sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Messulippuarvonnan voittaja ja pikakatsaus kylvöihin

Ah mikä viikonloppu, ihan täydellinen! Mieletön kevätaurinko, joka sulatti reippaasti lumia pihalta. Pääsin parturoimaan talventörröttäjiä ja siistimään jo hieman penkkejä. Se täytyy tehdä varovaisesti, välttäen turhaa riuhtomista, koska kuivuneet varret ja lehdet toimivat maasta nousevien versojen suojana. Kasasin leikkuujätteen takaisin penkkiin ja erityisen huolellisesti niille paikoille, jossa havaitsin uutta kasvua.
Pääsin tyhjentämään myös lämpökompostorin, nyt mahtuu taas biojätteet omaan kompostiin. Tässä oli muutama tuskainen kuukausi, kun jouduin kompostin täyttymisen takia heittämään biojätteitä sekaroskiin. Se ei tuntunut yhtää hyvältä. 

Sisällä viimeksi kylvetyt siemenet osoittavat jo itämisen merkkejä. Maurinmalva on itänyt todella vauhdilla:

IMG_0756.jpg

Kasvihuonekurkku on myös itänyt - kaikki kolme siementä (kuvassa alimmaisena), enemmän en tarvitsekaan. Nimiliuskat pääsivät loppumaan, joten leikkelin merkintätikkuja maitopurkista. Toimii hyvin:

IMG_0759.jpg

Myös samettikukkaa on tulossa kasvimaan koristeeksi, tässäkin kylvöksessä näkyy pientä viherrystä, jos oikein tarkasti katsoo:

IMG_0757.jpg

Lopuksi Lahden Pihapiiri-messujen lippuarvontaan. Käytin arvonnassa excelin kaavaa kertomaan minulle satunnaisluvun osallistujen numerojärjestyksestä ja sitä kautta voittaja on Päden paja.
Onneksi olkoon ja mukavia hetkiä Lahden messuilla!

16 kommenttia:

 1. Onnea voittajalle!
  Perennapenkeissä saa olla varovainen. Omissani on vielä lunta sen verran, että ehkä vasta ensi viikolla pääsen silppuamaan jonkin penkin talventörröttäjät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sielläkin sulaa lumet pikaisesti. Teki niin hyvää päästä pitkän talven jälkeen puutarhatöihin, ai että miten tätä kaipasin!

   Poista
 2. Onnea voittajalle. Minäkin siivosin jo ekat kukkapenkit eli katkoin talven törröttäjät, osaan jätin lehdet suojaksi mutta osasta penkkejä on pakko poistaa lehdet kotiloiden takia.
  Kylvin samettikukkia ja en tietenkään lukenut mitään ohjeita, peitin ne ohuella multakerroksella mutta katsoin että sinulla ne on mullan pinnalla. Teinköhän suurenkin virheen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi että siellä on kotilot kiusana!
   Näköjään kaikissa samettikukkien kylvöohjeissa neuvotaan peittämään siemenet ohuella multakerroksella, joten en tiedä mistä olen keksinyt kylvää ne tällä tavalla. Johtuisiko siitä, että yhtenä vuonna en saanut niitä millään muulla tavoin itämään. Muistaakseni olen nyt jo parina keväänä jättänyt siemenet peittämättä.

   Poista
 3. Onnea voittajalle! Viikonloppu oli todella ihana, sää ihan hunajaa! Pihatyöt täälläkin aloitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarvitaan lisää tällaisia viikonloppuja! Jo tässä vaiheessa tuntuu siltä, että aika loppuu kesken ja puutarhahommia on riittävästi :D

   Poista
 4. Onnea voittajalle! Hih, samettikukan kylvämiseen näyttää olevan monia tapoja. Minä teen samoin kuin äitini, eli tökin siemenet pystyyn tumma pää alaspäin, vaalea tupsu mullan pintaa kohti. En tiedä, onko siinäkään mitään järkeä, mutta kasvavatpahan taimet suorissa riveissä ja mullan pinta näyttää hauskalta ennen itämistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska samettikukan kylvömenetelmä, tästä en olekaan vielä kuullut :) Ja oletettavasti tällä tavalla kylvöastiaan saa selvästi enemmän siemeniä kuin sivuttain asettelemalla. Taitaa samettikukka olla sen verran reipas itämään, että ei mitään väliä millä tavalla siemenet laittaa multaan :)

   Poista
 5. Oi ihanuus, kiitoksia kovasti, olipas hauska yllätys kun luin nimeni:)♥ Siellä on jo hienosti lähteneet taimet kasvamaan, nyt vaan peukut pystyyn että kasvavat oikein isoiksi ja vahvoiksi! Mukavaa sunnuntai-iltaa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että palkinto on mieluisa! Hyvin ovat nyt viime kylvön taimet itäneet - sitä edeltävä kylvö ei ollut lainkaan tällainen suksee.

   Poista
 6. Taimiaika on hauskaa, kun esiin putkahtelee varsin nopeaan tahtiin uusia alkuja. Todellakin muutama monesti riittää, liian monta on joskus tuskaisaa, kun ei ole kaikille paikkoja. Kurkun taimet olen ostanut valmiina, mutta tomaatit ovat jo hyvällä alulla. Täällä ei vielä talventörröttäjiä näy ja lämpökompostorin sain loppusyksystä tyhjennettyä. Ovat molemmat sellaisia puuhia, että niistä voi olla iloinen, kun on saanut tehtyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin maltillinen kurkun kylvön kanssa, mutta sitten taas sinitähtösten kanssa tilanne on päinvastainen - niitä näyttäisi tulevan runsaammin, enemmän kuin tarpeen.

   Poista
 7. Ihanaa kun pääsee jo pikkuhiljaa puutarhahommiin. Meillepäin tosin on luvattu lunta vielä ja tämä paivä onkin ollut tosi kylmä. Biojätteen kanssa meinasi myös meillä tehdä tiukkaa, kun komposti täyttyi. En myöskään tykkää laittaa biojätettä sekajätteeseen. Onneksi nyt on taas tilaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ymmärtänyt ennen kuin pääsin ulos puutarhaan, että miten paljon olinkaan kaivannut pihalla puuhastelua. Onneksi nyt on koko kesäkausi vasta edessä :)
   Biojätteen laittaminen sekajätteeseen on huono homma. Siinä menee poltettavaksi kamaa, josta saisi hyvää ja muhevaa multaa. Todellista haaskausta. Onneksi nyt voi taas kompostoida.

   Poista
 8. Onnea voittajalle ja minä kylvään samettikukat myös aina pystyyn joskus on mennyt joku väärinpäin kun olen nostanut ne ylös niin itämään on alkanut kuitenkin alaspäin . Jätän ne pikkuisen näkyviin niin näkee heti kun alkaa itämään .Lisää pitää alkaa istuttamaan jotain vielä keskiviikosta lähtien. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska, että sama samettikukkien kylvömenetelmä ollut sielläkin käytössä :) Tapoja on monia, tärkeintä että itää hyvin! Mukavaa sunnuntaita!

   Poista