lauantai 9. tammikuuta 2016

Digitaaliset puutarhalehdet kirjastosta

Tiesittekö, että kirjastosta voi lainata digitaalisia aikakauslehtiä?

Vierailen melko usein Pk-seudun kirjastojen Helmet-palvelussa tarkistamassa varaustilanteen. Eräällä käynnillä huomasin etusivulla tiedotteen e-aikakauslehtipalvelu Zinion tämän vuoden lehtivalikoimasta. Piti mennä tutkailemaan, minkälainen on tarjonta ulkomaisten puutarhalehtien osalta. Luen e-lehtiä siinä missä paperisiakin ja vaihtoehdot täydentävät mielestäni hyvin toisiaan.

Zinion valikoimassa olivat koti ja puutarha -aiheen lehdet yhdistetty saman otsikon alle. Valtaosa nimikkeistä koskee ymmärtääkseni sisustusasiaa. Mutta löytyihän sieltä kaksi helmeä! Otin ne lähempään tarkasteluun, jos siitä olisi iloa jollekin muullekin. Ymmärtääkseni Zinion palvelua tarjoavat myös muut kirjastot ympäri Suomen - en tosin tiedä onko lehtivalikoima samanlainen.
Tämä ei sitten ole mikään mainos :) Tai no, onhan se tavallaan, koska mielestäni kirjasto on nykyisten kopiosuojausten ja tallennemaksujen aikakaudella älyttömän kätevä palvelu, jota mielelläni suosittelen.


Country Living UK
Helmikuun 2016 numero
http://www.countryliving.co.uk/

Untitled

Brittiläistä maaseututunnelmaa parhaimmillaan.

Puutarhaan liittyen lehdessä on kaunis ja keväinen juttu lumikelloista sekä erilaisista taikapähkinälajikkeista. Lisäksi vieraillaan Cotswoldin seudun puutarhassa.
Lehdessä on juttuja myös kodin sisustuksesta, jokainen tyylipuhtailla kuvilla varustettu.

Muutakin sisältöä löytyy runsaasti: Maaseudun pienyrityksiin ja liiketoimintaan liittyvät jutut, lisäksi peribrittiläiset artikkelit tweed-kankaasta sekä koiraroduista. Ja uskokaa tai älkää, sieltä löytyi myös sympaattinen "maajussille morsian" eli Rural Romance -osio :)Country Gardens
Syksy 2015
http://www.bhg.com/gardening/country-gardens-magazine/

Untitled

Tuhti pakkaus kaunista ja käytännönläheistä sisältöä, ilmestyy ilmeisesti neljä kertaa vuodessa. Puutarha-asiaa kannesta kanteen.

Lehdessä vieraillaan toinen toisiaan upeammissa puutarhoissa. Melkein pakahduin innostuksesta ja kaipuusta tuoda edes murto-osa tästä kauneudesta omalle pihalle.
Yksi artikkelien päähenkilöistä kasvattaa krysanteemeja, toinen ruusuja, kolmas hortensioita. Kivikkopuutarha Coloradon vuoristossa on huikea. On myös juttu miniatyyripuutarhasta, jossa on pieniä "nukketaloja" ja niiden välissä mehikasveja puiden ja pensaiden roolissa. Ihanan höperöä!

Silmänilon lisäksi lehdestä löytyy myös ohjeita, mm. orvokkien kasvatukseen ja penkin rakentamiseen.

Taidan selata molempia lehtiä jatkossakin. Latasin jo muutaman vanhemman numeron tabletille. Mukavaa sisältöä talvi-iltoihin ja ideoita kesälle!


Lisätietoja: 
Helmet on pääkaupunkiseudun kirjastojen kirjastoverkko, jonka asiakkaaksi voi liittyä kuka tahansa Suomessa asuva henkilö. Kirjastokortin saaminen vaatii käyntiä jossain verkoston kirjastoissa.

Zinio-e-lehtipalvelun lehtiä voi kirjaston asiakkaana lukea omalta tietokoneelta tai tabletilta. Ensin luodaan RBDigital Gateway -tili, jonka jälkeen tarjolla olevia lehtiä voi lisätä lukulistalle ja selata. Tabletilla lukeminen vaatii lisäksi erillisen sovelluksen lataamisen.

4 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä vinkistä. Täytyykin opetella lehtien käyttöä tabletilla, monipuolistaa tarjontaa huomattavasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tabletilla lukeminen on matkoilla ihan kätevää. Ja tietysti niinä aamuina kun on liian kylmä (tai laiskotuttaa :)) hakea Hesaria postilaatikosta ja täytyy turvautua digiversioon :)

   Poista
 2. Tukholmassa käydessäni en löytänyt ainuttakaan ruotsinkielistä puutarhalehteä, mitä suuresti ihmettelin. En muistanut etukäteen netistä ottaa nimiä muistiin, mutta ihan varmasti niitä Ruotsinmaallakin ilmestyy. Usein tulee ostettua noita englantilaisia, mutta ilmastollisesti ruotsalaiset voisivat olla lähempänä meidän kasvuvyöhykkeitämme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni ei tuo ruotsi taivu, joten täytyy turvautua englannin- ja suomenkielisiin lehtiin :) Mutta totta kyllä, tuossa UK:n lehdessä puhuttiin lumikelloista helmikuussa.. joo ei. Mutta Country Gardensissa oli ymmärtääkseni ainakin yksi esitelty puutarha pakkas- ja lumitalvi-alueella. Mutta enemmänhän noissa tulee vaan fiilisteltyä kauniita pihoja :)

   Poista