keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Hidasta puutarhaelämää

Olen kenties maininnut tämän jo aiemminkin, mutta tämä kesä on ollut puutarhaprojektien osalta hiljaisempi kuin aiemmat. Osittain ihan tarkoituksella, koska viime kesän lomat kasvihuoneen rakentamiseen käyttäneenä (ja aiempina kesinä taloa remontoineena, terassia rakentaneena jne) halusin pitkästä aikaa pitää ihan vain lököloman.

'Bowl of Beauty':

IMG_7228.jpg

Kärhö 'Multi Blue':

IMG_7223.jpg

Daalia 'Happy Single Romeo':

IMG_7241.jpg

Puutarha on nyt myös muutaman vuoden urakoinnin jälkeen siinä vaiheessa, että on hyvä keskittyä olemassaolevan tuunaamiseen. Uuden perustamisen ja yltäkylläisen taimishoppailun sijaan haluan seurata kasvien viihtymistä, hengittää puutarhan kanssa samaan tahtiin ja nauttia näkymistä. Yritän oppia lisää perennoista ja syventyä meidän maaperän, pienilmaston, tontin korkeuserojen, valumavesien ja kaiken muun vaikutuksiin. Haluan täyttää kukkapenkkien aukkopaikkoja jakamalla meillä viihtyviä kasveja. Toivon löytäväni uusia mielenkiintoisia väriyhdistelmiä ja ymmärtäväni enemmän siitä, millaisista näkymistä pidän ja miksi.
En ole tietysti välttynyt taimistovierailuilta enkä kasviostosten tekemiseltä, mutta ainakin omasta mielestäni olen ollut melko maltillinen ja järkevä :)

Myskimalva:

IMG_7254.jpg

Ruusuangervo 'Froebelii':

IMG_7251.jpg

Kurkkuyrtti:

IMG_7248.jpg

Toinen syy tämän kesän hitaaseen puutarhaelämään on myös se, että välillä ei vaan nappaa. Tänä vuonna en ole lainkaan yhtä intopiukeena tarttumassa spontaanien ideoiden toteutukseen. Kartan kaikkia vähänkin isompia projekteja, etenkin jos joudun ahkeroimaan niiden parissa yksin ilman avopuolison apua. Taustalla saattaa vaikuttaa alkuvuoden kilpirauhasongelma ja sen mukana tullut kunnon romahdus. Jaksan nykyään hyvin, eikä kunto ole oikeastaan muodostunut ongelmaksi, mutta silti vältän tilanteita, jossa tiedän voimieni loppuvan kesken. En ehkä juuri tällä hetkellä halua kohdata taas omaa riittämättömyyttäni :)

Kosmoskukka 'Xanthos':

IMG_7278.jpg

IMG_7256.jpg

Kosmoskukka 'Sensation Tall Mixed'

IMG_7260.jpg

Joten siksi tänä kesänä puutarhassa vaan fiksaillaan pienesti ja tehdään välttämättömät hommat. Mietitään, mikä toimii ja mikä ei. Ladataan akkuja tulevia puutarhavuosia ja innostavia projekteja varten. Nautitaan :)

30 kommenttia:

 1. Hyvältä kuulosta juuri tuollainenkin lähestyminen puutarhaan. Ei aina tarvitse repiä täysillä. Puutarhassa riittää silti monenlaista tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemistä riittää todellakin :) Vaikka hitaalla mennään, niin ei silti istuta tumput suorana. On mukavaa tehdä juttuja omassa tahdissa.

   Poista
 2. Tämä postaus olisi aivan hyvin voinut olla minun kynästäni. Kaksi-kolme edellistä kesää ovat olleet intensiivistä kaivamista, penkkien perustamista tai uusimista. Taimia on ollut jonossa odottamassa istuttamista ja itse olen juossut tukka putkella erilaisissa puutarha-aiheisissa tilaisuuksissa. Ilman mitään erityistä päätöstä tämä kesä on kulunut aika minimitoiminnalla ja ilman suuria suunnitelmia. Tekee ihan hyvää ja toisaalta tällainen o!otila on myös hedelmällistä voimavarojen ja ideoiden tankkaamista. Ne vain muhivat jossain takaraivossa tullakseen esiin ja toteutetuiksi jossain sopivassa vaiheessa. Ei ehkä tänä kesänä, kenties ei seuraavanakaan. Oikeastaan aika levollista ja vapauttavaa viettää välillä tällaista puutarhakesää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti jossain vaiheessa iskee taas innostus ja inspiraatio ja sitten taas mennään :) Sillä välin on hyvä ottaa iisisti. Juuri nyt en jaksaisi edes ajatella kaivamista, ihan liian rankkaa!

   Poista
 3. Hyvähän se on toisinaan välivuotta pitää. Itsekään ei ole edellisvuosien kaltaisia suuria puutarhaprojekteja tullut tänä vuonna tehtyä. Enemmänkin olen jo tehtyjä alueita jatkanut ja täydentänyt.
  Upeat kuvat puutarhasi kukinnasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä selvästikin täytyy pysähtyä. Hienoa kyllä, että puutarhassa voi itse valita tahdin fiiliksen mukaan.

   Poista
 4. Ei sitä ny aina tartte mennä tukka putkella. Hyvä ku pystyy eres joskus pysähtymähä ja nauttimaha siitä mitä on jo saanu aikaha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Riehumalla tietysti saa hyvin aikaan ja se on välillä tarpeen, mutta ei aina ja jatkuvasti. Olen nyt huomannut, että pitää jättää myös luppoaikaa ajatusten ja suunnitelmien hitaalle kehkeytymiselle.

   Poista
 5. Onpa ihanaa kukintaa puutarhassasi ja niin kauniit kuvat. Ei ole tarvis aina mennä täysillä, siitä menee puutarhaharrastuksen ilo. - Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta, aina täysille rehkiessä menee todellakin ilo puutarhanhoidosta. En halua, että kesän jälkeen olisi nuutunut olo tai että olisin kyllästynyt puutarhaan. Mutta on tosi helppoa lipsahtaa urakoimaan :)

   Poista
 6. Viisas päätös ottaa hieman rauhallisemmin. Itse painiskelen aina ajanpuutteen kanssa, sillä puutarhani sijaitsee 50 kilometrin päässä ja sinne pääseminen vuorotyöläisenä on aina oma haasteensa. Joten projekti kerrallaan ja nautiskellen puutarhan annista. Kylläpä oli todella kauniita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajanpuute on minullakin haasteena, vaikka välimatkaa puutarhaan ei olekaan. Arkipäivinä tunnit loppuvat todella nopeasti kesken ja viikonloppuna on kaikkea muutakin tekemistä ja menoja. Joten nostan todella hattua sulle, kun pystyt hoitamaan 50 km päässä sijaitsevaa puutarhaa! Projekti kerrallaan kuulostaa kyllä hyvältä strategialta.

   Poista
 7. Ihanat kosmoskukat! Minä voisin riehua urakalla joka kesä, mutta enää ei ole mitään suurempaa riehuttavaa, joten pakko ottaa lugnisti. Boring... ;O)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, päinvastainen ongelma siis :D Minä yritän kovasti sulkea silmäni kaikilta keskeneräisiltä hommilta. Mutta tänä kesänä ne saavat huutaa kuuroille korville.

   Poista
 8. Joskus on hyvä ottaa rauhallisemmin, suunnitellen ja fiksaillen olemassa olevaa - sillainhan se puutarha parhaiten kehittyy mieleiseksi. Värimaailmoita on mukava haaveilla ja miettiä ajan kanssa - niin täälläkin tehdään ja voimavaroja ei aina ole.

  Ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri. Meillä on monia uusia penkkejä, mutta mikään niistä ei ole vielä "valmis". En halua nyt jatkaa uuden tekemistä ennen kuin olemassaolevat ovat tuunattu parempaan suuntaan: enemmän helppohoitoisia, juuri siihen paikkaan sopivia perennoja, oikeita värejä ja kukinta-aikoja, enemmän kasvimassaa ja vähemmän tilaa rikoille. Olemassaolevat penkit ovat mielestäni ansainneet tämän huomion ja olisi jotenkin epäreilua unohtaa ne ja mennä taas tekemään uutta.

   Poista
 9. Kuulostaa mukavalta tavalta viettää kesää! Oma puutarhani on vielä niin alussa, että suuria projekteja riittää vielä lähivuosillekin. Kesäistä loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin ollaan vielä todella alussa. Sekä puutarhan että puutarhurin osalta, koska mulla ei ole aiempaa kokemusta puutarhanhoidosta. Ehkä siksikin haluan hieman rauhoittua ja keskittyä enemmän nykyisen havaitsemiseen ja oppimiseen. Mutta uusia mielenkiintoisia suunnitelmia muhii jo päässä :P

   Poista
 10. Minä täällä intoilen entiseen tahtiin, mutta varmaan joskus on vähän leppoisammankin kesän aika kuten sinulla. Hyvä on kuunnella itseään. Huikean upeita kosmoskukkia sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi puutarhassa saa sekä ahkeroida että ottaa rauhallisemmin! Eiköhän täälläkin vielä riehuta ja mylleretä :D

   Poista
 11. On hyvä pitää lomaa, silloin kun siltä tuntuu. Niin minäkin teen, pidän lomapäivän puutarhasta, kun siltä tuntuu. Hommia riittää aina, mutta niistä ei pidä stressata. Nautinnollista lomaa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hommat eivät todellakaan lopu, vaikka niitä tekisikin :) Puutarhanhoidon täytyy myös sopia muuhun elämään ja arkeen, tuoda siihen tasapainoa.

   Poista
 12. Oikein! Kesän pitäisikin olla puutarhasta nauttimista ja tällaisten ihanien kuvien ottamista. :)
  'Bowl of Beauty' on täydellinen ja varsinkin nuo valkoiset kosmokset aivan ihania.
  Tunnelmallista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhan kuvaaminen on mahtava harrastus ja ilo :)
   Kosmokset ovat oikeasti haaleankeltaisia, tosin ehkä jossain valossa näyttäytyvät valkoisina. Kauniita silti :D
   Ihanaa sunnuntaita myös sinne!

   Poista
 13. Hienoa olla maltillinen ja nauttia olemassa olevista.
  Ihana malva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maltti on valttia :) Se on mulle tosin uusi ja hieman opettelua vaativa taito, mutta hyvinhän tämä tänä kesänä näyttäisi menevän. Voisiko tähän tottua? :)

   Poista
 14. Minusta kirjoittamasi kuullostaa niin tutulta! On kiva välillä katsoa ja nauttia jo tehdystä, jakaa jo olemassaolevaa ja seurata niiden kasvua.. Kun perustaa uutta penkkiä, hurahtaa helposti kiireeseen. Minulla toivottavasti ensi kesä tulee olemaan "välivuosi" - ei mitään uutta! -Tai ehkä vain ihan vähän:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, uuden tekeminen on myös hauskaa, etenkin taimishoppailu :) Minulla tosin on viime kesinä käynyt niin, että kun tekee vain uutta, niin ei ehdi oikein hoitaa vanhaa riittävän hyvin. Ja sehän sitten stressaa ja harmittaa. Mutta puutarhassa on hyvä mahdollisuus vaihtaa välillä tahtia.

   Poista