perjantai 30. kesäkuuta 2017

Kastelu kasvihuoneessa, menetelmä "yritys ja erehdys"

Viime viikot olen temppuillut kasvihuoneessa kasvavien tomaattien kanssa. Ajattelin, että nyt kun voin kasvattaa tomaattini kasvihuoneessa, niin moni ulkoilmakasvatuksen ongelmista (kylmä, liiallinen "kastelu" sateisina kausina jne) ratkeaa sillä. No mitä vielä - tuntuu että tilalle on tullut ihan muita haasteita.

Lämpötilavaihtelut kasvihuoneessa ovat ehkä jopa suurempia kuin ulkona, koska aurinkoisina aamuina lämpötila nousee pikaisesti yli 30 asteen. Siinä saa kipittää heti sängystä noustuaan avaamaan kasvarin ovia. Tomaatit vastaavat lämpötilan vaihteluihin käpristämällä lehtiä. Se ei sinänsä ole vaarallista.

IMG_5440.jpg

Itselleni pahempi mysteeri on tomaattien oikea kastelutapa ja -määrä. Koko alkukesän kastelin käsipelillä - yleensä aamuisin ja vesimäärää mutulla arvioiden - aurinkoisena päivänä enemmän, harmaana vähemmän. Tämä ei ihan toiminut, koska muutama tomaatti pääsi hetkellisesti kuivumaan. Epäilen, että toiset seisoivat sen sijaan juuret vedessä ...

Kurkkuja puskee:

IMG_5438.jpg

Kastelun helpottamisen sekä lomamatkojen takia tuli hankittua tippukastelujärjestelmä, jonka pitäisi osata antureilla arvioida kastelutarvetta. Viikon säätämisen jälkeen en ole vieläkään varma, toimiiko se kuten pitää. Alun säädöillä kurkuntaimet meinasivat nuupahtaa heti. Niille tuli avattua "hanoja" hieman enemmän, jonka jälkeen kurkut ovat näyttäneet hyvältä. Eilen kuitenkin huomasin, että yksi tomaatinsäkki on lorauttanut vettä lattialle asti, samoin kuin yksi paprikanruukku. Tippuletkusta tuli niiden kohdalla ihan jatkuvana syöttönä vettä. Ei muuta kun taas säätämään ...
Kasvit ovat sentään edelleen hengissä, joten toivotaan, että järjestelmä siitä tasaantuu. Tomaattien lehdissä olen kuitenkin koko kasvukautena havainnut ruskeita ja kellertäviä läiskiä. Olen poistanut pahimmalta näyttäviä alimpia lehtiä ja nyt odottelen toiveikkaana, jospa ongelma poistuisi itsekseen kastelun tasaannuttua.

Jos ei muuta, niin ainakin kurkut, paprikat ja chilit näyttävät tyytyväisiltä.

IMG_5439.jpg

Ensi vuonna harkitsen altakastelulaatikoihin panostamista. Olen pitänyt niitä hieman turhana luksustarvikkeena, mutta nyt näiden parin kuukauden kastelukokeilujen jälkeen on mieli muuttumassa. Insinöörimieheni kuulemma tosin rakentaisi kasvariin mieluummin kosteusantureilla, valvontakameralla ja wifillä varustetun järjestelmän, jota voisi etäohjata puhelimella. Hmm, ehkä ei ihan vielä ...

Millaisia kastelutapoja teillä on käytössä? Onko hyviä vinkkejä jaettavaksi?

14 kommenttia:

  1. Kasvisi näyttävät nyt oikein tyytyväisiltä.
    Tuttuja ongelmia. Meillä tulee lähdevettä putkessa säiliöön, jossa se lämpiää (auringon lämmittämänä) ja sitten letkulla tomskut kastellaan, ihan mutulla. Kahden tuuletusikkunan pitäisi aueta automaattisesti lämpötilan noustessa, mutta kyllä lämpötilaa joutuu itse seuraamaan myös.
    Etäohjattu kastelu kuulostaa hyvältä, kunhan ei ilkeät hakkerit pääse sotkemaan veden määrää. :D
    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli mutulla mennään sielläkin :) Se on varmasti ihan toimiva tapa, kunhan saa kerrytettyä hieman kokemusta siitä, millaisesta määrästä vettä kasvit tykkää.
      Minullakin on kaksi tuuletusikkunaa, mutta ne eivät jaksa viilentää kasvihuonetta aurinkoisina päivinä, silloin täytyy ovien olla myös levällään. Mukavaa viikonlopun jatkoa myös sinulle!

      Poista
  2. Samojen kasteluongelmien kanssa olen minäkin paininut. Aiempina kesinä tontin varjoisuuden vuoksi kastelu on ollut aika helppoa, mutta nyt multatila on aina kuivana. Olen harkinnut kastelujärjestelmän hankkimista, mutta sähköttömyyden vuoksi vaihtoehdot ovat vähissä. Lisäksi kasvari on sen verran pieni, ettei mitään isoa säiliötä sen nurkkiin mahdu.
    Insinööreillä on aina omat tekniset ratkaisunsa. Ehkä haluaisin pitää kasvarini tekniikkavapaana vyöhykkenä - tässä tapauksessa nimenomaan tietotekniikka...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on Blumat-tippukastelujärjestelmä kytkettynä kahteen 20 l vesisäiliöön, toimii onneksi ihan painovoimalla. Kerran päivässä täyttelen säiliöt. Tuntuu toimivan kohtuullisesti, mutta mielestäni parissa paikassa tiputtaa liikaakin vettä.. En tosin uskalla kääntää tiukemmallekaan.
      Minusta kaikkea ei tarvitse ratkaista insinöörimäisen tehokkaasti, välillä voi käyttää low-tech tai ihan manuaalisia ratkaisuja :) Tosin olen hirmuisan kiitollinen siitä, että toinen on aina miettimässä ja toteuttamassa erilaisia puutarhaprojekteja ja elämää helpottavia juttuja.

      Poista
  3. Itse kastelen kasvihuoneessa perinteisesti käsipelillä. Kun multa on kuivaa (tai viimeistään kun kasvit lurpattavat) rahtaan vettä kastelukannulla - simppeliä. Minulla on onneksi isot, puusta tehdyt kasvulaatikot, joissa multa pysyy sopivan kosteana helposti. Varmasti pienissä astioissa ja kasvusäkeissä kastelu olisi paljon hankalampaa, kun multa kuivuu nopeasti ja toisaalta on myös helppo kastella liikaa. Altakasteluruukut (reilun kokoiset varsinkin) olisivat kyllä hyviä kasvihuonekasvatuksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isot laatikot ovat onni. Ennen kasvihuonetta kasvatin tomaatit ulkona isoissa laatikoissa, siinä ei ainakaan kuivuuden kanssa ollut ongelmia. Kasvusäkistä on sen sijaan hankalaa nähdä tai kokeilla, onko multa kuivaa vai kosteaa. Lämpimässä kasvihuoneessa kuivuminen saattaa tapahtua myös melko nopeasti.

      Poista
  4. Minulla on helppoa ja osin ongelmaa. Kasvihuoneessa on maapohja, se hoitaa kastelun sadeveden kautta ja vain harvoin kastelen maapohjan tomaatteja, kurkuille annan toisinaan vettä mutta varsinaista liikakastelun/kuivumisen ongelmaa ei ole. Ruukkujen kanssa olen aina pulassa. Tai minulla tomaatit on vanhoissa metalliämpäreissä. Kahdessa niissä on soraa pohjalla ja soraan menee putki läpi multatilan, kastelen putken kautta mutta hankala arvioida mikä on liikaa ja mikä liian vähän. Yleensä kastelen kun lehdet alkaa nuupahtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maapohja kuulostaa todella hyvältä ja helpolta ratkaisulta. Meidän routivassa maassa kasvari on sorapatjan päällä, joten maapohjaa ei voinut jättää. Välillä kyllä mietin, että esimerkiksi muovikasvari pärjäisi hyvin routivankin maan päällä ja siellä voisi sitten myös kasvattaa viinirypäleitä :)
      Minulla on chilit ja paprikat ruukuissa ja niiden kastelu toimii myös aivan mutulla. En uskalla päästää tomaatteja nuupahtamaan, koska viimeksi tämä kostautui tomaattien halkeilulla.
      Sinänsä osin lohduttavaa kuulla, että mitään viisasten kiveä ei ole kastelun suhteen muillakaan :)

      Poista
  5. Tykkään altakasteluruukuista "juoppokasveille" vaikka ei kasvaria olekkaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Altakasteluruukut kuulostavat kuvauksen perusteella todella toimivilta, joten täytynee varmaankin kokeilla.

      Poista
  6. Minulla on Blumat -tippukastelujärjestelmä. Siihen vesi tulee yhdestä 200 l vesiastiasta, jonka ostin Etolasta. Tuo sama "ylikastelu" ongelma oli minullakin viime kesänä, kun ensimmäistä kertaa Blumatia asensimme mieheni kanssa. Mieheni, jolle tämän työn mieluusti delegoin, ei tiedä vieläkään, miksi pari paljua täyttyi vedellä, koska kaikki sarvet asennettiin samalla tavalla. Asennusohjeita noudatettiin, toivottavasti, tarkasti. Tänä vuonna vieläkin tarkemmin, jos mahdollista. Toistaiseksi kaikki on toiminut hyvin. Ilmeisesti asennusohjeita pilkuntarkasti on noudatettava, ainakin sarvien on oltava täynnä vettä kun korkin sulkee ja multa on perusteellisesti esikasteltava ennen sarvien asettamista. On hyvä tarkistaa, ettei sarven tippuletku ole puristunut lyttyyn varastoinnin aikana. Mutta kaikkiaan olen Blumat järjestelmään tosi tyytyväinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvauksesi kuukostaa hyvinkin tutulta - mekin asensimme järjestelmän tiukasti ohjeita seuraten. Heti parin päivän päästä jouduimme soveltamaan, koska oikeaoppisesti säädetyistä letkuista ei tullut yhtään vettä ja kurkku ehti lurpahtaa. Tänään olen viimeistään ihmetellyt järjestelmän toimintaa. Parissa ruukussa en missään vaiheessa näe letkusta tulevan tipan tippaa, mutta betonilaatat ruukkujen alla ovat silti kostuneet, eli kastelu on liiallista. Tuleeko vettä siis letkuista jotenkin vaihtelevasti? Loman aikana kasvit ovat kuitenkin pysyneet hengissä pelkästään säiliöiden täyttämisellä, joten ainakin systeemi toimii jollain tapaa :)

      Poista
  7. Minullakin on Blumat odottamassa kasvihuoneen valmistumista. Siihen saakka tomaatit kastelen ihan perinteisesti kannulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro heti kokemuksia kun saat Blumatin käyttöön! Kuulen mielelläni vinkkejä ja ideoita siitä, miten sen saisi säädettyä optimaaliseksi :)

      Poista