lauantai 20. tammikuuta 2018

Siemenpussien hypistelyä ja kylvösuunnitelmia

Viime vuoden puolella tuumailin, että otan tänä keväänä siementilausten kanssa rauhallisesti ja keskityn jo olemassa olevien siementen hyödyntämiseen. Tällä tavalla saisi kertynyttä siemenpussikokoelmaa hieman järjestykseen, eikä tarvitsisi tuskailla tilanpuutteen kanssa, kun jokainen valoisa ikkunanlauta on täynnä esikasvatuksia. Ihan hyvä ajatus, eikö?

Siemeniä, siemeniä:

IMG_7796.jpg

Järkiajattelua kesti siihen asti kunnes ensimmäinen siemenluettelo tupsahti postista. Tein "ihan vain haaveillakseni" listaa mielenkiintoisista kasveista. Listalle päätyi noin kymmenkunta nimikettä. Seuravaaksi muistin, että viime kevään puutarhamessuilla ihastelin Maatiaisen osastoa ja esillä olevia siemeniä, joihin halusin tutustua seuraavana kylvökautena tarkemmin. Ei muuta kun heidän verkkosivuille tutkailemaan valikoimaa. Siitä vierailusta päätyi selaimen kirjanmerkkeihin yhdeksän eri lajiketta. Vielä en ole tehnyt tilausta, mutta taitaa sekin olla pian edessä.

Mutta ennen sitä pieni katsaus siitä, mitä edellisvuosina kertyneitä siemeniä aion myös tänä vuonna esikasvattaa.

IMG_7797.jpg

Maaliskuussa aloitan valmistautumisen kasvihuoneviljelyyn ja kylvän tomaatin, kurkun ja paprikan siemeniä. 'Gardener's Delightin' lisäksi haluaisin viljellä vielä paria muuta tomaattia. Olisiko kanssabloggaajilla hyviä vinkkejä maukkaista lajikkeista?
Lisäksi maaliskuun esikasvatettaviin kuuluu kosmoskukka 'Sensation Tall Mixed'. Näyttävä, kestävä ja suurikukkainen kaunotar sopi viime kesänä mainiosti kukkapenkkiin.

IMG_7802.jpg

Huhtikuussa onkin jo runsaammin kylvettävää. Lisää kosmoskukkia - löysin siemenkokoelmastani avaamattoman 'Vega Mixture' pussin. Lisäksi auringonkukkia, kesäpäivänhattuja sekä tuoksuherneitä. Olen kokeillut tuoksuhernettä vain kerran ja tuloksena oli kasa kuivuneita rehuja, mutta myönnettäköön, että vika saattoi olla myös puutarhurissa. Annetaan siis paljon kehutulle kasville uusi mahdollisuus. Kuinka hyvin muuten tuoksuherneen siemenet säilyvät? Pussissani taitaa olla best before päivämäärä vuonna 2014, kannattaako edes kokeilla idättää?
Tähkäkelloa kylvin viime kesänä suoraan ulos ja tuotos oli täysi nolla. Siksi etenen tänä vuonna esikasvatuksen kautta. Lisäksi punapäivänkakkaraa, joka ei mahtunut viime vuonna mukaan.

IMG_7803.jpg

Toukokuussa onkin enää vain muutama esikasvatusta vaativa kasvi. Kesäkurpitsalajike 'Midnight' on monen vuoden suosikkini. Myskikurpitsaa kasvatin jo viime vuonna, mutta viileänä kesänä se ei ehtinyt edes kukkaan. Tänä vuonna suunnittelen lämpölavan rakentamista paremman menestyksen toiveessa.

Lajikkeiden määrä ei vaikuta edes kovin hurjalta. Lisäksi tulevat tietysti suoraan ulos kylvettävät sekä mahdolliset lisätilaukset ... Katsotaan kuinka minun käy, pystynkö karsimaan tilaustani vai iskeekö taas siementulva :)

Oletteko jo tehneet siementilauksia?

22 kommenttia:

 1. Alkua lukiessani pohdin että onpa sinulla hyvä itsehillintä. Mutta menihän se sitten siihen suuntaan mitä odottaa saattoi. Minäkin tein muutaman siementilauksen ja toista olen jo kolmisen viikkoa odottanut malttamattomana, lienee ruuhkaa näin alkuvuodesta. Toinen sentään tuli muutamassa päivässä. Sinulle olisi haaste blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsehillintäni on hyvä teoriassa, ei käytännössä :D Kolme viikkoa on ihan kestämättömän pitkä aika odottaa siementilausta, vaatii todella kärsivällisyyttä.
   Kiitos haasteesta, otan sen mielelläni vastaan! :)

   Poista
 2. Oi voi... ehkä pitäisi aloittaa tosiaankin tullaamalla entiset siemenet. Ja panisi vanhentuneet pois. Moni kyllä säilyttää itävyyttään hämmästyttävän pitkäänkin, esimerkiksi juuri tomaatit. Tästä se kevät taas alkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itävyyttä on lyhyellä kokemuksella ja niukalla tietämyksellä vaikea arvioida. Monesti "vanhentuneet" siemenet ovat itäneet hyvin, enkä yleensä raaski heittää mitään pois, joten todennäköisesti kokeilen kylvää myös parasta ennen -päiväyksen ohi menneitä siemeniä :)
   Kevättä on ilmassa, tai ainakin puutarhurin mielessä! :D

   Poista
 3. Siemenpussukoiden rapistelu on mukavaa ja niiden luetteloiden selaaminen ihan yhtä mukavaa. Jos tilaamisesta kykenee vielä itsensä kurissa pitämään, repsahdus tapahtuu sitten kauppojen siemenpussukkahyllyjen äärellä.
  Kivipellon Sailalla oli syksyllä erinomainen tomaattipostaus. Nyt en saa sitä linkitettyä tähän, mutta ajattelin sieltä käydä ammentamassa itselleni vinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenluetteloiden selaaminen on todella mieluisaa puuhaa. Kaupan hyllyt eivät minua (onneksi) houkuttele yhtä paljon. Jokaisella meistä on omat heikkoutemme :D
   Kiitos hyvästä vinkistä, käyn kurkkaamassa Sailan postauksen.

   Poista
 4. Onhan tuossa jo monenlaisia siemeniä. Itse hamstraan joka vuosi enemmän siemeniä, kuin oikeasti ehdin/mahdun esikasvattamaan. Yritän olla jotenkin maltillinen nyt näiden siemenostosten kanssa. Muistan, että monta pussia tai pussinpohjaa on kotona jo olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla karkasi etenkin viime vuonna mopo hieman käsistä siementen kanssa ja siksi tämänkertainen siemeninventaario paljasti avaamattomia pusseja. Mutta uutuudet ovat kiinnostavia ja onhan niihin mukava sortua :)

   Poista
 5. Tuosta on hyvä jatkas itsehillintä harjoituksia Itsekin yritän hillitä siementen hankinnassa joka kevät, mutta en onnistu siinä. Kivipellon Sailalla on kattava postaus tomaateista hän on muutenkin oikea asiantuntija niiden suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, itsehillintä on sellainen hyve, joka aina siemenluotteloiden äärellä (tai taimistoilla) katoaa johonkin saavuttamattomiin :) Kiitos tuosta Sailan tomaattipostaus-vinkistä, samaa mainitsi myös Between. Kävin katsomassa postauksen ja itse asiassa muistin samalla, että olin jo viime vuonna kyseisen postauksen luettuani kirjannut muutaman lajikkeen ylös. En tiedä tosin että mihin :) Mutta nyt löytyi todella hyviä vaihtoehtoja tilauslistalle!

   Poista
 6. Ihanaa aikaa tämä. Mopot karkailevat lähes kaikilta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, näin se taitaa mennä :D Ja kohta saa ihailla kasvun ihmeitä.

   Poista
 7. Minulla on tilaukset tekemättä, yleensä ostan siemenet kaupasta niin että pääsen hypistelemään pusseja. Joitain hankintoja on tehtävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupassa hahmottaa myös varmaan hieman paremmin, kuinka montaa eri pussia on hankkimassa. Se voi toimia hankintoja järkeistävänä tekijänä. Tai sitten ei :)

   Poista
 8. Olen vakaasti päättänyt, että tänä vuonna en hanki uusia siemeniä ;) Päätös on vielä pitänyt, mutta saa nähdä miten käy, kun kauppojen siemenhyllyt täyttyvät.....
  Omia suosikkitomaattejani ovat 'Black Cherry' ja 'Sungold'. Niitä täytyy olla joka kesä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotan voimia ja itsehillintää tulevaan koitokseen, kun siemenpusseja alkaa tulemaan vastaan jokaisessa kaupassa :)
   Kiitos tomaattivinkeistä! Bongasin 'Sungoldin' jo Sailan hyvästä tomaattipostauksesta, täytyy myös tutustua 'Black Cherryyn'.

   Poista
 9. Kivoja kylvösuunnitelmia sinulla.
  Olen vasta kahtena kesänä kasvihuoneen saamisen myötä päässyt kokeilemaan tomaattien kasvatusta. Kasvihuonetomaatti Sparta FI ja Supersweet 100 FI ovat mielestäni ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on vain vuoden kokemus tomaattien kasvihuoneviljelystä (ja muutama terassiviljelykokeilu ennen sitä), joten kaikki vinkit ovat erittäin tervetulleita. Googlasin tuon Spartan, vaikuttaa oikein hyvältä vaihtoehdolta ja menee tilauslistalle :)

   Poista
 10. Kyllä nualla jo hyvähän alakuhun pääsöö :) Mäki oon jo pikkuuse innostunu siämentouhuusta. En kylyvä kuitenkaa vasta ku enskuus, mutta pussia oon jo silimäälly, nii omia ku kauppojenki. Ja muutaman ostanukki. Ihan perus juttuja. Netistä en osta, tulis pia naapurillekki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin taitaa ensimmäiset kylvöt olla edessä vasta maaliskuussa, ellei nyt eilen tilatuista tarvitse kylvää jotain aiemmin. Tuli siis tehtyä vihdoin tilauksia, ja postauksen järkevä kylvömäärä pitää enää tuskin paikkaansa :o

   Poista
 11. Ihania suunnitelmia! Onneksi ei enää tarvitse kauaa odotella kylvöjen aloittamista. Mukavia kylvöhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaan tarvitse pitkään odotella - aion tänään käydä hakemassa kylvömultaa ja tehdä ensimmäiset kylmäkäsittelyä vaativat kylvöt :) Mukavaa viikonloppua!

   Poista