maanantai 1. toukokuuta 2017

Puutarhurin vappu

Mikä mainio ilma! Vihdoinkin ensimmäinen aurinkoinen ja lämmin päivä. Lauantaina sataneet lumet saivat vihdoin kyytiä. Hipsin ulos heti aamusta. Parasta vappujuhlaa oli päästä lapion varteen!

IMG_4283.jpg

IMG_4285.jpg

Suloinen krookusnurmikko (tai siis krookussammal). Hyvin siinä näkyy sipulien istutustekniikka, eli askel sivuun ja 3-4 sipulia maahan ja toista tämä x kertaa :)

IMG_4286.jpg

Toisaalle laitoin kevättähtiä. Ei vielä täytä kukkamaton tunnusmerkkejä, mutta ehkä vielä joskus :)

IMG_4291.jpg

Aamulla kävin ensimmäiseksi kärräämässä viljelylaatikoihin lisää multaa. Johonkin se multa aina talvisin häviää.. Suursäkissä multa oli keskeltä vielä jäässä, mutta sain kuitenkin nakerrettua säkin reunoilta multaa riittävän moneen kottikärrylliseen. Lisäsin vähän kanankakkaa ja sen jälkeen kylvin muutamaan laatikkoon porkkanoita ja kahta lajiketta retiisejä, 'Cherry Belle' ja 'French Breakfast 3'. Vähän hassua olla kylvämässä päivä lumisateen jälkeen!

IMG_4333.jpg

IMG_4303.jpg

Jos sää jatkuu samanlaisena (tai siis "kun", eikö niin!), alkaa kevättöitä olla pian jonossa asti. Siksi jatkoin ahertelua ja aloin levittämään katetta kukkapenkkeihin. Käytin siihen muun muassa viimevuotisia kasvusäkkejä sekä puutarhakompostia. Mielenkiintoista nähdä kumpi toimii paremmin. Mielestäni komposti ainakin näytti ja tuntui paremmalta, kun taas kasvusäkkien seos vaikutti olevan pääosin turvetta.

Idänunikko:

IMG_4277.jpg

Lehtosinilatva:

IMG_4288.jpg

Palloesikko:

IMG_4289.jpg

Piippoja, piippoja!

IMG_4296.jpg

Lounaan jälkeen järjestelin vielä hieman kasvihuoneessa paikkoja, mutta sitten voimat alkoivat käymään vähiin. Se ei haittaa, koska sain tehtyä jopa kohtuullisen rasittavaakin hommaa hyvällä mielellä. Alkuvuoden pelot kilpirauhasen takia pilalle menneestä pihakaudesta eivät ole siis käymässä toteen. Kuntoa pitää tietysti vielä kohottaa ja ihan yhtä pitkää päivää en jaksa painaa kuin aiemmin, mutta minulle riittää tässä vaiheessa mainiosti se, että pääsen lapioimaan tai puuhastelemaan omassa tahdissa. Hyvä uutinen on myös se, että kilpirauhasarvot ovat lääkityksen myötä palanneet normitasoille.

Yksi isompi homma odottaa vielä edessä - isojen savipenkkien maanparannus. Kävimme lauantaina hakemassa peräkärryllä hevosenlantaa ja nyt tämä arvokas tavara odottaa säkeissä penkkeihin muokkaamista. Ai että tästä tulee hyvä ja muheva kasvualusta! :)

IMG_4307.jpg

Keisarinpikarinlilja näyttää vielä lumisateidenkin jälkeen reippaalta, pidetään peukkuja, että jaksaa kukintaan asti:

IMG_4280.jpg

Lamoherukka kasvaa kasvihuoneen takana hankalassa paikassa, mutta sillä näyttäisi silti olevan kaksi oksaa ja myös ihan ensimmäiset lehdet!

IMG_4271.jpg

Västäräkistä vähäsen ja oho, kylläpäs muuten nurmikko kasvaa jo!

IMG_4299.jpg

Toivottavasti kaikilla on ollut hyvä ja aurinkoinen vappu! :)

16 kommenttia:

 1. Ihana kasvunihme, joka vuosi se jaksaa ilahduttaa :) Aurinkoista toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin tänä vuonna, kun kasvua on odotettu niin pitkään! Keväistä toukokuuta myös sinne!

   Poista
 2. Onneksi vointisi alkaa korjaantua. Oli ihanaa olla tänään pihahommissa. Ei jaksa vielä tässä vaiheessa yhtä rankkaa päivää kun loppukesällä. Palanut lanta on kyllä aarretta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaista puutarhapäivää on jo odotettukin! Totta kyllä, että kesän myötä puutarhurin kunto kohoaa :)

   Poista
 3. Tänään on ollut Puutarhapäivä isolla peellä. Mahtava sää vaikka tuuli olikin välillä aika navakkaa. Hevosenlantaa pitäsii meidänkin hakea, se ja turve on hyvää maanparannusta savimaalle.
  Hienoa että olosi on parempi ja arvot hyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu! Tänään tosiaan oli aivan mahtava päivä. Ja kiitos myötäelämisestä! :)

   Poista
 4. Oli tosiaankin ihana puutarhapäivä ja nyt sen tuntee lihaksissa ja luissa, tuuli olo melkoinen! Hyvä että vointisi on korjaantumaan päin! Mukavaa alkanutta puutarhatouhuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä tuntee tänään lihaksissa ja varmaan huomenna vielä enemmän :D Mutta se on hyvä tunne.
   Ihanaa puutarhaviikon alkua myös sinne :)

   Poista
 5. Hevosenpaska tekee kyllä ihmeitä kasvuvoimalle! Jos se on turvekuivikeista, niin lisää tuhkaa tai kalkkia kun se on niin hapanta. Toivotaan enemmän parempia päiviä ja kunnon lisääntymistä. Kevät tukee puutarhurin kuntoutumista parhaiten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haimme ensimmäistä kertaa lantaa ja odotan kovasti, että se tepsisi! :) Kiitos kalkkivinkistä - kävinkin jo aiemmin levittämässä tuhkaa penkkiin, koska minusta tuo meidän savi on jo valmiiksi hapanta.
   Kiitos tsemppaamisesta! :) Tämä päivä oli ainakin hyvää hyötyliikuntaa ja lisää on varmasti vielä luvassa :)

   Poista
 6. Teillä näyttää ihanan keväiseltä, mutta jos ihan rehellisiä ollaan, niin tuo taustametsä mukaan lukien näyttää kyllä ihan huhtikuun alkupuolelta. Mutta nyt nautitaan auringosta ja katsellaan, kuinka ne hiirenkorvat sieltä ilmestyvät!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täällähän on ihan harmaata vielä! Mutta uskoisin, että jos sää pysyy lämpimänä, niin luonto saattaa vihertyä nopeastikin. Ainakin toivon näin :)

   Poista
 7. No niin, siellä näyttää olevan jo kunnon kevätpuuhat käynnissä! Jotain pientä sain itse tehtyä tänään mökillä, jääkaapissa helmikuusta asti kituuttaneet kerrotut esikot sain vihdoin istutettua kukkapenkkiin. Nyt toivotaan, että juurtuvat ja innostuvat kukintaan vielä tänä kesänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiko parempaa puutarhahommaa ollakaan kuin esikoiden istuttaminen! :) Toivottavasti lähtevät hyvin kasvuun!

   Poista
 8. Hauska tuo kukkiva nurmikko! Toivotaan, ettei enää tuollaisia vappuaaton pyryjä ole odotettavissa, kylvöpuuhat ovatkin sinulla jo pitkällä!

  VastaaPoista
 9. Minäkin olen tässä kevään aikana jo nakerrellut osittain jäässä olevan mullan parissa. Oli hauska lukaista, että samaa puuhaa on tehty muuallakin. :) Kauniita kasvinalkuja sinulla pilkistelee maasta.

  VastaaPoista