lauantai 8. syyskuuta 2018

Syyskuun puutarhakierros

Mikä mahtava sää tänään! Tunnelma oli todella kesäinen ja suorastaan kuuma auringon porottaessa kirkkaalta taivaalta. Tein kierroksen puutarhassa etsiessäni viimeisiä kukkijoita.

Rantakukan kukinta ei näytä loppuvan millään. Kesällä hyvin ryhdikkään oloisesta rantakukasta on tullut boheemi:

IMG_9615.jpg

Muutama viikko sitten ostamani syysvuokko kukkii. Tämä taitaa olla kolmas syysvuokko puutarhassani. Aiemmat ovat menehtyneet talvella. Istutin tämän eri paikkaan ja toivon nyt vain parasta.

IMG_9616.jpg

Yksittäinen herkkä unikko löytyi kukkapenkistä:

IMG_9621.jpg

Kehäkukka sen sijaan ei herkistele. Itse kylväytynyt kehäkukka saa revitellä kukkapenkin tyhjäksi jääneessä kohdassa:

IMG_9619.jpg

Olen viehättynyt peruukkipensaan lehtien kasvutavasta ja sävystä:

IMG_9620.jpg

Keväällä kylvämistäni ritarinkannuksen siemenistä (kiitos siemenkirje!) on kehittynyt uusia kukkijoita aiempien lisäksi. Nämä ovat todella kauniita, enkä oikein ymmärrä, miksi en ole kasvattanut ritarinkannuksia aiemmin. Ensi vuonna täytyy muistaa myös laittaa kasvituet paikoilleen.

IMG_9623.jpg

IMG_9624.jpg

Toinen kevään kylvökokeilu on ukonkello. Siemenistä kehittyi muutama taimi, mutta viime viikolla peura tai joku muu kutsumaton vieras on käynyt napsaisemassa niistä pisimmän kukkavarren poikki. Tämä kuvan yksilö kasvaa purppurapunalatvan jakotaimen suojassa, joten toivottavasti ehdin nähdä myös kukinnan:

IMG_9626.jpg

Kivikossa on toistamiseen kukkijoita - karpaattienkello ja päivännouto 'Ben Heckla' piristävät muuten jo varsin yksiväristä kivikkopenkkiä:

IMG_9628.jpg

IMG_9630.jpg

Myös kaukasianmaksaruoho kukkii taas:

IMG_9644.jpg

Syysleimu 'Spitfire' jatkaa sinnikkäästi leiskumista. Kukinnot ovat aiempaa pienempiä, mutta edelleen sähäköitä:

IMG_9632.jpg

Tiukukärhö 'Arabella' on tämän kevään ostos ja heti päässyt vahvasti suosiooni pitkäkestoisen kukintansa ansiosta.

IMG_9645.jpg

Yhtä lailla ihastelen tähkäkissanminttua, jonka kukinta on hellejakson loputtua vain parantunut:

IMG_9648.jpg

Tätä kukkijaa vielä odotellaan. Syyskimikin kukinto alkaa muodostua:

IMG_9641.jpg

Keräsin tänään myös haikeana kasvihuoneesta viimeiset tomaatit pois ja vein kasvit kompostiin. Kasvarissa on enää paprikoita (ja tietysti kesän jälkeinen sekasotku).

IMG_9664.jpg

Luumuja olen kerännyt monta kulhollista. Osan olemme vieneet mieheni kanssa kukin tahoillamme töihin. Tänään keräsin viimeiset 'Kuokkala'-luumut. Pilariomenapuun hurja omenasato tuli kerättyä samalla :)

IMG_9665.jpg

Viljelylaatikosta ulos kiivennyt myskikurpitsa on vasta nyt tehnyt ensimmäiset hedelmänsä. Nämä ovat todella pikkuruisia, joten eivät varmaankaan ehdi enää kypsyä.

IMG_9651.jpg

Tuntuu, että moni kasvi viihtyy nyt selvästi paremmin, kun maa on kosteampaa ja helteet ohi. Nurmikko ei ole meillä ainakaan näyttänyt koko kesänä näin hyvältä kuin nyt. Ensinnäkin se on vihdoin kokonaan vihreä ja kasvuvoimaakin näyttää vihdoin löytyvän - harmi kyllä, koska se tietää ruohonleikkuuta :)

Ihanaa viikonlopun jatkoa!

30 kommenttia:

 1. Tämä lämmin sää on ihan uskomatonta - ja ihanaa! Kasvitkin jaksavat ilahduttaa! Upea rantakukka!`Arabella´ on minullakin jaksanut kukkia heinäkuulta saakka, ihana kärhö! Oi, sinulla jo viimeiset tomaatit, täällä vielä uutta pukkaa:) Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tänäänkin huikea sää, ihan mainiota. Hyvien säiden osumista viikonlopulle täytyy fiilistellä :)
   Kasvihuoneen tomaatit näyttivät jo ihan kaikkensa antaneilta, eikä raakileita ollut tulossa lisää. Olisikohan kasvusäkeistä loppunut lannoite.
   Mukavaa sunnuntain iltaa!

   Poista
 2. Oi, mukava kukkakooste! Ihanat satokuvat myös. Toivottavasti kurpitsat ennättävät kypsyä ennen pakkasia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan parasta kurpitsojen osalta. Myskikurpitsasta en tiedä, mutta eikös tavalliset kurpitsat kestä ihan hyvin ulkona halloihin saakka.

   Poista
 3. Upeaa kukintaa! Toivottavasti myskikurppasi ehtivät kypsyä. Olen kyllä joskus kuullut, että keskenkasvuiset kurpitsat voisi syödä kesäkurpitsan tavoin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki! Ne näyttävätkin nyt enemmän kesäkurpitsoilta kuin myskikurpitsoilta :D

   Poista
 4. Piristävä väri tuossa rantakukassa! Minulla se ei tahdo menestyä. Minkälaisessa paikassa sinulla kasvaa kun on noin hyvinvoivannäköinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on muistaakseni kaksi rantakukkaa vierekkäin. Kasvavat tiiviissä savessa, johon on käännetty hevosen kikkareita.
   Minulla on rantakukkaa myös toisessa penkissä, jossa ne jäivät totaalisen kitukasvuisiksi - siellä on luultavasti ollut liian kuivaa tänä kesänä.

   Poista
 5. Meillä kasvaa ihan ojassa mökillä tuota rantakukkaa, mutta koska oja oli tänä kesänä rutikuiva, eivät rantakukatkaan innostuneet kukkimaan. Toivon mukaan säilyvät kuitenkin hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin kasvaa tien varressa ojassa rantakukkaa :D Naureskelin miehelle, että ostan kalliilla hinnalla samoja kasveja, joita on pellon reunassa :)

   Poista
 6. Hyvälle näyttää!
  Minä tosin innoissani tyhjensin kasvihuonetta kun saan taas "kahvihuoneen" ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että kasvihuoneen tyhjennys voi olla myös myönteinen asia :D Itselleni sillä on niin vahva mielleyhtymä syksyyn, että väkisinkin tulee haikea fiilis :)

   Poista
 7. Meilläkin on samannäköinen boheemi rantakukka. Keskikesällä ottaa enemmän päähän "retkottajat" mutta syksymmällä sekin sallitaan, jos kukkii nätisti. Peruukkipensas on todella upea. Pitääpäs ottaa selvää, menestyisikö se täälläkin. Kauniin värinen kaukasianmaksaruoho. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rantakukka on tosiaan innostunut kasvattamaan eri suuntiin sojottavia kukkahuiskiloita. Ja on kukkinut nyt jo mielestäni todella monta viikkoa peräkkäin, joten en voi olla muuta kuin tyytyväinen.
   Peruukkipensaan viralliset vyöhykkeet ovat kai I-II. Viime talvena (ensimmäisenä talvena meillä) yksi oksa paleltui, mutta se ei ole haitannut pensaan kasvua kesällä.

   Poista
 8. Nurmikkoa on saanut viime viikot leikata urakalla, enemmän kuin koko kesänä. Toivottavasti syysvuokko menestyy, minulla on niitä nyt neljässä eri paikassa kasvamassa, yksi pensas on vanha, kolme tuoreempia. Vähän jännittää miten tänä kesänä laitetut menestyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmikon kasvuvauhti näyttäisi olevan hyvä maan kosteuden indikaattori. Hyvä kuulla, että siellä ovat syysvuokot kasvaneet tyytyväisinä! En tiedä mikä täällä meillä mättää niiden kanssa.

   Poista
 9. Miten ihmeessä sun rantakukka kukkii vielä noin hurjana? Mulla jo ruskan värejä lehdet tapailevat. Peruukkipensas on tosi hieno. Minun 'Grace' kuoli talveen 2015/2016, mutta löysin nyt Blomqvistin taimistolta uuden. Se odottaa edelleen istutusta maahan.

  Samoin mulla on syysvuokon kanssa erä 3 menossa. Kaksi taimea istutin uuteen paikkaan, kun aiemmat yritykset ovat luovuttaneet. Mun säännöstössä kolmasti kokeillaan, ja sitten vasta uskotaan ettei joku kasvi pärjää täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on rantakukkia myös toisessa paikassa (ja olisiko peräti toista lajiketta) ja ne ovat jo aikoja sitten lopettaneet kukinnan. Jostain syystä kasvihuoneen vieressä on nyt selvästi hyvä meininki :)

   Toivottavasti uusi peruukkipensaasi menestyy ja selviää talvesta! Ihmeelliset syysvuokot - niiden kanssa on näköjään monella ollut haasteita.

   Poista
 10. On sulla huria rantakukka ku viälä nua näyttävästi kukkaa. Mulla kaks kukintua. Syysvuakkua oon taas harkinnu ja kattellu uutta paikkaa. Pari yritystä tääläki jo takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outoa, että syysvuokko käyttäytyy monella näin vaihtelevasti. Monessa blogissa olen nähnyt hyvinvoivia syysvuokkoja ja kuvitellut, että vain minulla on tarjolla syysvuokolle epäsopivia paikkoja :)

   Poista
 11. Ihana kierros♥ Siellä on vielä vaikka mitä ihanaa kukkimassa! Kiva kun olette saaneet satoa ja nuo luumut on sitten hyviä:) Meillä oli edellisessä kodissa kaksi kriikuna puuta ja niitä herkkuja kaipaan kovasti:) Leppoisaa alkavaa viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luumut ovat todella hyviä. Tosin kun niitä on syönyt aikansa, niin alkaa jossain välissä raja tulemaan vastaan :D Mukavaa uutta viikkoa myös sinne!

   Poista
 12. Niin ihania värejä, kukissa ja herkuissa. :) Syksyn tuloko sen tekee että violetin ja oranssin sävyt ovat aivan vastustamattomia?
  Tänään oli vielä aivan ihana päivä, mutta luvattu sade tuntuu ihan kivalta...
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosikkiväripaletti muuttuu kieltämättä vuodenaikojen mukaan, paikkansa ja aikansa kullakin sävyllä :)
   Mukavaa viikkoa myös sinne!

   Poista
 13. Sinulla on siellä vaikka mitä kukintaa vielä. Konnanyrtti, nauhus ja karpaattienkello taitaa olla minulla ainoat mitä kukkii enään. Ja niin se toinen korkeampi punalatvakin vielä vähän. Ritarinkukkasi kukkivat vielä . Minulla on aikaa sitten lopettanut. Kärhösi on kauniinvärinen. Ne taitaa kukkia yleensäkin pidempään. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on vielä nauhukset kukassa - minulla ne on jo aivan kuihtuneita! Ritarit kukkivat todennäköisesti vielä, koska kasvatin ne keväällä siemenestä, joten todennäköisesti ne ovat hieman myöhässä.

   Poista
 14. Oi, mikä ihana värisävy peruukkipensaassa! Harmi, kun se on vähän turhan arka meilläpäin IV vyöhykkeellä.. Voisihan sitä tietysti kokeilla pihan lämpöisimmässä kohdassa :) kaunista kukintaa puutarhassasi vielä näin syyskuulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kyllä että peruukkipensaasta ei ole kestävämpää versiota! Mutta aina voi kokeilla :)

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Yleisnäkymä on melko vaisu, mutta lähemmällä tarkastelulla tuolta löytyy useampia kukkijoita.

   Poista