lauantai 21. huhtikuuta 2018

Kevään tuloa ei voi estää ja pieniä haasteita tomaatintaimien kanssa

Koko viikon on ollut mainio kevätsää, harmi vaan että en ole ehtinyt siitä pahemmin nauttimaan. Toki iltaisin kiertänyt puutarhassa silmä kovana ja selkä kumarassa vihreyttä etsimässä :) Viikonlopuksi onkin sitten luvattu tuulta ja sateita, mutta ehkä tuolla ulkona pystyy kuitenkin jotain tekemään. Aion ainakin aloittaa taimien totuttelun kasvihuoneeseen, koska sisälle tarvitaan kiperästi lisää tilaa. Monet taimet odottavat koulimista, joten ruukkujen määrä tulee taas kasvamaan kunnolla.

Ulkona tosiaan tapahtuu monenlaista! Akileijat ovat lähdössä kasvuun:

IMG_8265.jpg

Jalopähkämö pilkistää:

IMG_8274.jpg

Väriminttua ja sammaletta. Taas näitä happamaan ja tiiviin maan ongelmia :O

IMG_8277.jpg

Lehtosinilatva:

IMG_8278.jpg

Joidenkin kasvien kohdalla tunnistaminen menee osin arvailuksi. Ei ole enää varmaa muistikuvaa siitä, mikä kasvaa missäkin ja miltä sen kuuluu näyttää :)
Tässä ilmeisesti idänunikko:

IMG_8276.jpg

Tässä kohtaa kasvaa astereita, mutta voiko ne heräillä jo näin aikaisin keväällä:

IMG_8263.jpg

Näitä on odotettu! Aurinkoisella paikalla olevat pionit ovat jo puskemassa esiin:

IMG_8261.jpg

Kylmänkukkaa olen jo odotellutkin, ihana nähdä sen suloinen "höyhenpuku":

IMG_8275.jpg

Tulppaaneja putkahtelee esille siellä ja täällä. Olin huolissani näistä sateisen syksyn jälkeen, mutta ilmeisesti ainakin osa tulpuista näyttäisi selvinneen hyvin:

IMG_8264.jpg

IMG_8279.jpg

Myös lehtivihreää näkyy jo. Lamoherukka:

IMG_8259.jpg

Ja pikkupihlaja-angervo:

IMG_8255.jpg

Rakastan krookuksia! Ne ovat hienoja väriläiskiä muuten vielä niin monotonisessa värimaailmassa. Tässäkin keltaisessa kukassa on kauniit tummat juovat:

IMG_8273.jpg

Toiset taas näyttävät melkein kuin maalauksilta, joissa terälehdet ovat kuin siveltimen vetoja:

IMG_8272.jpg

Ulkona puutarhassa siis kaikki hyvin. Sisällä on kuitenkin hieman huolestuttavia käänteitä. Huomasin tomaatintaimien lehtiin ilmestyneen vaaleita läiskiä. Ensitoimena leikkasin kyseiset lehdet pois ja istutin samalla tomaatit suurempiin ruukkuihin. Ongelma ei kuitenkaan poistunut näillä toimenpiteillä, vaan vaalet läiskät ilmestyivät aina vaan uusiin lehtiin. Etenkin 'Sparta' -lajike näytti kärsivän tästä ongelmasta.

IMG_8281.jpg

Lehden alapuolella näkyy ikään kuin pieniä valkoharmaita kasvustoja:

IMG_8283.jpg

IMG_8282.jpg

En ole mikään kasvitautien spesialisti, mutta googletuksen perusteella epäilen kyseessä olevan härmäsienen. Se viihtyy kosteassa tilassa, etenkin kasvihuoneessa ja tärkein torjuntakeino onkin sopiva lämpötila ja tuuletus. Siirsin pahiten kärsineen taimen yläkertaan, jossa oletan kosteuden olevan maltillisempi kuin kasvatushuoneessa. Laikkujen leviäminen näyttäisi hidastuneen hieman.
Viime kesänä kasvihuonetomaatit kärsivät samantapaisista keltaisista laikuista, joten oletan kyseessä olevan saman ongelman. Sieni on varmaan säilynyt hengissä joissain ruukuissa tai tarvikkeissa pesusta huolimatta. Harmillista, mutta tällä mennään. Jos joku on törmännyt samaan ongelmaan, kuulen mielelläni kokemuksia tai vinkkejä torjuntaan!

Kylvötilastot 21.4.: 
- Kylvettyjä lajeja/lajikkeita: 34 (joista 3 kylmäkäsittelyssä)
- Itäneitä: 30 (jippii! pitkään odotetut kaukasiantähtiputki ja keltakurjenmiekka ovat vihdoin itäneet!) 

25 kommenttia:

 1. Hieno kuva sinisistä krookuksista. Kaikki pienet alut ihastuttavat, akileijojen aloista tykkään erityisesti. Laikkuja ei ole tomaateissa ollut mutta lehdet käpristyvät, täytyykin googlettaa mistä voisi johtua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akileijan alut ovat minustakin suloisia. Tosin nyt jokaikinen uusi piippo ja verso ihastuttaa :) Harmillista, että tomaatintaimiesi lehdet käpristyvät, toivottavasti google osaa neuvoa!

   Poista
  2. Hei, voisiko käpristyminen johtua liiasta lannoituksesta? Viimekesänä minulla oli sama ongelma kun käytin hieman liikaa kananlantaa tompuille. Ei kuulemma haittaa kasvia. -Katja

   Poista
 2. todella kauniita alkuja ja kevätkukkia!

  Enpä ole ennen nähnyt vastaavia laikkuja, toivottavasti saat ongelman ratkaistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti tilanne menee ohi vähillä vahingoilla.

   Poista
 3. Tomaatteja sattaa vaivata ödeema eli nesteturvotus. Viime keväänä kun kasvatin paprikoita niin sisätiloissa ilmestyi samannäköisiä pikkupaukamia taimille. Tällöin yritin selvittää asiaa ja päädyin ödeemaan. Ödeema on yleensä kasville täysin vaaraton. Ödeemalla tarkoitetaan solujen tai solujen välitilan turpoamista. Se on seuraus siitä, että juuret toimivat niin hyvin (juuripaine) ettei kasavi ehdi haihduttaa kaikkea vaan vesi puskee läpi kasvin lehtien solukoista rikkoen niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, mielenkiintoista! Googletin aiheesta lisää ja kieltämättä tämä diagnoosi saattaisi pitää paikkaansa. Etenkin koska olen tunnetusti huono kastelija ja saatan lorotella liikaa vettä kasveilleni. Täytyy seurailla tilannetta.

   Poista
 4. Aika lailla samoissa tunnelmissa ja kasvihavainnoissa täälläkin. Puutarhassa tapahtuu niin paljon ja vikkelään, ettei mitenkään ehdi halutussa määrin kaikkea tarkkailemaan.
  En osaa auttaa tuossa tomaattiongelmassa. Omissani on hiukan lehtien käpristymistä, kuten Katjakin tuossa totesi. Täytyy googlettaa, mistä voisi olla kyse.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumet ovat hävinneet hetkessä ja taitaa maa olla myös jo melko sula, joten kohta täytyy siirtyä tarkkailusta kaikenlaisiin hommiin. Tuntuu että joka vuosi kevät pääsee yllättämään, vaikka sitä on odotettu pitkään :)
   Toivottavasti tomaatin lehtien käpristely ei ole mitään vakavaa. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Tomaattiongelmaan en osaa mitään vastata, toivon vaan, ettei ole vakavaa. Oman pihan krookuksset myös aloittelevat, mutta sade pitää ne nupussaan. Ihania nuo sinun krookuskuvasi! Ja suloinen karvainen kylmänkukka:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon, olisi todella harmillista jos tomaattikausi menisi pilalle. Toivottavasti siellä on kohta krookuksia kukkimassa :)

   Poista
 6. Ihaalen kans nuata akilleijojen alakuja, ihanan färisiä. Kyllä, asterit o jo heränny. Non aijoos matkas, vaikka ovakki syyskukkijoota. Krookukset sykähryttää aina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnistusavusta asterien kanssa! En meinannut uskoa, että ovat näin aikaisin jo heräämässä :)

   Poista
 7. Voi miten ihanan paljon alkuja ja kauniit krookukset. Täällä kovasti odotetaan sipulikukkia ja jännätään onko myyrä popsinut sipulit. -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, toivottavasti ei ole myyrä käynyt ruokailemassa kukkapenkeissä! Mukavaa viikonloppua :)

   Poista
 8. Suloisia alkuja sinulla vaikkakuinka :). Toivottavasti tomaateissasi tuo aika vaaraton ödeema... minulla tomaatin lehdet ovat vähän kärsineet kuivasta. Ruukuttelin niitä isompiin purkkeihin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin. Zoomailin eilen lehtiä vielä kunnolla ja ehkäpä ne paukamat tosiaan ovat vain nestettä täynnä. Täytyy seurata tilannetta.

   Poista
 9. Krookukset on ihania. Lehtivihreää en ole vielä havainnut, mutta pitääkin kiertää kaikki pensaat ja puut nyt läpi. Tuollaista ongelmaa en ole tomaateilla koskaan havainnut. Toivottavasti päihität sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut puut ja pensaat ovat muita edellä, lamoherukka tietysti etunenässä. Kiitos, minäkin toivon että tomaatit selviävät tästä kunnialla!

   Poista
 10. Krookusten kukkiminen on aina enemmän kuin ihanaa. Puutarhassasi on alkanut tapahtua jo vaikka mitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krookukset ovat värikylläisyydessään ihania :) Todella tervetulleita keväällä.

   Poista
 11. Kaikkea ihanaa nousee maasta ja kohta se vauhti kiihtyy!
  Tiedän aika huonosti noita ötökkäasioita, joten en osaa siinä auttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on vauhti taas hidastunut, mutta toivottavasti kohta lämpenisi taas hieman. Mutta on tämä kevät ihan mahtavaa aikaa!

   Poista