Kasvihuone pääsee eniten oikeuksiinsa keväisin ja syksyisin kasvukauden pidentäjänä. Näin keskikesällä kasvari on tyhjentynyt esikasvatuksista, jotka valtasivat vielä hetki sitten suuren osan lattiatilasta. Ja hyvä näin, koska tilaa tarvitaan reheville tomaateille ja kurkuille, paprikoille sekä meloni-kokeilulle.
Kurkku 'Femspot' piti kurkuntuotannossa noin kuukauden mittaisen tauon, mutta kasvatti sillä aikaa versojaan tomaattien sekaan ja tuottaa nyt siellä hiukan erikoisemman näköisiä kurkkuja:

Paprika 'New Ace':

Helteinen keli näyttäisi toimivan ainakin tomaateille paremmin kuin edelliskesän sateiset säät. Viime vuonna kasvihuoneessamme vallitsi tukala kosteus, joka homehdutti järjestäen kypsyviä tomaatteja. Muistan kun epätoivoisena heittelin useampia tomaatteja kompostiin.. Tänä kesänä hometta ei ole näkynyt, mutta ensimmäisten helteiden iskiessä muutama tomaatinlajike kärsi latvamädästä. Tilanne näyttäisi nyt kuitenkin korjaantuneen itsestään eikä tummia laikkuja ole ilmestynyt enää lisää.
Aivan ongelmitta ei kuitenkaan silti kaikki suju, koska 'Artisan Golden Bumble Bee' lajike on kellastuttanut osan lehdistään. Kyseistä lajiketta on kasvihuoneen kahdessa eri kulmassa ja molemmilla paikoilla Bumble Bee'tä vaivaa sama ongelma. Muut tomaattilajikkeet 'Gardeners Delight' ja 'Sungold' ei vät ole kehittäneet samanlaisia oireita, joten tulkitsen Bumble Been reagoivan nyt jostain syystä herkemmin olosuhteisiin.
'Artisan Golden Bumble Bee'llä on herkullinen väritys:


Ja osittain kellastunut lehdistö ;(

'Gardener's Delight' kirsikkatomaatit:

Ihanan pirtsakat 'Sungold' tomaatit:


Muistatteko vielä, kun keväällä ihmettelin esikasvatuksessa olevan 'Sparta' -tomaatin lehtien nyppylöitä? Olin hieman kahden vaiheella siitä, onko kyseessä jokin tauti vai nesteturvotus - tuntematon vaiva josta Gitta ystävällisesti vinkkasi blogini kommenteissa. Päätin kuitenkin varmuuden vuoksi istuttaa 'Sparta' -lajikkeen ulos erilleen muista tomaateista. Ja hyviä uutisia - siellä se näyttää viihtyvän oikein hyvin ja lehtien ongelmat ovat kadonneet tyystin.


Tuttujen tomaattien, kurkkujen ja paprikoiden lisäksi kokeilin tänä vuonna kasvihuoneessa hunajamelonin kasvatusta. Ehkä jotkut teistä muistavatkin viimekesäisen vesimelonin kasvatuksen? Tänä vuonna käytin ihan kasvihuoneviljelyyn tarkoitettua 'Petit Gris de Rennes Melone' -lajiketta kaupan melonin siementen sijaan. Melonin kasvatukseen liittyy paljon versojen leikkaamista, jossa olen kieltämättä melko huono, koska en millään muista nipistää versoja oikeaan aikaan. Siksi ajoittain meloni villiintyy kasvattamaan versojaan pitkin lattiaa. Lisäksi melonia tulisi pölyttää aamupäivällä pensselillä. Tein tätä useampana aamuna, mutta tähän mennessä tuloksena on vain yksi onnistunut pölytys ja noin nyrkin kokoinen meloni. Yksi on kuitenkin parempi kuin ei mitään! Jännityksellä odotan sen kehittymistä.

Tällaisia kasvihuonekuulumisia tällä kertaa. Oletteko törmänneet vastaaviin ongelmiin tomaatin kasvatuksessa? Minusta tuntuu, että molempina kasvatuskesinä tomaatit ovat olleet kaikkein ongelmallisimpia kasvatettavia - joskin satoa on kuitenkin tullut haasteista huolimatta.