lauantai 7. tammikuuta 2017

Työlistaa vuodelle 2017

Vuosi on alkanut heikoissa merkeissä - flunssa iski keskiviikkona ja viimeiset päivät olen viettänyt sohvalla niistäessä. Pahin vaihe alkaa olla ohi, mutta henki ei edelleen kulje kunnolla ja ärsyttävintä onkin jo pienimpien fyysisten ponnistusten (kuten esimerkiksi portaiden nouseminen) aiheuttama läähätys. Täytyy siis yrittää pysyä sohvalla ja pitää syke matalana. Onneksi kuitenkin kyseessä on vain perusflunssa eikä esimerkiksi tänä vuonna ajoissa liikenteessä oleva influenssa.

Sairastelu ei kuitenkaan ole estänyt siementilausten tekemistä eikä tulevan puutarhavuoden suunnittelua. Päinvastoin, tuntuu että siihen on jopa paremmin aikaa, koska en voi tehdä mitään kovin aktiivista. Koska rakastan listojen tekemistä ja tavoitteiden asettamista, työstin itselleni muistilistaa ensi vuoden projekteista.

Vuoden teemana on nykyisen ehostaminen. Viime vuonna teimme vauhdilla uutta, joten tänä vuonna on viimeistelyn vuoro. Vuoden tehtävälista näyttää tältä (sisältäen joitakin raadollisia kuvia kehityskohteista pihallamme):

 • Kevään ykkösjuttuna tulee olemaan kasvihuoneen sisustaminen. Viime vuonna kasaamisen jälkeen sisustuksena toimivat yksinäinen penkki, yksi hylly, pari pelargonia ja parvekelaatikoihin istutetut tomaatit. Parantamisen varaa siis on!
 • Uutena aluevaltauksena kasvihuoneviljelyn opettelu. Tilasin jo kasvihuoneeseen sopivien hyötykasvien siemeniä ... jännittävää!

IMG_3091.jpg

 • Eniten rehkimistä tulee vaatimaan kasvihuoneen ympäristön ja edustan siistiminen. Nykytilanne näkyy parhaiten alla olevista kuvista, josta viimeistelyn tarve ei jää epäselväksi ... rikkaruohot ja heinät rehottavat kasvihuoneen edessä ja puskevat esiin sivussa olevan kivimuurin välistä. Varsinainen ongelma on myös kivikaivon ja porakaivon välinen alue (kuvassa olevien tötteröiden välissä), jossa on vielä joitakin kiviä siirrettävänä ja heinää leikattavana. 
 • Kivikaivon ja uppopumpun maisemointi (eli joku huppu tolle pumpulle!)

IMG_3092.jpg


IMG_3234.jpg

 • Odotan kovasti kasvihuoneen viereiselle alueelle muodostettujen penkkien peruslannoitusta sekä perennojen valintaa ja istutusta. Kuvassa penkeissä kasvaa viherlannoitusta. Se jäi syksyn tullessa melko kitukasvuiseksi, mutta parempi silti kuin ei mitään.
 • Lisäksi penkkien välissä kulkeva polku täytyy viimeistellä soralla.

IMG_3232.jpg

 • Ohjelmassa on myös kasvihuoneelle vievän polun vieressä kasvavien sananjalkojen hävitys. En tykkää niiden epäsiististä olemuksesta sitten yhtään. Sananjalkoja piisaa tontillamme muutenkin ja niitä näkyy ruskeina röykkiöinä myös tässä kuvassa. Ensimmäisenä saavat lähteä nuo polun vieressä majailevat yksilöt ja tilalle voisin laittaa ehkäpä pallotuijan. 

IMG_3391.jpg

 • Uusi pensasistutus vaatii täydentämistä maanpeittokasveilla, paljas multapinta piiloon! Aloitin tuon homman jo viime kesänä tuoksukurjenpolven sekä mirrinmintun jakamisella, mutta taimia ei silloin riittänyt koko alueelle. 

IMG_3369.jpg

 • Suunnitelmissa on myös talon takana olevan kukkapenkin viimeistelyä. Penkissä kasvaa hieman sikin-sokin kaikkea ja pieni ryhdistäytyminen on paikoillaan (ja mites toi rullalla oleva maisemointikangas penkin takana..? onneksi siihen kohdistui toimenpiteitä jo viime kesänä.) Keväinen kuva ei kerro koko totuutta, koska kesän mittaan penkkiin on lisätty kasveja, mutta avaa silti ongelman ydintä - tästä puuttuu kunnon suunnittelu. 

IMG_1847.jpg

 • Haluaisin myös opetella betonivalun. Ensisijaisena tarkoituksena olisi valaa maitopurkkimuotteihin reunuskiviä. Pahvisia purkkeja olen kerännyt koko talven ja varasto onkin niitä jo pullollaan.

Tässäpä tekemistä tälle vuodelle. Listan ohi nousee varmasti myös uusia juttuja ja ideoita, mutta yritän kuitenkin pitää tänä vuonna kaiken rönsyilyn kurissa. Ajatuksena on myös ottaa kesällä hieman tyypillistä iisimmin ja ehkäpä jopa lomailla jossain muualla kuin omalla pihalla erinäisiä projekteja toteuttaessa. Katsotaan toteutuuko tämä vai maltanko sittenkään irroittautua puutarhasta :D
Pystyn kuitenkin jo nyt näkemään, miten hieno pihasta tulee kun nämä projektit on saatettu kunnolla loppuun. Etenkin kasvihuone ja sen lähiypäristö tulevat varmasti kokemaan melkoisen muutoksen. Enää muutama kuukausi ja sitten me kaikki pääsemme ulos puutarhaprojektiemme pariin! :)

Millaisia ajatuksia ja suunnitelmia sinulla on puutarhakesää varten valmiina?

24 kommenttia:

 1. Olipa kiva kirjoitus tulevine suunnitelmineen ja kuvineen. Kasvihuone on upea ja hyvällä paikalla tuolla ylärinteessä, josta se tulee tosi hyvin esille. Alueesta kaikkineen tulee varmasti valmistuessaan tulemaan näyttävä kasveineen ja kaikkineen.
  Meilläkin kasvihuoneen ympäristön kaunistaminen on vielä vaiheessa ja uusi allas-alue samoin. Terassin kaiteista osa vielä tekemättä, joten kyllä tulevallekin kasvukaudelle löytyy puuhaa riittämiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilläkin tekemistä piisaa! Allas-alue on mielenkiintoinen projekti, ja yhtä lailla olisi kiinnostavaa kuulla, mitä keksitte kasvihuoneen ympäristölle. Tuntuu kyllä, että puutarhassa ja pihalla projektit eivät kovin herkästi tahdo loppua kesken :)

   Poista
 2. Mukavia puuhia sinulla tulossa ensi kesälle. Aivan valtavasti olette saaneet viime vuonna aikaiseksi. Uusi kasvimökki ja kaikki uuden opettelu siihen liittyen edessä, kuulostaa loistavalta. Intona asiassa täälläkin mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkaa piha jo osittain näyttämään lupaavalta, kun on joitakin isompia juttuja saatu tehtyä :) Mutta vielä on töitä jäljellä.
   Kasvihuonehommat ovat todella jännittäviä, on uusia kasveja ja täysin uusi kasvuympäristö. Ensimmäiset kasvihuonetomaattien ja -kurkkujen siemenet saapuivat jo, ja lisäksi myös paprikaa ja melonia! :)

   Poista
 3. Voi että, olipa hauska katsoa näitä kuvia ja lukia suunnitelmistasi. Olette tehneet niin hurjan paljon kaikkea jo! Minäkin pystyn jo näkemään kuinka upea puutarhastasi vielä tuleekaan! Nyt voit kyllä aika surutta ostaa kasvejakin :) Nyt vain valitsemaan mieluisat ja kylvämään myös. Ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, joo nyt on hyvät perustelut hankkia kasveja :) Aion panostaa myös kylvöihin, koska näin saa edullisesti runsaan määrän taimia. Sitten ehkä jotain kivaa vielä taimistolta lisäksi ja voila :) Jos nyt kevätkausi vaan lähestyisi vauhdilla!

   Poista
 4. Suunnitelmallisuus olisi kyllä hyve, joka tahtoo karista siihen että löytää itsensä tuuppimasta "muutamaa purkillista" taimia sinne missä sattuu oleman kolonen tilaa.

  Minä en ole vielä kauheasti miettinyt ensi kesän suunnitelmia, jotain karkeita hahmotelmia taitaa olla muutaman kohteen osalta. Sen sijaan olen laittanut kasvilistoja ajan tasalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin suunnitelmallisuus häviää taimistolla kuin tuhka tuuleen. Mutta to-do-listojen kanssa olen taitava :)
   Sekin on hyvä, jos ei ole kesän suhteen mitään paineita - voi toteuttaa juttuja fiiliksen mukaan.

   Poista
 5. Hyvät suunnitelmat! Kaunista on jo nyt. Onnellista tätä vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty :) Etenkin jos julkistaa suunnitelmat blogissa, siitä tulee sopivasti painetta tekemiseen :D

   Poista
 6. Jämäkkä meininki! Tiedät mitä haluat, teet listat ja tartut hommiin. Niin ne työt etenevät ja jälkeä syntyy ...ja paljon.
  Upeaa Uutta puutarhavuotta Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saan parhaiten aikaan, jos teen hyvät suunnitelmat :) Kukkaisaa uutta vuotta myös sinne!

   Poista
 7. Voi sinulla on edessä ihania hommia. Vaikka viimeistelytyöt tuntuvat raskailta ja ehkä haastaviltakin, niin olet nyt saanut talvella hautoa ajatuksia mitä niihin istuttaisi. Paikasta tulee upea, kunhan saat sen valmiiksi. Kaunis kivillä reunustettu polku ja kaikki muutkin. Työn iloa sinulle tulevalle kaudelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa istutussuunnitelmani eivät vielä ole kovin tarkkoja, olen hieman huonompi niissä :D Mutta jotain alustavia ajatuksia ja visioita on mielessä, ja hieman jo siemeniäkin tilattu kylvöjä varten..
   Kiitos Maatuska, työn iloa tarvitaan! :)

   Poista
 8. Erinomainen suunnitelma. Olen todennut työlistat hyödyllisiksi sillä aikaa ei mene turhaan haahuiluun ja miettimiseen, vaan siitä vaan listaa lyhentämään. Tällainen kuvallinen työsuunnitelma on monta astetta hienompi.

  Betonityöt ovat tosi helppoja ja maitopurkit ovat hyviä valumuotteja. Betonisäkeissä on sekoitussuhteet, eikä välineiksi mitään ihmevempaimia tarvita. Varmasti olet täällä blogistaniassa seurannut betonitöiden tekemistä ja netistä löytyy runsaasti lisää tietoa. Hiukan raskasta, sotkuista ja ehkä hidastakin, mutta tosi mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Listojen hienous piilee myös siinä, että valmiin homman voi tyytyväisenä yliviivata :D

   Blogeissa on ollut todella hyviä kuvauksia betonitöistä, ja ne ovat saaneet minutkin varovaisen innostuneeksi aiheesta. Kaikessa viimeistelyssä olen hieman tunari, mutta uskoisin että voisin selviytyä maitopurkkivalusta kunnialla - sen verran suoraviivaiselta hommalta se on vaikuttanut :)

   Poista
 9. Vau, mikä suunnitelma!!!! Suunnittelu on tärkeä osa työskentelyä ja miten ihanaa onkaan vetää yli tehdyt työt...
  Betonivalu on hauskaa puuhaa, kannattaa opetella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri näin, listalta tehtävien yliviivaaminen on se paras juttu! :D Se aikaansaamisen tunne on ihan parasta.
   Betonivalu vaikuttaa olevan blogimaailmassa tosiaan suosittu puuha, olisi kiva tutustua siihen enemmän. Täytyykin tässä jonain viikonloppuna aloittaa omat kokeilut :)

   Poista
 10. Kuulostaa touhukkaalta keväältä sekä kesältä. On varmasti kutkuttavaa odotella kasvihuoneessa touhuamista. Ihana kevät siis luvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemistä on jonkun verran, mutta kaikki tosi hauskoja ja mukavia juttuja :) Kevät saisi tulla vauhdilla!

   Poista
 11. Vilkaisepas blogiani, mitä olen kirjoitellut sinusta ;)

  VastaaPoista
 12. Hei löysin blogisi Pauliinan linkin kautta. Sinulla on tosiaan puuhakas kesä odotettavissa, mutta mikäs sen ihanampaa onkaan puutarhaihmiselle, kuin luoda uutta ja iloita aikaansaanoksistaan. Kasvihuone ja uusien kukkapenkkien perustaminen ovat minullakin ensi kesän juttuja. Tulenpa saman tien lukijaksesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sirkku, mukava tavata :) Kiva että sulla on mielenkiintoisia puutarhahommia odotettavissa! Tulen heti kurkkamaan blogiasi :)

   Poista