5. Kuulostaa hyvältä, että puutarhassa on useampi keskeneräinen projekti. Sillä välttää tylsyyden, kun voi vaihtaa hommaa toiseen, jos se ei enää kiinnosta. Ja kerran kesässähän väkisinkin tulee tilanne, että puutarha on saatava "edustuskuntoon" niin silloinhan keskeneräiset työt tulee kuin väkisinkin valmiiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä juuri, montaa prokkista päällä, niin voi valita mitä haluaa tehdä :) Tänään esimerkiksi askarreltiin uuden kompostialueen parissa.
   Musta tuntuu, että meidän puutarha ei tule koskaan edustuskuntoon :D Aikamoiselta räjähdykseltä se näyttää edelleen. Mutta kyllä se siitä joskus!

   Poista
  2. Niinpä juuri, montaa prokkista päällä, niin voi valita mitä haluaa tehdä :) Tänään esimerkiksi askarreltiin uuden kompostialueen parissa.
   Musta tuntuu, että meidän puutarha ei tule koskaan edustuskuntoon :D Aikamoiselta räjähdykseltä se näyttää edelleen. Mutta kyllä se siitä joskus!

   Poista
 6. Suloinen torkkuja! Joskus noita näkee täälläkin päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan söötti :) Ei tosin ole kivaa, jos hän päättää käydä popsimassa kasvejani.

   Poista