sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Kylvöseurantaa - kelloköynnökset ovat itäneet

Hetken jo näytti siltä, että kelloköynnöskylvöt täytyy uusia, koska ne pääsivät työmatkani aikana kuivahtamaan. Mutta eipä hätiä mitiä! Sieltä punnersi kastelun jälkeen kaikki kolme pikkutaimea valoa kohti. Tänä vuonna kylvö oli mennä pieleen jo alusta asti, koska unohdin liottaa siemeniä ennen kylvöä, mutta näköjään siitä ei tällä kertaa ollut haittaa. 

IMG_7901.jpg

IMG_7900.jpg

Taimipöytä näyttää vielä hyvin ankealta ja tyhjältä. Loput alkuvuoden kylvöistä ovat nimittäin edelleen jääkaapissa kylmäkäsittelyssä. Mutta ei mene kauaa, kun päästään maaliskuuhun ja voi aloittaa seuraavat kylvöt. Parina edeltävänä vuonna olen ollut hieman turhan ajoissa kylvöjen kanssa, joten nyt yritän malttaa. Paras kasvukausi alkaa kuitenkin siitä, kun pikkutaimet saavat keinovalon sijaan auringonvaloa ja niitä pääsee ulkoiluttamaan. Huhtikuussa voi kasvihuoneeseen siirtää lämmittimen ja hyödyntää sitä kasvatushuoneena. Ei siihen ole enää pitkä aika!

IMG_7903.jpg

Maaliskuussa kylvettäviä, pussukoita piisaa:

IMG_7905.jpg

Sillä välin kun odottelen seuraavia kylvöpäiviä, rakensin pienen kylvöexcelin. Exceliin syötän lajin, kylvö- ja itämispäivämäärän sekä kylmäkäsittelyyn tarvittavat viikot. Excel laskee minulle, milloin kylmäkäsittelyn on tarkoitus päättyä ja kuinka monta päivää itämiseen kesti. Taulukko on tietysti enemmän hupia kuin vakavaa seurantaa varten :) 


Mukavaa sunnuntaita ja iloista kevään odotusta kaikille!

Kylvötilastot 25.2.: 
- Kylvettyjä lajeja/lajikkeita: 7 (joista 6 kylmäkäsittelyssä)
- Itäneitä: 1

26 kommenttia:

 1. Hyvälät näyttävät kylvökset, eli kukintaa on tiedossa ensi kesänä. - Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin, että kelloköynnös ehtisi kukkaan tänä kesänä :)
   Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 2. Siitä se lähtee!
  Minun kelloköynnökset eivät vielä näytä itäneen...ostin jo varalta uudet siemenet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti itävät pian! Harmi jos tulee tällaisia oikukkaita siemeniä, jotka eivät lähde kasvuun.

   Poista
 3. Hienosti kasvaa. Odotan omieni pilkistystä. Mulla samantapainen taulukko käytössä. Näistä on hyötyä tulevina vuosina, tietää menikö kylvöaika oikein. Kantapään kautta nämäkin oppii. Siemenpusseissa merkintä kylvö maalis-huhtikuussa on aika laaja käsite. Itse asiassa n. 60 vrk.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on aiemmin ollut pelkästään paperikalenteri käytössä, johon olen merkannut kylvöpäivät ja satunnaisesti päivittänyt itämistietoja. Nyt on tarkoitus syynätä taimikasvatusta hieman tarkemmin :D Jep, minustakin siemenpussien merkinnät ovat melko epämääräisiä. Tietysti riippuu siitäkin, asuuko etelässä vai pohjoisessa, milloin kasvukausi alkaa ja kuinka paljon on valoa kasvatushuoneessa. Mutta itse kokeilemalla oppii parhaiten.

   Poista
 4. Hieno juttu että itämistä tapahtui sittenk8n. Olen monissa blogeissa huomannut, että eivät tahdo oikein nousta mullan pinnalle. Kelloköynnös on kyllä kauneimpia kesäkukkasia mitä tiedän. Tuommoinen taulukko on kyllä hyvä, ja jos ei niin vakavan puoleinen niin hyödyllinen ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuntuu, että kelloköynnöksen kylvöjä on nyt monella meneillään. Itäminen on aina iloinen tapahtuma :)
   Katsotaan kuinka taulukon käy ja mitä hyödyllistä siitä voi oppia :)

   Poista
 5. Hienoa, ettet menettänyt kelloköynnöksiäsi:) Minulla on n. puolet (8-10) siementä kelloköynnöksistä itänyt, lopuista ei näy mitään. Mutta noilla mennään, olen kovin tyytyväinen. Sinulla on maltti mukana kylvöksissä, minä en ihan noin hyvin ole pärjännyt:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kuitenkin puolet kelloköynnöksistäsi ovat itäneet! Minä tarvitsen vain muutaman, sillä en saa näin isoja kasveja mahtumaan moneen paikkaan :)
   Maltti meinaa vähän kärsiä täälläkin, eilen jo hieman ajattelin, että mitä jos kylväisikin jo jotain. Vielä päätös pysyi. Ja kohta onkin maaliskuu, jolloin saa kylvää :D

   Poista
 6. Olipa hyvä että kelloköynnökset itivät ja ovat hengissä. Vielä en ole omiani edes kylvänyt...pian sekin aika koittaa :D Kelloköynnökset ovat todella upeita kaikkine ihanine puolineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aina yhtä ihanaa, jos jokin kasvi itää :) Ehtivätkö kelloköynnöksesi hyvin kukkaan, jos kylvet ne vasta maaliskuun puolella? Olen ajatellut, että niiden kanssa täytyy olla kohtuullisen ajoissa. Tietysti riippuu myös kesästä ja lämpötiloista.

   Poista
 7. Nyt on tarkat touhut! Mutta tuo on oikeastaan aika kivaa, että näkee miten siemenet oikeasti itää. Itsekin tuli tsekattua mansikoiden kohdalla viime vuoden muistiinpanot. Ja tosiaan, samassa ajassa alkoi mullasta pilkistää pienet idut! Mukavaa kevättä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on todellakin tarkkaa nysväystä :D Vielä se ei olisi tarpeeseen, mutta pian kylvettyjen määrä kasvaa eksponentiaalisesti ja kaikkien siementen kylvöaikojen ja itämisen seuraaminen helpottuu excelillä. Kiva, että sielläkin on ollut muistiinpanoista hyötyä :)
   Kaunista kevättä myös sinne!

   Poista
 8. Hienolta näyttää "kevään alut":) Nyt vaan peukut pystyyn että sitten kesällä kukkivat oikein kauniisti:) Mukavaa talvista alkanutta viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukintaa odotellessa tosiaan :) Sitä saa vielä hetken jos toisen odottaa, mutta tästä se lähtee! Aurinkoisia talvipäiviä sinne!

   Poista
 9. Terhakkaat taimet. Hyvä, että itivät. Minä liotin ensimmäisen kelloköynnössatsin siemeniä tunnin ja niistä on itänyt puolet eli neljä. Kylvin uudet siemenet, kun näytti, ettei ensimmäisistä nouse kahta enempää. Toisia siemeniä liotin vuorokauden ja niistä ensimmäinen on tänään ilmaantunut näkyviin. Saapa nähdä, kuinka käy muille.
  Exel-taulukoita minäkin teen, mutta enpä ole jaksanut laatia niihin erityisiä laskentakaavoja. Ei kyllä yhtään hullumpi idea. Oli niistä taulukoista hyötyä tai ei, mutta jotenkin niiden tekeminen selkeyttää ajatuksia. Minkäs sille mahtaa, että on syntynyt listaihmiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outoa, että kelloköynnöksen siementen itävyys on näinkin epävarmaa. Ostin tänä vuonna ihan uuden pussin siemeniä, sillä voi olla myös merkitystä itävyyden kannalta. Muistelisin, että viime vuosina myöskään läheskään kaikki siemenet eivät itäneet.
   Taulukko auttaa myös muistiinpanojen ja yhteenvetojen tekemisessä - kun on kerran nähnyt vaivaa pohjan rakentamiseen, niin tulee ehkä paremmin muistettua myös täyttää sitä. Aiemmin olen merkannut kylvöt paperikalenteriin, mutta siitä on hankala laskea itävyysaikoja kaikille kasveille.

   Poista
 10. Terhakoilta näyttävät kelloköynnökset. Niitä taitaa lähes jokainen kasvattaa, mutta minä en ainakaan tänä vuonna. Oletpa tehnyt hienon Excelin, minä jatkan manuaalisemman kirjanpidon turvin. Täälläkin odottaa maaliskuuta läjä siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen huomannut, että lähes joka blogissa on meneillään kelloköynnöksen kylvöt :)
   Maaliskuu on jo ihan pian täällä, kohta pääsemme siis molemmat kylvämään!

   Poista
 11. Siellä on jo hyvä kylvöpöhinä menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, nyt tuntuu että alkaa kylvökuume nousta pahasti :D

   Poista
 12. Tanakat kelloköynnöksen taimet. Minä jo huolestuin omien kelloköynnöskylvöjeni suhteen, kun siementen itäminen kesti niin pitkään. No, nyt niitä on putkahtanut jo useampi esille mullasta, joten säästyin uusintakylvöiltä ainakin toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että kelloköynnöksesi ovat itäneet! Omiani käyn tarkkailemassa päivittäin, niiden lehtien vihreys on vaan jotain niin ihanaa ja pitkään odotettua :)

   Poista
 13. Ihania taimia <3 Upeaa tuo auringon paiste. Taimetkin tuntuvat kasvava kohisten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kun tulisi sitä lämpöä auringonvalon lisäksi! :)

   Poista