keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Ensimmäisiä ulkokylvöjä ja kasvun ihmeitä

Huh mitkä kelit! Keväisen lämpöaallon jälkeen onkin sitten ollut hieman kylmempiä ja tuulisempia päiviä tarjolla. Lämpötiloja uhmaten tein maanantaina ensimmäisiä ulkokylvöjä. Siemenpaketissa luki, että "heti kun maa on muokattavissa" ja "aikaisin keväällä", joten tulkitsin näiden ehtojen täyttyneen.
Viljelylaatikoihin kylvin kahta lajiketta ruohosipulia ('Biggy' ja 'Twiggy'), ensimmäisen erän retiisejä ('Cherry Belle' ja 'French Breakfast 3') sekä porkkanoita. Suojelin kylvökset harsolla ja toivoin parasta :) Täytyy sanoa, että sormet olivat kylmässä puuhastelun jälkeen ihan jäässä ja nenä valui, joten olosuhteet eivät olleet puutarhapuuhasteluun ihan optimaalisia.

Tänään bongasin kasvihuoneen ruukuista ensimmäiset hädin tuskin näkyvät daalioiden versot. Ihanaa! Ensimmäiset elonmerkit näkyivät talvetetuissa juurakoissa, joten nyt voi todeta, että talvetus autotallissa on ainakin osan juurakoiden kohdalla onnistunut.

IMG_8285.jpg

IMG_8286.jpg

Seuraava hauska yllätys odotti pionipenkissä. Istutin muutama vuosi sitten penkkiin lumikellon sipuleita. Ensimmäisenä vuonna penkistä punnisti yksi lumikello, seuraavana vuonna ei yhtään. Tänä vuonna yksittäinen lumikello näyttäisi tehneen comebackin! Aikoinaan sain neuvon, että lumikelloilla saattaa kestää ennen kuin kotiutuvat kasvupaikalleen, mutta mielestäni tämä nyt viittaa vaan siihen, että paikka on epäsopiva. Täytynee kokeilla siirtoa.

IMG_8292.jpg

Kurkkasin myös kuinka pikkupihlaja-angervon ensimmäisten lehtinuppujen avautuminen sujuu. Edistystä on tapahtunut, hauskat lehtikiemurat ovat näkyvissä.

IMG_8289.jpg

IMG_8290.jpg

Nyt taidan kipaista vielä kylvämään kukkakaalin ja melonin siemenet. Kukkakaalista olen hieman innoissani (siis mistä en olisi tässä vaiheessa vuotta innoissani :)), koska en ole kasvattanut sitä aiemmin. Meloni ei itänyt viime vuonna, se tarvitsee itääkseen 30+ asteen lämpötilan, jota ei ihan helposti meiltä löydy. Mutta kokeillaan silti!
Mukavaa viikon jatkoa!

22 kommenttia:

 1. Kivoja kylvöjä! Lumikelloista olin minäkin innoissani. Kävi nimittäin vähän samalla tavalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska toi lumikello kyllä, lähti liikkeelle pikkasen myöhässä :)

   Poista
 2. Nyt vaan peukut pystyyn että kylvökset lähtevät hyvin kasvamaan:) Daaliat on aivan ihania! Leppoisaa keskiviikko iltaa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toivottavasti kylvökset itävät hyvin. Siihen kaivattaisiin varmaan vähän lämpöä. Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 3. Autotalli onkin hyvä talvetuspaikka daalioille. Itse olen talvettanut daaliani aina autotallissa ja hyvin ovat aina selvinneet.
  Ihanat pikkupihlaja-angervon lehdet. Kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla että autotalli on nappivalinta! Meillä se on ehkä hieman liian lämmin talvisin, välillä ehkä jopa 15 astetta, mutta talvetus näyttäisi silti onnistuneen, ainakin osin.

   Poista
 4. Onpas pikkupihlaja-angervolla kauniin väriset lehdet puhjetessaan. Ihan kuin se jo kukkisi! Minäkin jo mietin, että jotain pitäisi päästä kylvämään kasvimaallekin, vaikka siitä ei ole sulanut kuin neliön läntti :D Porkkananhan voi kylvää jo syksylläkin, niin luulisi, ettei sitä haittaa kylmyys keväälläkään. Taidan seurata esimerkkiäsi. Mukavaa keskiviikkoiltaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkupihlaja-angervo on todella suloinen. Kiva jos pääset kylvämään ja toivottavasti tuo neliön läntti suurenee pian merkittävästi!

   Poista
 5. Olette totisesti edellä keväässä! Minä kurkistin lumen alta paljastuneelle kasvimaalle, mutta maa oli kovasti jäässä katteen alla. Pitää käydä potkimassa valkosipulipenkkien päältä katteet pois, että maa pääsee lämpenemään. Kyllä se täälläkin kasvukausi vielä käyntiin lähtee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne kevät tuli jotenkin kunnon vauhdilla, toivottavasti sama toistuisi siellä. Lumen ja jään sulamisen odotus on puuduttavaa :/

   Poista
 6. Ihku lumikello! Lumikellot on hitahia ja arvaamattomia, toristetusti. Voi jestas, pitääskö kans kylyvää jo porkkanoota. Olisin kerranki aijoos. Useen menöö juhannusviikolle. Daaliakki o viälä kellaris. Oooooh, mikä färi!!!! Nuas pikkupihilaja-angervon leheriis.
  Meillä oli 13 lämmintä ja aurinko paistoo melekee koko päivän. Pihalla touhasin ja hiki tuli monta ketaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 13 astetta, ooh! Siinä kelissä kelpaa jo todellakin kylvää ja puuhastella puutarhassa :) Olisipa vappunakin lämmintä ja hyvä puutarhakeli!

   Poista
 7. Nuo pikkuyllärit ovat ylläreistä ihanimpia, varsinkin, kun tulevat näin keväällä kasvukauden alussa. Minulla kukkivat lumikellot ensimmäistä vuottaan, voi olla, että paikalla on väliä, sillä kahteen paikkaan istuttamistani toiset nousivat lähes kaikki, toisista ei näy mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä paikka oli suotuisa lumikelloillesi? En ole vielä keksinyt, mihin siirtäisin lumikellot.

   Poista
 8. Lumikellot on niin suloisia pieniä söpöläisiä. Olen kerran istuttanut lumikelloja ja kukkivat vain yhden ainoan kevään ja sitten hävisivät, mikä lie tullut, varmaan juuri väärä paikka tai sitten myyrät. Kiitos kun kävit osallistumassa blogini arvontaan. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, maistuvatko lumikellotkin myyrille :O Oli mukava arvonta, joten täytyi kokeilla onneani :) Kiitos kun järjestit!

   Poista
 9. Tuo väri pikkupihlaja-angervossa on todella herkullinen, kaunis! Nyt kannattaa tosiaan jo kylvää porkkanat, mustajuuret ja palsternakka jos maa vain on sellaisessa kunnossa että voi. En pääse niitä vielä kylvämään, kun kasvimaaremppa on edessä, mutta heti sen jälkeen.

  Lumikelloilla tosiaan menee aikaa kotiutumiseen ja sipulin kasvattamiseen. Niitä kannattaa istuttaa sinne tänne sellaisiin paikkoihin, mistä lumi sulaa ensimmäisenä pois keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla että kylvöaika meni siis nappiin :) Toivottavasti pääset myös pian kylvöhommiin!
   Täytyykin pohtia, mikä olisi lumikelloille hyvä paikka.

   Poista
 10. Kivoja kylvöjä siellä ja ihania havaintoja. Meillä lumikello tuntuu kotiutuvan nurmikolle itsestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa että siellä lumikello leviää itsestään :) Olisipa täälläkin näin. Täytyy vaan kokeilla erilaisia istutuspaikkoja.

   Poista