lauantai 7. huhtikuuta 2018

Kevät tulee kohisten

Miten mainio keväinen päivä on tänään ollut! Lämpöä +7 astetta, auringonpaistetta ja joka puolella iloisesti pulputtavia ja virtaavia sulamisvesiä. Puutarhassa on vielä lunta, mutta talon eteläseinustalla näkyy maata. Kävin toiveikkaana etsimässä piippoja, mutta vielä ei ollut niiden aika.

Lintuhaaste on ottanut näillä keleillä pienen kehitysloikan. Eilen lintulaudalle ilmestyivät peipot, tänään punarinta. Kotipelloilla näkyy töyhtöhyyppiä ja tänään bongasimme kävelyretkellä Viikissä meri-, kanadan- ja valkoposkihahnet, kottaraiset, sepelkyyhkyt, kiurut ja sinisorsat. Lista kasvoi siis hujauksessa kymmenellä lajilla.

Kanadalaisia ja merihanhia:

IMG_8136.jpg

IMG_8162.jpg

IMG_8166.jpg

Käpytikka tuli myös vastaan:

IMG_8150.jpg

Sisällä esikasvatukset etenevät kohisten. Maanantaina aloitin huhtikuun kylvöt ja kylvin yhteensä 11 kasvia/lajiketta, lähes kaikki kesäkukkia. Muutama siemenpussi jäi vielä odottamaan huhtikuun puoltaväliä. Kylvölista näytti tältä:
 • punakosmoskukka 'Sensation Tall Mixed'
 • punakosmoskukka 'Vega Mixture'
 • suklaakosmos 'Black Magic'
 • samettikukka 'Konstance'
 • samettikukka 'Sahara Mixed'
 • samettikukka 'Cat's Eyes'
 • revonhäntä 'Oeschberg'
 • isotsinnia 'Zinderella Lilac'
 • punapäivänkakkara
 • kesäpäivänhattu 'Goldilocks'
 • isosilkkikukka 'Rembrandt'
Teen kylvöt muovirasioihin ja useimmiten vedän mullan pintaan pienet urat, johon tiputan siemenet ja taputtelen sen jälkeen urat kiinni. Se on minusta helpompaa kuin lisätä kylvöjen päälle erikseen multaa tai vermikuliittia. Joskus teen kyllä sitäkin, esimerkiksi samettikukkia kylväessä, koska sen siementen asetteleminen uriin olisi liian vaivalloista.

IMG_8108.jpg

Kylvörasiat tuon sen jälkeen yläkertaan keittiön saarekkeelle, koska siellä vaikuttaa lämpötila olevan kylvöille otollisempi (noin 22-23 astetta) kuin kasvatushuoneen 19 astetta. Itämisen jälkeen kuskaan rasioita yksi kerrallaan alakertaan kasvivalojen alle. Rasioiden päälle viritän vielä ison läpinäkyvän muovin kosteutta pitämään. Sitten ei muuta kuin odotellaan :)

IMG_8110.jpg

IMG_8114.jpg

Maanantaina kylvettyjä kesäkukkia ei tarvinnut odottaa pitkään - iso osa niistä iti muutamassa päivässä. Kyvlötilastot alkavat siis näyttämään jo varsin mielekkäiltä. Myös maaliskuun lopulla kylvetyistä lajeista ovat kasvuun lähteneet 'Femspot' kasvihuonekurkut ja Nordiska Trädgårdar -messuilta ostetut 'Artisan Golden Bumble Bee' -tomaatinsiemenet.

Kurkuntaimia on nyt vankistumassa kolme kappaletta, kaksi olisi varmaan ollut hyvä määrä, mutta nyt mennään tällä ja keksitään jostain tilaa:

IMG_8103.jpg

Sinitähtöset koulittuina, laitoin neljä samaan ruukkuun, kun olivat niin pieniä:

IMG_8104.jpg

Latvottu verenpisara puskee leikkauskohdasta uusia lehtiä:

IMG_8106.jpg

Tänään en ehtinyt puutarhahommiin, mutta huomenna aion mennä pistämään kasvihuoneessa paikkoja kuntoon ja tyhjentää vihdoin lämpökompostorin. Voisin myös vihdoin ostaa tete-narsisseja ja harkita pikkuhiljaa daalioiden ruukutusta ja viemistä lämmitettyyn kasvariin. Tästä se lähtee, kevät ja puutarhakausi!

Kylvötilastot 7.4.: 
- Kylvettyjä lajeja/lajikkeita: 34 (joista 3 kylmäkäsittelyssä)
- Itäneitä: 25 

34 kommenttia:

 1. Hyviä lintukuvia! Tänään kylvin myös kosmoskukkaa, sitä minulla ei ole ollutkaan pariin vuoteen.

  VastaaPoista
 2. Pidin myös jossain vaiheessa taukoa kosmoskukista, mutta viime vuonna ihastuin niiden kukintaan uudelleen. Siispä laitoin tänä vuonna kolmea eri lajiketta kosmoskukkia :)

  VastaaPoista
 3. Kylläpä sinulla on paljon kaikkea kylvettynä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän niitä näyttää olevan, joka vuosi sama juttu :D

   Poista
 4. Hienot lintukuvat! Paljon kaikkea ihanaa olet kylvänyt ja hyvinvoivan näköisiä ovat taimesi. Minä koulin tänään tsinniat ja huomenna ajattelin kylvää kurkkuja. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun tsinniat ovat vielä tosi pieniä. Mukavia kylvöpuuhia ja hyvää viikonloppua!

   Poista
 5. Upeita lintukuvia!
  Ja siitä se lähtee kevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkään ja hartaasti on kevättä odotettu ja vihdoin se on täällä. Ihan mahtavaa!

   Poista
 6. Lintujen kohdalla huomasin saman. Kovasti tulee ussia lajeja. Hanhia en ole kuitenkaan vielä nähnyt. Ihanaa kun puutarhakausi pääsee vihdoin alkuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan muutamassa päivässä on ilmestynyt rutkasti muuttolintuja, varmaan lämpimien ilmavirtojen mukana. Ja mikä sen mukavampaa :) Odotan kovasti puutarhaan pääsyä!

   Poista
 7. Hauskat hanhet ja niin topakat taimet! Hyvää kasvua toivon taimillesi. :)

  VastaaPoista
 8. Meilläkin näkyi eilen ekat peipot, lämmitti mieltä isosti. Hurja määrä kylvöjä, minulla on vielä kurkku kylvämättä, en uskaltanut laittaa vielä kun kevät on myöhässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä voisi sananlasku "kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta.." pitää paikkaansa :)
   Kylvämäni 'Femspot' kurkkulajiketta mainostetaan hyvin kylmää kestävänä, sen pitäisi selvitä viileistä yölämpötiloista. Viime vuonna istutin kurkun taimet lämmittimellä varustettuun kasvihuoneeseen toukokuun alkupuolella.

   Poista
 9. Bongasin perjantaina mustarastaan lintulaudan alta siemeniä etsimässä. Mitenköhän reppana pärjää kun lunta on vielä joka paikassa? Laitettiin kauraa tarjolle ja kyllä maistui. Hyvältä näyttää taimikasvatukset siellä, hurjan paljon ihania kesäkukkia. 💚 -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustarastaat taitaa pärjätä melko hyvin, moni niistä talvehtiikin Suomessa. Mutta oletan, että talviruokinta on niille tärkeä. Meillä mustarastaita on näkynyt lintulaudan vieraina läpi talven.

   Poista
 10. Taimesi näyttävät hyviltä ja napakoita ja onpa niitä myös runsaasti kasvamassa.
  Peippo on yksi lempilinnuistani ja sen ilmaantuminen pihapiiriin saa aina tuntumaan siltä, että kevät on oikeasti saapunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkaa kasvatustila loppumaan, sama ilmiö joka keväänä :) Jokaisen uuden lintulajin saapuminen pihaan keväälä on tervetullutta. Odotan myös kovasti västäräkkejä ja kirjosieppoja.

   Poista
 11. Mukava postaus! Mainiota kevätfiilistä noissa hanhikuvissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kieltämättä kevätfiilistä ilmassa ja mieli korkealla :)

   Poista
 12. Näitä on odotettu:) Ihana, että kevät vihdoin saapui

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime päivinä on ollut ihanat kevätilmat, aivan mahtavaa :)

   Poista
 13. Ihanat kylvöt ja ihanan keväistä! Mäkin löysin tänään ensimmäiset piipot ruusupenkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha tarjoaa nyt ensimmäisiä yllätyksiä, niitä on aina ihana bongata :)

   Poista
 14. Kyllä sinulla on taimi poikineen .Minä en kehtaa edes omiani blogiin laittaa .Niin onnettomia ne on. Mutta kesä on vasta alussa ja ei vielä edes kunnon kevättä. Odottelen ja toivon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh, miten siellä nyt on onnettomia taimia? Toivottavasti nyt on kevään lämpö saapunut myös teille!

   Poista
 15. Mahtavat kylvöt. Päätin, että tänä vuonna en kylvä mitään, mutta...Tomaatteja on viittä lajiketta ja kukan taimia muutamia, että ei ihan onnistunut. Se vaan on niin kivaa seurata niiden kasvamista.

  Lintuja on tullut urakalla. Viikon sisällä olen nähnyt sekä kiurun, peipon että västäräkin. Siis pääskynen vielä puuttuu. Kurjet olivat pellolla alkuviikosta ja punarinta ilmestyi meillekin tällä viikolla. Aivan mahtavaa kevään porskutusta!
  Mukavaa viikonloppua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, näin se taitaa aina mennä, lupaukset unohtuu kun innostuu :)
   Sama huomio, lintuja on tullut nyt yhtäkkiä todella paljon. Minäkin bongasin kurjet sekä västäräkin. Tunnistettujen lintujen lista kasvaa melkein päivittäin.

   Poista
 16. Hienoja kevään merkkejä: kylvöjä ja muuttolintuja. :)
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 17. Uijui, ihania taimia sinulla tulossa! Voi että, pääsemme varmaan kuvien kautta kesällä herkuttelemaan kylvöilläsi, odotan jo! Luin nyt tuon messuraporttisikin, suurkiitos siitä. Teillä ollut kiva reissu! Onnellista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toivottavasti kylvöt onnistuvat hyvin ja on taas kunnolla taimia istutettavaksi :)
   Ihanaa kevättä myös sinne!

   Poista
 18. Hienoja kuvia linnuista ja mitkä kylvöt! WAU!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain niitä siemenpusseja ja suunnitelmia aina tulee :) Nyt alkaa olla todella tilanpuutosta..

   Poista