keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Helteinen heinäkuu

Hellettä on ollut niin pitkään, että en muistakaan pian muuta kuin liki kolmenkymmenen asteen lämpötiloja. Harvemmin on tarvinnut välttää näin paljon ulkona ajanviettoa. Tänä aamuna laitoimme kellon herättämään seitsemältä, jotta nurmikon voisi leikata ilman tuskahikeä. Kuumaa siellä oli silti.

Puutarha kärsii huomion puutteesta. Nurmipihan kohopenkki on rosoisen tuuhea ja sekava. Yhdessä reunassa kukkii silkkikukka:

IMG_9095.jpg

Sen takana kukkii ihan itsenäisesti siemenestä kasvanut kesäpäivänhattu 'Cherry Brandy'. Istutin näitä viime kesänä kyseiseen penkkiin, ovat siis selvästikin siementäneet ja lähteneet tänäkin vuonna kasvuun. Tällaiset yllätykset eivät haittaa yhtään.

IMG_9097.jpg

Sekametelisopasta löytyvät myös värimintut sekä tähkäverbenat:

IMG_9098.jpg

IMG_9101.jpg

Toisessa päädyssä aloittavat sinipallo-ohdakkeiden vieressä kukintaansa kaunopunahatut:

IMG_9093.jpg

IMG_9106.jpg

Kukkapenkki kaipaisi selvästi jonkinlaista ryhtiliikettä, mutta en ole keksinyt hyvää kehityssuunnitelmaa. Ei haittaa, ehkä se inspiraatio joskus iskee. Siihen asti siristelen silmiä ja kuvittelen, että kyseessä on vain hieman villiintynyt cottage garden -penkki.

Onneksi takapihan pääpenkki on hiukan ryhdikkäämpi. Se on paljolti syyleimujen ja pionien ansiota, joiden kasvutapa on melko hallittu. Ihastun syysleimuihin vuosi-vuodelta yhä enemmän. Ne näyttävät viihtyvän meillä.

Violetti 'Laura' ja valkoinen 'White Admiral' saivat viime vuonna seurakseen vaaleanpunaisen 'Jeff's Pink' -lajikkeen:

IMG_9075.jpg

IMG_9078.jpg

Niiden vieressä kukkii ärhäkkä 'Starfire', joka on mielestäni aivan upea.

IMG_9077.jpg

Hesari kirjoitti, että tänä kesänä liikkeellä on ennätysmäärä ampiaisia, jopa 20-kertaa enemmän kuin viime kesänä. Sain kokea tämän ihan henkilökohtaisesti, kun tömistelin menemään terassillamme, jonka lautojen alle oli rakennettu greipin kokoinen ampiaispesä. Tuloksena 5-6 pistosta nilkkoihin. Se sattui ihan pirusti ja taisinkin kauhusta hyppiessäni ja pois juostessani huutaa ja kiljua muutamia erikoisempia sanoja (anteeksi naapurit!). Vaikka en yltiöpäisen myrkyttämisen kannalla olekaan, on kyseinen pesä saanut nyt jo todellakin lähtöpassit.

Miten hellekesä on vaikuttanut teidän puutarhoihin? Myös kaikki hyvät vinkit kuumuuden sietämiseen liittyen otetaan mielellään vastaan.

17 kommenttia:

 1. kaunista väriloistoa! Meillä on kastelulla pidetty hengissä keväällä istutetut kasvit. Muuten onneksi piha on puolivarjoisa, ja pitkään kasvaneet, hyvin juurtuneet kasvit voivat hyvin. Tomaatteja tulee helteen vuoksi ennätysmäärä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kastelua on välillä tarvittu täälläkin, etenkin tuon alkukesän kuivan jakson aikana. Onneksi nyt hellepäivinä on aina välillä satanut. Varjoisa piha on onni etenkin näillä keleillä.

   Poista
 2. Onpa ihana pari sinipallo-ohdake ja kaunopunahattu! Kauniita ovat myös syysleimut. 'Starfire' on minustakin upean värinen. Meillä on kolme pikkulapsen pään kokoista ampiaispesää, joita on myrkytetty jo viisi kertaa. Tuntuu, että ampparit vetävät myrkystä vain pienet kesäkännit ja jatkavat pesänrakennusta hieman hilpeämpinä :D Kaikki pesät ovat sellaisessa paikassa, ettei pesiä saa tiputettua. Seuraavana on pakko kokeilla toisenlaista myrkkyä, sillä muuten meillä on syksyllä piha täynnä tekemisen puutteessa pyöriviä äkäisiä ampiaisia. Ensimmäinen kerta neljään kesään, että meillä edes on ampiaisen pesiä! Kuumuuden helpotukseen loistava apu on ilmalämpöpumppu, joka myös kuivattaa huoneilmaa. Lisäbonuksena saa ämpärillisen kasteluvettä päivässä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Starfire' on kyllä tosi sähäkkä :D Hui, teillä on noin monta ampiaispesää. Meillä on käytössä Cooperin hyönteisaerosoli, joka tehoaa sekunnin murto-osassa, taitaa olla siis todella myrkyllistä kamaa. Plussana on purkin mukana tuleva pitkä "putkilo", jonka voi työntää hankalammassa paikassa olevaan ampiaispesään. Ja tosiaan tätä myrkkyä ei ihan turhan takia käytetä, todennäköisesti tehoaa kuitenkin kaikkiin hyönteisiin ;(
   Ilmalämpöpumppu kuulostaa hyvältä! Meidän tiilirakenteinen talo lämpiää helteillä todella kuumaksi eikä varastoitunut lämpö poistu kunnolla edes yöllä. Onneksi talo on osin rinteessä ja alakerrassa ilma pysyy siksi edes öisin hieman viileämpänä. Heitin kuitenkin jo ilmoille idean aurinkopaneeleilla toimivasta ilmastointilaitteesta, se voisi helpottaa näillä kesähelteillä.

   Poista
 3. Cottage garden -penkkisi ovat runsaudessaan kauniita. Syysleimut ovat hienoja ja itsekin olen vähitellen lisännyt niiden määrää ja värejä. Yllättävän helppoja kasveja. Värimintustakin tykkään, mutta se näyttää leviävän hurjaa vauhtia ja kohta imee tilan ja voiman kaikilta muilta. Pakko kohta tehdä radikaali päätös ja kitkeä minttu kokonaan pois.

  Enpä muista tällaista kesää, jolloin lämmintä olisi jatkunut näin pitkään. Pihalla ei juuri mitään tule tehdyksi, mikä on ihan outoa. Meidänkin tiilitalo on sisältä miltei yhtä lämmin, kuin ulkolämpötila. Sälekaihtimet ja verhot ovat olleet kiinni ympäri vuorokauden juhannuksen tienoota lukuunottamatta koko kesän. Ikkunat on auki öisin. Meillä ei ole ilmalämpöpumppua, eikä muitakaan viilentävä vempaimia. Ilman on pärjätty, vaan eipä tällaisia hellejaksoja ole ollutkaan. Taidan kohta kokeilla lakanoiden pakastamista iltapäivälehden vinkin mukaisesti. Onneksi kellarissa on viileää, joten siellä voi välillä käydä raikastamassa oloaan.

  Pergolan lattialautojen alta hävitin onnistuneesti ison ampiaispesän. Muutama päivä sitten löysin maa-ampiaispesän alapihalle johtavien portaiden läheltä. Onneksi kulku portaissa onnistuu edelleen, joten ainakin toistaiseksi ampiaiset saavat olla. Pihapöydän ääressä ei voi nyt ruokailla tai kahvitella, sillä pimppareita ilmestyy oitis joukkio jakamaan syötäviä ja aiheuttamaan turhaa huitomista ja keskeytyksiä.

  Loputtomiin näitä helteitä ei jatku, joten koitetaan kestää. Onpahan, mitä tulevina vuosina muistella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liputan myös syysleimujen helppouden puolesta. Ilmeisesti niitä kannattaisi jakaa välillä, mutta sekään ei ole iso homma muutaman vuoden välein hoidettavaksi. Värimintun leviämisestä olen lukenut muualtakin. Meillä se enemmänkin kituu, oletettavasti koska maa on liian savipitoista tai hapanta.

   Tiilitalo varastoi todella hyvin lämpöä ja se on näillä keleillä melko tuskaista. Iltaisin länsiseinä suorastaan hehkuu lämpöä auringonlaskun jälkeenkin. Meillä onneksi alakerran takkahuoneen remontti on sillä mallilla, että huoneessa pystyy nukkumaan - alakerran lämpötila pysyy kuitenkin hiukan viileämpänä, joten onneksi saadaan kohtuullisesti nukuttua.

   Onneksi kasvit näyttävät pääosin tykkäävän helteestä, kunhan välillä sataa.

   Poista
 4. Aivan ihania leimuja sinulla. Minäkin pidän niistä todella paljon . Minua pisti maa-ampiainen sormeen mikä turposi ihan valtavasti. Meillä oli myös pesä terassin alla joka sai myös lähtöpassit että päästiin jatkamaan terassin tekoa. Ollaan oltu mökillä nyt yöt kun täällä on ilmalämpöpumppu ja kotona makkarissa 28.5 astetta. Meillä on matkaa mökille noin puoli tuntia joten ei haittaa kummassa yöpyy. Jaksamista sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, ampiaisen pisto sormeen kuulostaa pahalta! Meidän makuuhuone on yhtä lämmin, joten siksi olemme suurtyneet nukkumaan alakerran takkahuoneeseen. Siellä on sentään noin 25 asteen lämpötila, joka tuntuu mukavan viileältä :) Hyvä että teillä on mökillä ilmalämpöpumppu - todella tarpeellinen vehje näillä keleillä!

   Poista
 5. Oikein ihanaltahan sielä näyttää <3 Mukavaa loppuviikkoa Sinulle :)

  VastaaPoista
 6. Ampiaisten kanssa täälläkin elellään,yksi pesä onnistuneesti hävitetty, mutta loppukesän riesahan noista työttömistä ampiaisista taitaa tulla! Ihanat istutukset, hyvin kukkivat sekä piikkipallot että syysleimut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin ampiaisten osalta, mitenköhän käy syksyllä. Eilen huomasin, että sinipallo-ohdakkeeni näyttivät olevan täynnä ampiaisia - aiemmin en ole huomannut ampiaisia kukilla.

   Poista
 7. Sinipallo-ohdake ja punahattu on hyvä pari. Upeat loistavat syysleimut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punahattuja saisi olla vielä enemmän, sitten olisin tyytyväinen :) Ehkä saan ne ajan kanssa lisääntymään, tai sitten täytyy kasvattaa niitä taas ensi vuonna.

   Poista
 8. Upean värisiä leimuja! Parhaimmat väriyhdistelmät syntyvät monesti ihan sattumalta. Suloista suviviikon alkua sinne. ~Katja

  VastaaPoista