sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Vihreyttä, palloesikoita ja valkovuokkoja

Palasin eilen Lontoon matkalta ja lentokentältä kotiin ajaessani havahduin yhtäkkiä siihen, että teiden varsilla oli ihan vihreää - nurmikko vihersi ja koivut olivat hiirenkorvilla. Siis vau! Olin poissa vain neljä päivää ja siinä ajassa oli tapahtunut merkittävä muutos.
Heti kun olin saanut auton kotipihalle parkkiin, pinkaisin puutarhaan tarkastamaan, oliko meilläkin kevään edistymistä havaittavissa. Ja oli todellakin! Eilisen pikakierroksen jälkeen kävin tänään syynäämässä muutoksia kameran kanssa.

Ensinnäkin palloesikot kukkivat. Kasvatin niitä viime vuonna siemenestä ja istutin pikkutaimia pariin paikkaan kokeillaakseni, missä ne viihtyvät parhaiten. Nyt näyttäisi siltä, että kasvavat ihan hyvin kaikkialla, sillä kukkia pompsahtelee esiin milloin mistäkin. Näiden suhteen täytyy kukinnan jälkeen ottaa ryhtiliike ja istuttaa ne lähekkäin ryhmiin, sillä nykyinen yksi siellä, toinen täällä -menetelmä ei näytä kovin vaikuttavalta.

IMG_1750.jpg

IMG_1776.jpg

IMG_1774.jpg

Tässä niiden seuranaan on etelänkevätesikko, joka on tänä keväänä kasvattanut jopa kaksi kukkavartta yhden sijaan. Niiiin hidasta edistymistä..

IMG_1751.jpg

Tässä ovat valkovuokot levinneet kukkapenkkiin. Kohta niitä ei varmaan pysäytä mikään, valloittavat todennäköisesti koko penkin. Meillä on valkovuokkoja ihan riittävästi luonnontilaisessa rinteessä, joten saisivat pysyä pois istutuksista:

IMG_1753.jpg

Tarhakylmänkukka on kasvanut noin 10 senttiä viime näkemästä ja kukkanuppujakin näkyy jo!

IMG_1754.jpg

.. kuten tässäkin, ihanan pulleita tulppaanin nuppuja:

IMG_1755.jpg

Kasvihuoneessa ruukutetut daalian juurakot kasvattavat ensimmäisiä versojaan:

IMG_1758.jpg

IMG_1759.jpg

Ja ulkonakin vihertää voimakkaasti:

IMG_1757.jpg

IMG_1760.jpg

IMG_1772.jpg

IMG_1773.jpg

Seuraavista lehdistä olen ihan fiiliksissä. Tässä on puutarhani ensimmäinen ruusu - helppo neilikkaruusu, joka saattaa olla avain seuraaviin ruusukokeiluihin, mikäli menestyy hyvin:

IMG_1763.jpg

Kirjopikarililjan käärmemäisten varsien nouseminen toi helpotuksen. Jouduin siirtämään liljakasvustoja viime vuonna kaiken pahimman kuumuuden aikana ja vaikka kastelinkin niitä niin hyvin kuin vain muistin, pelkäsin silti menettäneeni kasvit. Mutta onneksi tässä kävi hyvin!

IMG_1767.jpg

Risukasoista nousee kevätkukkasia:

IMG_1766.jpg

IMG_1764.jpg

Pystykiurunkannukset kukkivat luumun alla. Täytyy muistaa kokeilla jakaa niitä syksymmällä, olisi mukavaa saada näitä lisää.

IMG_1771.jpg

Hieman onneton persianpikarililja on taas kerran kasvattanut kunnon varren, mutta ei varmasti tänäkään vuonna nähdä kukintaa, kuten ei aikasempinakaan vuosina. Suojasin kasvin kuitenkin tänään harsolla, sillä yöksi luvattiin aavistuksen pakkasta. Voisin kokeilla myös laittaa sille luujauhoa ja ehkä istuttaa sipuli myöhemmin johonkin lämpimämpään ja kuivempaan paikkaan, jospa se sitten jonain vuonna vielä kukkisi? Otan mielelläni vastaan ideoita ja vinkkejä.

IMG_1780.jpg

Tänään piipahdin myös Lahden Pihapiiri -messuilla, siitä lisää myöhemmin, kuten myös Lontoon reissusta! Kuvia ja tarinoita tulee varmasti sen verran, että pökerryttää :D

12 kommenttia:

 1. Minun keisarinpikarililja juroon myös, tekee vartta mutta ei kukkaa. Ensi vuodeksi pitää muistaa teholannoittaa, jospa se auttaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, sama juttu ollut jo pari vuotta tuon kanssa. Viime keväänä tosin muistaakseni taisi halla iskeä ja korjata varren. Jännä ettei koko kasvi kuitenkaan häviä. Teholannoitusta voisin täälläkin kokeilla.

   Poista
 2. Hienoa löytää kotoa niin paljon kasvua. Palloesikot ovat hauskoja, tosiaan ryhmänä näyttäviä. Kiva kuulla, että siemenistä sait kasvatettua paljon palloesikoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikoiden siemenkasvatuksen kanssa on ollut sekä menestystä että täystappioita. Palloesikot ja loistokevätesikot ovat itäneet hyvin, mutta mitään muita lajikkeita en ole saanut lainkaan onnistumaan.

   Poista
 3. Oi, sinulla jo palloesikko kukkii. Minulla on vasta ensimmäiset pikkuruiset lehdet ilmaantuneet esille penkistä.
  Minäkin olin mieheni kera tänään Lahden Pihapiiri -messuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palloesikot aloittavat kukinnan hauskasti melkein maanrajassa, odotan että nousevat vielä kunnolla palleromuotoon. Ehkäpä törmättiin tietämättä messuilla :)

   Poista
 4. Siellä jo niin ihanasti kukkii ja koivuissakin isot hiirenkorvat. Täällä kukkii krookukset ja scillat aloittelee, koivuissa pienenpientä vihreää. Kauniita esikoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreys yllätti todellakin, kaikki on ikään kuin humpsahtanut kukkaan ja lehteen. Pian varmasti sielläkin! :)

   Poista
 5. Ihanaa kukintaa! Meidän palloesikoissa ei näy vielä nuppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ihan hyvä, että siellä ei vielä näy palloesikon nuppuja, sillä osa kuvaamistani palloesikoista oli nuupahtanut yöllä, ilmeisesti oli sen verran pakkasta :(

   Poista
 6. Voi, miten pitkällä kevät siellä jo on ja kaikkea ihanaa kukassa! Palloesikot ovat söpöjä. Minulla on niitä pari siemenkylvöstä tulossa, mutta kumpikaan ei ole vielä itänyt. Onneksi viime kesänä ostamani yksilö on talvehtinut hyvin ja saattaa jopa kukkia myöhemmin. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät etenee nyt tosi reippaasti, mutta öisin saattaa olla vielä koviakin pakkasia. Esikoiden itäminen on minusta tosi haastavaa, osaa lajikkeista en ole saanut kertaakaan itämään. Toivottavasti kylvöksesi itää!

   Poista