sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Pensasaitapohdintoja

Viikonloppu ei ole mennyt ihan suunnitelmien mukaisesti. Tiesin, että joudun käyttämään pari tuntia työntekoon, mutta se ei riittänyt alkuunkaan - työt eivät valmistuneet odotuksieni mukaisesti ja tunnit koneella vain vierähtivät.

Sain hommat lopulta iltapäivällä viimeisteltyä. Loppuillan olen käyttänyt puutarhamietintöjen parissa. Se on kerta kaikkiaan rentouttavaa ja melkeinhän tässä jopa innostuukin :). Kävin päivällä napsimassa pari kuvaa syksyisestä pihastamme suunnittelun tueksi, joten tässäpä nyt ensimmäinen pohdinnan kohde:

IMG_9947.jpg

Kuvassa on talon takaa alkava rinne, johon on kesällä perustettu muutama kukkapenkki ja kivikkopuutarha. Näiden takana rinne jatkaa loivaa nousuaan ja peittyy heiniin, saniaisiin ja villivadelmiin. Kuten kuvastakin näkyy, kyseinen heinikko ei ole kovin seesteinen tausta kukkapenkeille.

Rinne saisi puolestani pysyä sellaisenaan (etenkin koska villivadelmat tuottivat tänä kesänä loistavan sadon), mutta se pitäisi saada hieman piiloon. Jonkinlaista pensasaitaa olen siis siihen miettinyt. Mielellään nopeasti kasvavaa.
Mikään ei estä myöhemmin laajentamasta pihaa pensasaidan taakse, jos tila alkaa muualta loppumaan kesken. Siitä voisi tulla hauskakin elementti - jos pensasaidan takaa avautuisivat taas erilaiset kukkapenkit ja näkymät.

Kuva samasta rinteestä talon toiselta kulmalta, on tää nyt yhtä ryteikköä vaan! Eikä mikään ihme, kun kukkapenkkien reunat ovat viimeistelemättä ja polut rakentamatta loppuun asti.

IMG_9951.jpg

Mutta ne pensaat, mitkä siihen kannattaisi valita? Olen selannut puutarhakirjoja ja googlannut muutamia vaihtoehtoja:

 • Laikkukirjokanukka näyttää mahtavalta, mutta olisi aidanteena kenties liian kirjava - kun tarkoitus on hakea taustaa kukille.
 • Hovijasmike voisi soveltua - tykkään kaikista jasmikkeista, mutta sopisiko se ulkonäöllisesti tuon hieman karun ja kivisen takapihan keskelle?
 • Kaikki syreenit ovat hyviä vaihtoehtoja. Kyseiseen paikkaan valitsisin kentien unkarinsyreenin, on ilmeisesti melko nopeakasvuinen ja toisaalta sen voi leikata tarvittaessa alas.

Onhan tässä onneksi koko talvi aikaa pohtia. Lisäksi tulisi päättää, riittääkö pensasaidalle pelkkä maan mylläys ja kääntäminen, vai täytyykö tuoltakin poimia kaikki saniaisten juuret ja virittää aidanteen sivuille juuriesteet.

Vuosien päästä rinteessä tulee kasvamaan myös puita. Olen bongannut tuolta pieniä puiden alkuja, joista haluaisin pitää ainakin vaahteran, tammen ja lehtikuusen. Puiden kasvaessa rinteen ilme tulee muuttumaan entisestään - mutta siihen on vielä aikaa.

2 kommenttia:

 1. Oletko ajatellut vaihtoehdoksi isotuomipihlajaa. Se voisi soveltua tuohon rinteeseen hyvin. Isotuomipihlaja on vaatimaton maan laadun suhteen. Sen hyviä puolia on myös sen tiheäkasvuisuus ja pysty kasvutapa. Se kasvaa melko korkeaksi ja kukkii runsaasti valkoisin kukin touko-kesäkuussa. Itselläni on siitä pelkästään hyviä kokemuksia.
  Sydämellisesti tervetuloa blogini lukijaksi.

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvästä vinkistä! Isotuomipihlajaa harkitsin, mutta se ei päässyt jostain syystä top-listalle. En tosin keksi miksi, koska se näyttää kuvien perusteella melko kivalta. Pysty kasvutapa ja vaatimattomuus ovat ehdottomasti plussaa.

  VastaaPoista