lauantai 25. maaliskuuta 2017

Esikasvatuksia ja ensimmäisiä piippoja

Yritin tänään lähteä pihahommiin, suunnitelmissa lähinnä siivota kasvihuone ja ottaa mittoja tarkempaa suunnittelua varten. Tästä ei kuitenkaan tullut mitään, koska ensinnäkin en löytänyt mistään pihaharjaa. En ymmärrä, minne yksi harja voi talven aikana kadota?
Toisekseen pihalla oli lähes mahdotonta hengittää, koska naapuri poltti risuja. Roudasin kuitenkin grillin pois kasvihuoneesta talvisäilytyksestä ja vein tilalle pienen parvekepöydän. Pienin askelin kesää kohden!

Näkymät ulkona olivat melko lohduttomia, koska lunta riittää:

IMG_4008.jpg

Melkein puolivahingossa huomasin kuitenkin ensimmäiset piipot! Terassin vierestä on lumi jo sulanut ja ensimmäiset krookukset näyttävät hyvinkin lupaavilta. Muutama aurinkoinen päivä ja luvassa on kukintaa.

IMG_4007.jpg

Koska ulkotöistä ei tullut mitään, siirryin sisälle kuvaamaan esikasvatuksia. Viikko sitten kylvetyt kasvit ovat itäneet niin hyvin, että kasvatustila on täyttynyt hyvällä vauhdilla. Ikkunanlaudalla rehottavat kukkineet narsissit, joita en ole raaskinut heittää vielä pois.

IMG_4005.jpg

Sinitähtöset ovat itäneet, voi miten pieniä ne ovatkaan!

IMG_4003.jpg

Untuvasulkahirssin piikit:

IMG_4000.jpg

Myös kosmoskukat ja kesäpäivänhatut itivät nopeasti. Kylvörasiat ja ruukut kilpailevat tilasta kasvivalojen alla. Siirsin pelakuiden ja verenpisaroiden pikkutaimet yläkertaan ikkunan äärelle, saavat pärjätä tästä lähtien pelkällä luonnonvalolla.

Punavirmat koulittu ruukkuihin, laitoin tässä vaiheessa vielä neljä taimea yhteen ruukkuun:

IMG_3998.jpg

Chilit ja kurkut ovat kasvaneet entisestään:

IMG_3997.jpg

Tomaatit kylvin kuuden ruukun kehikkoon, saavat juurtua ja kasvaa siellä rauhassa. Koulimisen kanssa ei ole vielä kiirettä.

IMG_3991.jpg

Pikkuruiset preeria-apilat koulittuina. Näiden kasvu on ollut hidasta. Taimivauvat kasvattavat kyllä lehtiä, mutta mitat pysyvät miniatyyrisinä:

IMG_3994.jpg

Paprikat sen sijaan ovat hyvässä kasvuvauhdissa.

IMG_3990.jpg

Tulisipa nyt kunnon aurinkoisia ja lämpimiä päiviä, jotta päästäisiin lumesta eroon!

16 kommenttia:

 1. Hienoja taimivauvoja.
  Täällä meillä on vielä lunta melko paljon ja öisin pakkasta sen verran, että kevään edistyminen on hidastunut melkoisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ja tänäänkin pihalla oli melko viileää. Ei kovin keväistä lainkaan! Huomiseksi luvataan aurinkoa, toivottavasti se sulattaisi kunnolla lumipeitettä.

   Poista
 2. Hyvät kasvatukset sinulla, tomaatitkin ovat niin elinvoimaisia! Jännät taimet tuolla untuvasulkahirssillä :) Minullakin on vielä jotain koulittavaa, ja astereita pitäisi kylvää. On tämä ihanaa aikaa, tämä alkukevät !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirssi näyttää rairuoholta :) Minullakin on vielä kylvettävää, mutta kohta ei enää yhtään tilaa.. Pitäisi myllätä yläkerran vierashuonetta ja laittaa ikkunan alle väliaikainen pöytä.

   Poista
 3. Onpa sinun taimesi terhakkaan näköisiä. Minun tomaattini eivät ole koululaisen jälkeen tehneet yhtään mitään. Tosin eivät ole kuolleetkaan, joten luultavasti totuttelevat uuteen multaan ja lisääntyneeseen tilaan.
  Vähemmän teidän pihalla on lunta, joten oikein toiveikkaalta jo näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin chilit ja paprikat näyttävät terhakoilta, niitä en ole aiemmin kasvattanut, joten olen myönteisesti yllättynyt :) Minusta taimien kasvu pysähtyy aina hetkeksi koulinnan jälkeen. Ehkä ne panostavat ensin juuriston kasvattamiseen?
   Vai että teillä on vielä enemmän lunta? Harmillista kyllä, saisi jo lumet lähteä!

   Poista
 4. Ihanan näköiset taimisatsit! Ja krookuksethan on kukassa jo huomenna jos paistaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, toivottavasti näin! Tänään iltapäivällä olisi luvassa lämpöä ja aurinkoa, joten minulla on sormet ristissä :) Viime vuonna ehdin napsaista krookuksista vain yhden kuvan, sen jälkeen joku oli käynyt popsimasa kukat parempiin suihin.

   Poista
 5. Taimet ovat niin virkeän näköisiä. Saat näistä paljon iloa kesällä. Aurinkoista viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimikasvatus on kivaa puuhaa :) Vähän kuin varaslähtö kevääseen.
   Ihanaa viikonloppua sinnekin!

   Poista
 6. Niitä aurinkoisia päiviä täälläkin odotellaan, vaikkei lunta ihan noin paljoa olekaan. On pihatyöt melko vähissä vielä. Ei jaksaisi odottaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niin, ei millään jaksaisi! Ja sitten kun lumet sulaa, tulee kiire kaikkien pihatöiden kanssa :)

   Poista
 7. Haa voitin - meillä enemmän lunta! Ei enää yhtään jaksaisi katsella joutavia kinoksia, kun ei löydy vieläkään minkäänlaista piippoa, jota ihastella! Mutta onneksi meillä on nämä taimet, saa olla nenä kiinni mullassa:) Hyvältä näyttävät sinun taimesi, tomaatit ja paprikat hienosti kasvaneet. Tilan puute alkaa täälläkin tulla eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi höh, ei ole kivaa että siellä on vielä kunnolla lunta. Toivotaan nyt niitä aurinkoisia päiviä!

   Poista
 8. Kyllä se lumi sulaa, nopeiten se katoaa sateella. Silti toivon ennemmin aurinkoisia päiviä, aurinko tuo lisäenergiaa itsellekin, ei vain kasveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi sulaa hitaasti, mutta varmasti. Sitäpaitsi maaliskuu on mennyt mielestäni ihan hujauksessa, joten eiköhän kevään tulokin tapahdu kohta melkein kuin huomaamatta :)

   Poista