sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Berliini marraskuussa, osa II

Kirjoitin aiemmin viikonloppureissustamme marraskuiseen Berliiniin, jolloin ensimmäisenä päivänä kiersimme nähtävyydeltä toiselle.

Tarina jatkuu toisen matkapäivän kuvilla. Heti aamulla suuntasimme hotellimme vieressä sijaitsevaan Kohlhoff-tornin näköalapisteeseen (panoramapunkt.de). Minusta on aina mielenkiintoista tutustua matkakohteisiin myös lintuperspektiivistä ja usein kiipeämmekin reissuillamme joko kirkontorneihin tai muihin korkemmalla sijaitseviin kohteisiin.

Tiergartenin puisto, pyöreä Sony Centerin kattorakennelma sekä oikealla osa Deutche Bahnin pilvenpiirtäjästä:

IMG_3596.jpg

Zoomatessa voi nähdä kaarevan kulttuuritalon Haus der Kulturen der Weltin, mustan Carillon-kellotornin sekä osa liittokanslerin virastosta, Bundeskanzleramtista.

IMG_3617.jpg

Näkymä Itä-Berliinin ja tv-tornin suuntaan:

IMG_3607.jpg

Samassa suunnassa, mutta ihan Kohlhoff-tornin vieressä on Leipziger Platz, josta löytyy mm. kauppakeskus Mall of Berlin.

IMG_3606.jpg

Siitä hieman Tiergarten suuntaan kääntyessä voi nähdä (kuvan keskellä) juutalaismuistomerkin, johon olimme tutustuneet tarkemmin edellisenä päivänä:

IMG_3602.jpg

Länsi-Berliinin suunta. Keltainen rakennus on Berliinin kaupunginkirjasto:

IMG_3611.jpg

Värikkäät katunäkymät:

IMG_3613.jpg

Kun olimme nauttineet näkymistä riittävästi (ja oikeastaan kaipasimme myös suojaa viiltävältä tuulelta), laskeuduimme maan pinnalle ja siirryimme metrolla Tiergartenin toiselle puolelle, aikomuksena kävellä sieltä puiston laitaa pitkin Reichstagin rakennukselle.

Ennen metromatkaa otin vielä kuvan Kohlhoff-tornista - se on tuo kuvan keskellä sijaitseva punatiilinen rakennus:

IMG_3618.jpg

Oli todella mukavaa sujahtaa tuulisista yläilmoista Tiergartenin suojaa tarjoavien lehtipuiden väliin. Ensin törmäsimme Bismarckin muistomerkkiin:

IMG_3620.jpg

... josta kävelimme hieman ränsistyneelle englantilaisen puutarhan (Englischer Garten) alueelle:

IMG_3621.jpg

Puistosta löytyi pieni symmetrinen pensasaidoilla rajattu puutarha:

IMG_3622.jpg

IMG_3624.jpg

Ja eräästä kulmasta ikään kuin paikalleen unohtunut härän patsas:

IMG_3623.jpg

Spree-joen rannalla ihastelimme kaunista Bellevue-linnaa, Saksan presidentin residenssiä:

IMG_3627.jpg

Ja muutaman minuutin päästä olimmekin jo kultturitalon kulmilla:

IMG_3637.jpg

Siitä ei ollut enää pitkä matka Reichstagille. Rakennuksen edessä bongasimme taas Trabanteja, jotka tällä kertaa ehdin saada myös kuvaan. Ilmeisesti Berliinissä järjestetään Trabant-ekskursioita, jossa pääsee ajamaan klassikkoautoa ja samalla näkemään kaupunkia.

IMG_3638.jpg

Ihmisiä tutustumassa Reichstagin rakennukseen:

IMG_3641.jpg

Kierroksen jälkeen istahdimme lounaalle ja sitten koittikin aika lähteä lentokentälle. Berliinistä jäi mukava fiilis, mutta myös kiinnostus vierailla siellä uudemman kerran. Lento on kohtuullisen lyhyt - pari tuntia, mutta näkemistä ja tekemistä riittää. Ainoa miinus kaupungissa on käsittämätön nihkeys maksukortteja kohtaan. Kortilla maksaminen onnistui juuri ja juuri muutamassa kaupassa, mutta ei ainakaan missään ruokapaikoissa. Harvoin enää Euroopassa törmää näin pakottavaan tarpeeseen varata kunnolla käteistä rahaa mukaan.

Kypsyttelen juuri uutta Berliinin matkasuunnitelmaa keväälle, jolloin tarkoitus olisi lentää sinne pidennetyksi viikonlopuksi ja keskittyä puutarhamatkailuun :) Unelmoin ainakin Potsdamin linnoihin ja puutarhoihin tutustumisesta, vierailusta Gärten der Weltissa ja kasvitieteellisistä puutarhoista. Uskoisin, että Berliini tarjoaa keväällä matkailijalle vieläkin enemmän.

4 kommenttia:

 1. Olipa mukava katsella Berliiniä lintuperspektiivistä. Me kävimme kesällä tv-tornissa, mutta silloin oli pimeää. Hieno kokemus sekin nähdä kaupungin valot. Potsdam linnoineen ja puutarhoineen on upea paikka ja puutarhamatkailijalle ehdottomasti myös Gärten der Welt. Jälkimmäisessä on ensi vuonna suuri puutarhanäyttely Iga Berlin 2017 (muistaakseni huhtikuussa) joten kannattaa varmaan ajoittaa matka sen avaamisen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhanäyttely on hyvä vinkki, en ollut kuullut siitä aiemmin. Ja voin jo kuvitella keväisen vehreät tunnelmat Berliinin ja Potsdamin puutarhoissa..
   Nyt meillä onkin jo liput ja hotelli varattuna, eli matka toteutuu suunnitelmien mukaan, juhuu :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus!
  Hyvää Joulua sinulle!

  VastaaPoista