sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Siemenkylvöt terapiana

Tämä viikonloppu ei ole ollut yhtä menestyksekäs kuin edeltäjänsä. Sain viikolla lääkkeet, mutta olo ei ole erityisemmin muuttunut. Siinä kestää, mä tiedän, mutta silti! Tänään otti varsinkin päähän, koska peruskuntoni on kadonnut ja lihakseni menevät maitohapoille pienimmistäkin ponnistuksista. Jopa kissojen vesien vaihtaminen hikoiluttaa ja käsilaukun pitäminen saa hartialihakset jumiin. Lisäksi kilpirauhasen liikatoiminnan yhtenä oireena on itkuherkkyys ja voi moro, miten paljon olen viime viikkoina itkenyt. Itseänikin jo kyllästyttää tämä jatkuva pillittäminen!

IMG_3708.jpg

IMG_3709.jpg

IMG_3710.jpg

IMG_3713.jpg

Yritän kyllä tsempata. Yritän miettiä, että tämä menee ohi ja kohta olen taas ihan tikissä. Kesään on vielä aikaa ja ehdin lääkkeiden vaikutettuaan treenata itseni taas lapiontikuntoon. Se mielessäni suuntasin tänään alakertaan kylvöpuuhiin. Onneksi kylvöt eivät sentään vaadi fyysisiä ponnistuksia, etenkin kun mieheni auttoi vaikeimmassa osassa, eli multapussien roudaamisessa kaupasta kassalle ja kotiin.

Siemenkori pullistelee reunoistaan:

IMG_3702.jpg

Juuri avattu multapussi tuoksuu mielestäni hyvälle. On ihanaa rapistella siemenpusseja ja tutkia mielenkiinnolla niiden sisältöä - ovatko siemenet pieniä vai isoja, pyöreitä vai hiutaleen mallisia. Esimerkiksi virginiantädykkeen siemenet olivat kuin hienoa hiekkaa ja nuokkulaukalla pieniä mustia palleroita.

Chilejä kylvin ensimmäistä kertaa. Keltaista 'Hot Lemonia' sekä punaista 'Piment d'Espeletteä'. Vähän epäselvää on vielä, mitä niille tehdään, jos ne sattuvat itämään ja kasvamaan. Itse en tulisia ruokia nimittäin syö.

IMG_3704.jpg

IMG_3706.jpg

Edellämainittujen lisäksi kylvin varjoliljan, isotähtiputken ja jättikarhunputken siemeniä. Osa rasioista on nyt jääkaapissa kylmäkäsittelyssä. Luin jostain, että kylmäkäsittelyn voi suorittaa myös esimerkiksi kasvihuoneessa ja taidan kokeilla sitä keinoa. Mutta nyt ei muuta kuin reipasta kylvöjen suihkuttelua ja jännittävää odotusta :)

33 kommenttia:

 1. Voimia ja parenemisia! Onneksi vuodenaika tukee toipumistasi - keväällä kaikki valostuu sielua myöten. Sekin auttaa. Siementerapia on tullut tarpeeseen. Joku päivä huomaat kylvöksissä ekat vihreät versot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita! Kevään tulo helpottaa varmasti ja kylvöpuuhat pitävät katseen kesässä, jolloin ei ehdi surkutella omaa rappiokuntoa näin paljon :)

   Poista
 2. Upeita kuvia olet kyllä ottanut! <3
  Ja kylvökset näyttävät hyviltä. Minä en ole vielä aloittanut.
  Kiitos kommentistasi tänään. Kuvassa on tosiaan töyhtötiainen, se on aivan suloinen uusi tuttavuus.
  Jaksamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara :) Tulppaanit ovat mainioita kuvattavia!

   Poista
 3. Ihania tulppaaneja! Toivottavasti vointisi paranee pian ja kylvöksesi lähtevät hyvin kasvuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu! Kylvöjä täytyy nyt kurkata joka päivä ja syynätä ensimmäisiä versoja :)

   Poista
 4. Voi harmia vointisi kanssa, koita jaksaa, kyllä vaarmasti olo kohenee ja keväällä olet lapiointikunnossa. Minäkin laittelin tänään ekat kylvöt. olin kerännyt myös varjoliljan siemeniä, mutta joskus epäonnistunut, niin nytkin ne jäivät vielä kylvämättä. Laitoit siis heti kylmään, ja kuinka kauan ajattelit niitä kylmässä pitää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Varjoliljan ohjeissa lukee, että se itää hitaasti ja epäsäännöllisesti, joskus jopa vasta seuraavana keväänä. Joten en elättele suuria toiveita sen suhteen. Ohjeessa itse asiassa lukee, että kylvö pitäisi laittaa ulos varjoon ja varmaankin odottaa niin kauan, kunnes se itää ulkona. Tässä tarkempia ohjeita, näköjään useampi vuosi menee näiden kasvatuksessa:
   http://www.chilternseeds.co.uk/item_804j_lilium_martagon_seeds

   Poista
 5. Helmikuun puolella olen ajatellut itse aloitella tämän kevään ensikylvöt. Chilejä laitan multaan ja kaikenlaisia kukkia. En malta odottaa kevättä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmikuu on onneksi ihan juuri täällä :) Mahtavaa päästä siemenkylvöjen pariin!!

   Poista
 6. Toivottavasti olosi kohenee pian, onneksi kesään on vielä aikaa ja sitä ennen voi tehdä kevyitä esikasvatus puuhia miehen avustuksella, ehkäpä parasta terapiaa 😊 tsemppiä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Pikkuhiljaa kesää kohti mennään, ja toivottavasti suunta on nyt vain ylöspäin :)

   Poista
 7. Kuulostaa varsin ikävälle. Toivon todella, että olosi kohenee pian. Kylvöistä ja taimien kasvusta saa voimaa. Ihanat tulpaanit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Vähän vuoristorataa täällä mennään, välillä harmittaa hirveästi se kun ei jaksa mitään. Sitä on vaikeaa myöntää! Mutta toivon myös, että tästä mennään vaan parempaan suuntaan :)

   Poista
 8. Voi ei. Toivottavasti lääke auttaa ja vointisi paranee. Kurjaa. Mut kevättä kohti mennään. Kyllä me ollaan parin kuukauden kuluttua jo hyvässä iskussa ja lapio heiluu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Toivon todella, että myös sinun olosi kohenee kevään tulon myötä! <3

   Poista
 9. Ikävää kuulla, että vointisi ei ole hyvä. Onneksi huitenkin on kylvöt ja niiden tuoma ilo! Toivottavasti olosi pian helpottuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Maalaistyttö! Elämässäni on paljon hyvää, se täytyy muistaa, vaikka välillä harmittaakin :)

   Poista
 10. Paranemisia sinne! Kyllä se siitä. Työkaverini sairastui samoin jokunen vuosi sitten, mutta tikissä on.
  Ihania tulppukuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Ihanaa kuulla, että työkaverisi on parantunut täysin. Se täytyy muistaa, vaikka menen välillä lujaa alamäkeä ajatuksieni kanssa.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos Gitta! Tulppaanit ovat niin mahtavia kevään merkkejä :)

   Poista
 12. Olen kuullut, että kilpirauhaslääkkeiden annostus vaatii jonkinlaista säätämistä, mutta kun se löytyy, tilanne paranee. Tsemppiä siinä asiassa sinullekin. Onneksi tässä on vielä hyvää aikaa saada itsensä "puutarhakuntoon".
  Siementen kanssa puljaaminen on oivallista terapiaa. Itse ajattelin aloittaa ensi viikolla chilejä kylvämällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Epäilen myös, että annokseni on vielä liian alhainen, mutta eiköhän tilanne selviä pian. Ilmeisesti myös ylimääräisten kilpirauhashormonien poistuminen elimistöstä kestää hieman. Vaikka tiedän nämä jutut, niin silti harmitti hurjasti viikonloppuna, kun voimat tuntuivat vain vähenevät entisestään.
   Mutta vielä on tosiaan aikaa :) Ja voihan sitä yhtenä kesänä ottaa myös hieman iisimmin, puutarha ei onneksi karkaa.
   Chilit tuntuvat olevan nyt melkoinen hitti, minusta joka toisessa blogissa puhutaan niistä :)

   Poista
 13. Toivottavasti kuntosi kohenee pian ja lääkkeet toimivat toivotulla tavalla.
  Onneksi kohti kevättä mennään kohinalla. Tsemppiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Kevään tulo piristää kummasti :)

   Poista
 14. Seurasin hyvän ystäväni sairastumista samaan tautiin. Ennen niin kovakuntoinen nainen tipahti täysin voimattomaksi ja sairaaksi. Jonkun ajan soviteltiin lääkkeitä ja sitten alkoi tervehtyminen. Pikku hiljaa on kunto noussut ja masentunut nainen on taas voimissaan. Oltiin eilen illalla joogaamassa yhdessä. "She in back again!"
  Tsemppiä parantumismatkalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene, kommenttisi merkitsee minulle todella paljon. Hienoa kuulla, että ystäväsi on taas täyin itsensä!!

   Poista
 15. Voimaannuttavaa helmikuuta! Pidän yhä peukkusia, jotta voisit pian paremmin. Onneksi jaksat kylvää, se on upeaa. Minulla kanssa tähtiputkipusseja, ihanaa. Toivottavasti saisit paljon taimia kylvöksistäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Tästä mennään vain ylöspäin. Tähtiputkia jännitän hieman, luin että ne ovat epävarmoja itämään. Toivottavasti sinullakin kylvöt onnistuu!

   Poista
 16. I love these beautiful flowers !!
  Greetings

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Ela for your comment! How did you find your way here? :)

   Poista