sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Kivikkopenkin laajennusta

Yhtenä syyskuun alun lämpimänä viikonloppuna avautui sopiva ajankohta kivikkopenkin laajennukseen. Toisin sanoin perheemme vahvempi puolisko ehti vihdoinkin auttaa kivien pyörittelyssä :)

Ennen kyseisen aherruksen tulokseen siirtymistä täytyy kuitenkin aloittaa ihan alusta. Lähtötilanne oli tämännäköinen:

16710229474_ec085194df_o.jpg

Takapihalta löytyi siis heinien piilossa oleva kivikasa. Se on joskus saattanut olla ihan oikea kivikkotarha, koska heinien seasta pilkisti mehitähtiä ja keltamaksaruohoa.
Kitkemisen ja kivien lisäämisen jälkeen kasa alkoi jo erottua taustastaan. Kivien väliin istutin kääpiövuorimäntyjä ja kivikkokasveja. Näkymä toukokuussa:

17449187348_e6520db364_o.jpg

Kesällä taimia tuli lisää (mistähän niitä aina vain tulee :)) ja syyskuussa en löytänyt penkin raoista enää sopivaa tilaa tuoreimmille hankinnoille. Selvästikin siis piti pyöritellä lisää kiviä paikoilleen ja täyttää välit mullalla. Joillekin kasveille olen lisännyt mullan joukkoon myös soraa parantaakseni läpäisevyyttä.

Laajennuksen jälkeen kivikko näyttää tältä. Kasa laajenee ylärinteeseen päin, joten varsinaista kasvua on kuvasta hankala hahmottaa.

IMG_9324.jpg

Kääpiövuorimännyt ovat ilokseni kasvaneet kesän aikana mukavasti. Muut kasvit ovat jo syysasuissa, osa hieman ruskistuneena. Näkymät ovat silti mielestäni aivan ihastuttavat. Vaikka pidän kovasti runsaasta kukkaloistosta, on kivikkokasvien kehitystä ollut äärettömän mielenkiintoista seurata.

IMG_9327.jpg

IMG_9344.jpg

IMG_9329.jpg

IMG_9330.jpg

IMG_9333.jpg

IMG_9338.jpg

IMG_9345.jpg

4 kommenttia:

 1. Tuossa lusikkamaksaruohossa on ihana keltainen kukinto. Se yllätti värillään, koska en osannut odottaa keltaista kukkaa valkopunerviin lehtiin. Mutta ensi keväänä minun täytyy pelastaa lusikkamaksaruohoni paremmalle paikalle, koska eivät jostain syystä nykyisellä sijainnilla ole lähteneet leviämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei loistavaa, nyt siis tiedän mikä tuo kivikkokasvi - eli lusikkamaksaruoho on :) Se tuli hankittua ilman mitään nimilappua tänä kesänä. Toivottavasti löydät sun lusikkamaksaruoholle sopivamman sijainnin.

   Poista
  2. Kiva, että olin avuksi. :) Ostin kaksi taimipurkkia ja toinen kuolla kupsahti jo viime vuoden aikana ja tämä toinen on vähän siinä ja siinä, että pärjääkö. Onneksi jaksoi vähän kukkia kuitenkin. En tiedä, että onkohan jopa liiankin kuiva paikka, missä se tällä hetkellä yrittää kituuttaa.

   Poista