keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Talvi yllätti puutarhurin

Puutarha on melko lohduttomassa tilassa. On ränsistynyttä auringonkukkaa ja nuupahtaneita perennoja. On kuivunutta heinää ja leikkaamaton nurmikko. Parin viikon takaiset pakkaskelit pääsivät yllättämään ja viimeiset tomaatitkin jäivät ulos. Niiden vieressä odottavat terassikalusteet suojaan pääsyä.

Ihan kuin jo hieman ahdistaisivat kaikki tekemättömät työt. Jatkanko vellomista? Täytyisi istuttaa kukkasipuleita ja khm, uskallanko mainita .. myös viime hetken tarjouksesta hankittuja taimia. Jos ne vain ovat selvinneet hengissä pakkasöistä. En ole uskaltanut katsoa lähempää.

Tällaista se välillä on. Puutarha saattaa unohtua täysin, kun työt ja menot vievät kaiken ajan. Tai vielä pahempaa, tekemättömät puutarhahommat kummittelevat takaraivossa. Tällöin yritän muistaa seuraavat asiat:

  • Puutarha on minua varten, eikä toisin päin. 
  • Muista armollisuus. Meillä ei ole eikä tule olemaan viimeisen päälle siistiä puutarhalehtien kuvista näkyvää zen-puutarhaa. On pientä piperrystä, sekalaista seurakuntaa ja mahtava yllätyksiä tuottava harrastus. 
  • Jos kuitenkin vielä ahdistaa, tee vain välttämättömät asiat eli priorisoi. Esimerkiksi omena- ja luumupuut kannattaa verkottaa, jos haluaa niiden säilyvän hengissä. Kukkasipulit kannattaa laittaa maahan, jos haluaa keväällä katsella sipulikukkien loistoa. Mutta ne kuivuneet perennat? Ne ehtii siistimään keväälläkin.

Näillä spekseillä kohti viikonloppua ja puutarhan syyshommia! :) Jos vain tämä orastava flunssa ei tästä pahenisi ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti