maanantai 20. maaliskuuta 2017

Kasvihuonekauden suunnittelua

Ensimmäinen kunnon kasvihuonevuosi on tuloillaan ja olen pähkäillyt tässä sekä sisustus- että kasvatusasioita. Millaisia kasvatusastioita hommaan vai käytänkö kasvusäkkejä? Kuinka paljon taimia tuonne oikeasti mahtuu, eli mitä kaikkea esikasvatan? Mistä löydän varjostusverhot ja miten ne kiinnitetään? Pitääkö asentaa vielä toinen kattoikkuna?

Tekemällä tietysti oppii, ja monet asiat selviävät varmasti melkein kuin itsestään, kunhan kasvihuonekausi alkaa. Ensin täytyy kuitenkin panostaa kasvatusastioihin.
Gitta pohti blogissaan laastipaljujen turvallisuutta. Riina Versoja Vaahteramäeltä -blogista kirjoitti kasvatusastioista inspiroivilla kuvilla varustetun postauksen.
Itse kallistun myös siihen, että laastipaljut olisivat kasvihuoneesssa todella käteviä, mutta eivät sovellu syötävien kasvien kasvatukseen.

Mitä sitten niiden tilalle? Olen etsinyt korvaavia vaihtoehtoja. Sellaisia ovat esimerkiksi Motonetin muuttolaatikko, Clas Ohlsonin läpinäkyvä laatikko, AJ Tuotteiden harmaa muovilaatikko. Nämä kaikki ovat elintarvikehyväksyttyä muovia, mutta läpinäkyvä tai valkoinen muovi mietityttävät, koska pelkään juurien palamista kesähelteillä. AJ Tuotteiden harmaa laatikko on siis tällä hetkellä listani kärjessä.

Osan kasveista, kuten tomaatit, aion kasvattaa kasvusäkeissä. Lannoittaminen on silloin huoletonta ja myös kosteus pysyy säkeissä melko hyvin.

Mutta mitä kaikkia kasveja kasvihuoneeseen on tulossa?
 • No niitä tomaatteja! Olen kylvänyt 'Gardener's Delightin' ja 'Tanskan viennin' siemeniä. 
IMG_3967.jpg
 • Kasvihuonekurkku 'Femspot'
 • Paprikoita: 'New Ace' ja 'Thor'
IMG_3965.jpg
 • Chilejä: 'Hot Lemon' ja 'Piment d'Espelette'
IMG_3964.jpg
 • Basilikaa tomaattien viereen (kuvassa olevan lisäksi myös ihan tavisvihreää)
 • Meloni 'Petit Gris de Rennes Melone' - jännittää tuleeko tästä mitään!
IMG_3968.jpg
 • Näille kavereiksi ainakin pelargoneja
Ennen kesähelteitä täytyy vielä ostaa ja kiinnittää varjostusverhot. Jossain päin internetiä näin vinkin Ikean edullisista harsomaisista verhoista, joita voisi tähän tarkoitukseen käyttää.
Lisäksi keksin, että kasvihuoneeseen täytyisi saada lämmitin. Näin ei tarvitsisi pelätä myöhäisiä hallaöitä ja lisäksi kasvihuone voisi toimia jo keväällä taimikasvattamona. Tässä kohtaa mieheni tuli apuun ja asensi kasvariin pistorasian sekä hankki lämmittimen. Ihanan tehokasta!

IMG_3989.jpg

Lisäksi täytyy keksiä suunnitelma kasvihuoneen ympäristölle, joka tällä hetkellä (tai pian lumien sulattua) on pelkkää savea ja rikkaruohoja.

Kaikki alkaa kuitenkin olla melkein toteutusta vaille valmis, joten kevät saisi pian tulla! :)

26 kommenttia:

 1. Oi sentään, sulla on upea kesä tiedossa - honeymoon kasvarin kanssa :) Kasvatusastioista en osaa neuvoa, kun mulla on lecaharkoista muuratut kasvualtaat. Parantelen vain kasvualustaa lisäämällä multaa ja palanuttta hevonpaskakompostia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kesää ja kasvarihurmaa odotan kovasti :) Lecaharkkoaltaat kuulostavat tosi hyvältä vaihtoehdolta. En oikeastaan enää muista, miksi en halunnut tehdä maapohjalla olevaa kasvaria :)

   Poista
 2. Minä käytin viime kesänä laastipaljuja kasvihuoneessa. Kasvusäkit asetin sitten niiden sisään. Paljujen pohjalle tuli vielä reilun kerros lecasoraa, joten eipä kasvit olleet kosketuksissa juurikaan itse paljuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa erittäin järkevältä vaihtoehdolta hyödyntää kasvusäkkejä, mutta pitää kasvari ulkonäöllisesti siistinä laittamalla ne muovilaatikoihin. Mä jäin vain miettimään kasvusäkkien soveltuvuutta kaikille kasveille.. onko niissä liikaa lannoitetta esim. paprikoille?

   Poista
 3. Mukava varmaan suunnitella uutta! Kunhan nuo lumet lähtisivät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven jälkeen päässä pyörii aina vain uusia suunnitelmia :) Lumien lähtöä odotellaan täälläkin kovasti!

   Poista
 4. Enpä minäkään tuohon paljuasiaan osaa sanoa, minulla on sellaiset multapenkit, vanhanaikaiset, mutta varmasti tuo muovin laatu kannattaa ottaa huomioon!

  Ihania suunnitelmia, tuo lämmitin näyttää tehokkaalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella, että multapenkit kasvihuoneessa ovat todella toimivia!
   Yllättävän hankalaa on löytää mistään elintarvikehyväksyttyjä laatikoita! Yrityksille niitä on saatavilla, mutta ei oikeastaan kuluttajille.

   Poista
 5. Minun kasvihuoneessani on isot mustat muoviruukut, joissa kasvatan tomaatteja ja paprikoita. Kevään odotus ja suunnittelu on niin innostavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pysyykö muoviruukuissa multa hyvin kosteana vai onko sinulla kastelujärjestelmä? Olen tuumaillut, että suuremman astian kanssa kastelu ei olisi ihan niin tarkkaa.
   Kevät voisi todellakin tulla jo! :)

   Poista
 6. Laastipaljujen käyttö hieman mietityttää, vaikka ne olisivatkin näppäriä. Ensi syksynä olet viisaampi ja tiedät mitä kannattaa muuttaa. Tuollainen lämmitin olisi kyllä kätevä, ei tarvitsisi pelätä yöpakkasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, en välttämättä haluaisi käyttää jotain epäilyttäviä ainesosia sisältävää. Kohta pitäisi kuitenkin keksiä että mihin päädyn! Lämmitin on meillä melkein pakollinen, koska lasikasvarissa lämpötila tippuu yöllä nopeasti ulkolämpötilaa vastaavaksi.

   Poista
 7. Ikeasta löysin lastentarvikeosastolta lelulaatikoiksi tarkoitettuja muovilaatikoita, myös mustia, valmistettu PP-C -muovista. Mitähän tuo C tarkoittanee? PP on elintarvikemuovia. Ostin kuitenkin muutaman kappaleen, katsotaan nyt, mitä niihin istutan. Järkeilin etteivät kovin myrkyllisiä voi olla, kun lelujen säilytykseen on tarkoitettu.
  http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/10252573/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Luulisi tosiaan, että lapsille tarkoitettu tuote on myrkytön. Onko laatikon pohjassa mahdollisesti lasi-ja-haarukka --merkkiä?

   Poista
 8. Meillä myös uusi kasvihuone nousee tämän kesän aikana, ja samojen asioiden kanssa pähkäilen. Noita laastipaljuja meilläkin on mietitty, ja saatan niitä ainakin kokeilla. Olisivat aika käteviä, isoja kooltaan ja helppo kätkeä puukehikon sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinullakin on mielenkiintoisia aikoja edessä! Minua edelleen epäilyttää laastipaljujen käyttö syötävien kasvien kasvatukseen, etenkin koska ne haisevat jo kaupassa melko erikoiselle :D

   Poista
 9. Siinäpä pohdittavaa kerrakseen! Meillä kasvaa tuossa isommassa kasvarissa kaikki ruukuissa. Pikkukasvarissa on puukehikot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista! Ruukut ovat varmasti myös kauniimpia kuin muovilaatikot :) Pitäisi vain löytää riittävän syviä ja tilavia ruukkuja.

   Poista
 10. Minulla kasvaa kaikki laastipaljuissa ja on siellä pari muuttolaatikkoakin. Ajattelin, että en kuitenkaan saa niin paljoa satoa, että saisin sieltä mitään myrkkyjä itseeni. Mutta elintarvikemuovi on varmasti turvallisempi vaihtoehto.
  Minä olen istuttanut 2 tomaattia yhteen laastipaljuun, matalampia paprikoita on saattanut olla 3 samassa paljussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan tuokin - kaikissa tuotteissa on riskinsä ja muovilaatikot ovat todennäköisesti isossa kuvassa melko vähäinen harmi.

   Poista
 11. Todella hyviksi kasvatusaltaiksi olen todennut nämä https://www.landen.fi/rauta/termoruukku_terrace_55_l_mitat_90_x_40_x_35_cm_ thermoruukut. meillä on vähän isompi kasvihuone kuin sinulla, näitä ruukkuja meillä on kaksi, niissä ovat tomaatit, tomaattien juurella kasvatan samassa ruukussa basilikat. Laatikoissa ei kasveille tule liian kuuma ja ne tasaavat lämpöä myös viileällä kelillä. Melko hintavia ne ovat hankittaessa, mutta kestävät kyllä vuosikausia. Koska meillä kasvihuone toimii myös fiilistelypaikkana, siellä on kasvien lisäksi pöytä ja tuolit. Tomaattien lisäksi siellä ovat pelakuut ja muita kukkia. Lisää tomaatteja ja kurkkuja kasvatan muovikasvihuoneessa sellaisissa mustissa koreissa, joissa puutarhoilla ovat myytävät kasvit. Minulla on sitä korkeampaa mallia, joihin olen ommellut maisemoiontikankaasta vuorauksen. Yhteen koriin menee 50 l multaa ja sen kun terästää kanankakkarakeilla, tomaatit kasvavat kohisten :)
  Lasikasvarissa tomaatteja lukkunottamatta kaikki muut kasvit ovat saviruukuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Thermoruukut näyttävät ainakin hyviltä, joka on plussaa, ja ovat myös kooltaan sopivia. Ovatko ne styroksia? Ja totta kyllä, että ei noita ruukkuja meille kovin montaa tarvitsisi hankkia, koska tomaatit olen ajatellut kasvattaa kasvusäkeissä.
   Tässä on tullut paljon hyvää pohdittavaa! :)

   Poista
 12. Kevät saisi tosiaan jo tulla, täällä ollaan vielä aivan lumen peitossa. :)
  Enpä minäkään osaa hyviä ohjeita antaa, meillä tomaatit kasvavat maapohjalla puurakenteisissa "laatikoissa". Noista vaihtoehdoista luulen läpinäkyvän muovin olevan huonoin, koska aika harvat kasvit kai haluavat valoa juurilleen.
  Ihania herkkuja on teillä kesäksi tulossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, samoilla linjoilla olen läpinäkyvien laatikoiden suhteen - eivät sovellu kasvariin. Tänään jo väsähdin kasvatusastioiden etsintään ja mietin, että jospa vaan hankin kasan kasvusäkkejä ja joitakin ruukkuja. Niillä pääsee varmasti jo melko pitkälle.

   Poista
 13. Mihin kasvuastiaan päädyit? Uusin syksyllä kasvarini lattian ja samalla päätin luopua laastipaljuista. Vaihtoehdot astioiksi on vähissä, mutta tämä sinun postauksesi kommentteineen auttaa merkittävästi. Suvikummun Marjan ehdottamat thermoastiat ovat tyylikkäimmät, mutta 80 euron hankintahinta kennokasvariin laitettavasta astiasta ei tule kyseeseen. Ikean myymä lasten säilytyslaatikko maksaa 3 euroa ja sen materiaali on samaa polypropeenia, kuin AJ:n laatikko, joka on taasen hieman isompi. Ehkäpä tilaan niitä kokeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päädyin lopulta pelkkiin kasvusäkkeihin (tomaateille ja kurkuille) sekä muoviruukkuihin (paprikat ja chilit). Niillekin tulee tosin hintaa kun joutuu joka vuonna uusimaan säkit. Onneksi sisällön voi sentään käyttää katteena keväällä.
   Muistaakseni en keksinyt mihin olisin voinut tilata Aj:n laatikot, heillä kun taisi olla toimitus vain yrityksille tai jotain muuta outoa. En nyt valitettavasti enää muista tarkalleen. Toivottavasti löydät parhaiten itsellesi sopivat vaihtoehdot!

   Poista