keskiviikko 9. elokuuta 2017

Siemenkylvöjen tilinpäätös

Tämän vuoden siemenkylvöistä ja esikasvatuksesta jäi sellainen tuntuma, että nyt ei mennyt läheskään kaikki kylvöt putkeen. Mutta mitäpä sitä arvuuttelemaan - mieluummin kannattaa tehdä kylvöistä kooste ja arvioida tulosta faktojen pohjalta. Joten tässä Suuri Siemenkylvöyhteenveto 2017 :)

Välihuomio - listan kasaaminen onnistuu pelkästään sen takia, että mulla on ollut tapana merkitä siemenkylvöt (lajikkeet ja päivämäärät) puutarhakalenteriin. Paljon muuta en kyseiseen kalenteriin sitten muistakaan kirjoittaa.

Tuloksena oli:
- 25 onnistunutta kylvöä
- 4 varovaisesti onnistunutta
- 10 epäonnistunutta

Lisäksi ulos kylvetyistä siemenistä iti hyvin 10 ja meni puihin 6. Tässä korkea epäonnistumisprosentti on ihan omaa syytäni, koska muutamat lajikkeet heitin kokeilumielessä niukkaravinteiseen parantamattomaan savimaahan ja muutamia unohdin kastella tunnollisesti.

Onnistuneesti esikasvatetut, 25 kpl 
(Onnistuneeksi laskin kylvön, jossa siemenistä iti enemmän kuin 1-2 kpl. Arvio ei ota kantaa siihen, kuinka hyvin kasvit ovat kehittyneet koulinnan jälkeen.)

- kelloköynnös
- chili 'Piment d'Espelette'

IMG_7289.jpg

- punakosmoskukka 'Xanthos'
- punakosmoskukka 'Sensation Tall Mixed'
- preeria-apila (kommenttina: tämä kyllä iti loistavasti, mutta ei lähtenyt kunnolla kasvuun koulinnan jälkeen)
- paprika 'New Ace' F1

IMG_7290.jpg

- paprika 'Thor' F1
- tomaatti 'Tanskan vienti'
- tomaatti 'Gardener's Delight'

IMG_7288.jpg

- sinitähtönen
- härmesalvia
- untuvasulkahirssi
- palloesikko 'Drumstick Mixed'
- kesäpäivänhattu 'Cherry Brandy'
- verbena 'Sparkles Mixed' (Kuvassa taustalla pilkistävät myös punarevonhännät sekä oikealla kosmoskukat 'Xanthos')

IMG_7389.jpg

- hämähäkkikukka 'Cherry Queen' Hämähäkkikukka iti hyvin, mutta kukintaa ei voi sanoa kovin runsaaksi:

IMG_7300.jpg

- punarevonhäntä
- tsinnia 'Giant Double Mixed'
- auringonkukka mix (viittä eri lajiketta)
- basilika 'Round Midnight'
- jänönhäntä
- punavirma 'Pretty Betsy'

IMG_7415.jpg

- kesäkurpitsa 'Midnight' F1
- myskikurpitsa 'Butternut Waltham'
- kasvihuonekurkku 'Femspot' F1

Varovaisesti itäneet, 4 kpl
(kylvöstä iti vain muutama siemen)
- virginiantädyke
- chili 'Hot Lemon'
- punatähkä
- akileija 'William Guinness'

Ei itäneet, 10 kpl:
- varjolilja
- jättikarhunputki
- isotähtiputki (luonnonlaji)
- rohtosuopayrtti
- kirjoesikko 'Candelabra Woodside Mixed'
- kesäesikko 'Keilour Hybrids'
- loistokevätesikko 'Giant Thrill Mixed'
- kesäkullero 'Golden Queen'
- meloni 'Petit Gris de Rennes Melone'
- lehtikaali 'Dwarf Green Curled'
- nuokkulaukka

Niin kuin listasta näkyy, esikoiden kylvöissä olen epäonnistunut. Tänä vuonna itivät pelkästään palloesikot ja nekin vasta useamman kuukauden jälkeen. Kylmäkäsittelin esikkokylvöjä kahdesti jääkaapissa ja lopulta siirsin ne alkukeväällä kasvihuoneeseen, jossa lämpötila vaihteli selvästi. Se ilmeisesti toimi palloesikoille, mutta ei muille esikoille.
Lehtikaalikylvön epäonnistuminen oli yllätys, aiempina vuosina tämä on ollut hyvin varma esikasvatettava. Siemenet ovat ehkäpä vanhentuneet.

Ulkokylvöt, onnistuneet:
- kurkkuyrtti

IMG_7383.jpg

- vaaleanpunainen ruiskukka
- unikot
- lehtosinilatva
- porkkana 'Maestro'
- sokeriherne 'Ambrosia'
- silpoydinherne 'Kleine Rheinländerin' Tämä on matala silpoydinhernelajike, joka selviää myös ilman tukemista. Tukeminen helpottaa kuitenkin sadon keräämistä selvästi.

IMG_7447.jpg

- retiisi 'Cherry Belle'
- retiisi 'French Breakfast 3'
- villirukola

Ulkokylvöt, ei onnistuneet:
- punaväriminttu
- kaunokainen 'Meadow Daisy'
- tähkäkello
- kesämalvikki
- korallikeijunkukka 'Ruby Bells'
- isosilkkikukka 'Rembrandt'

Voi hyvin olla, että näistä vielä joku lähtee ensi vuonna kasvuun. Silkkikukan epäonnistuminen oli outoa, koska viime vuonna nämä onnistuivat ulkokylvönä ihan mainiosti.

Summa summarum:
Ottaen huomioon sen, että kokeilin tänä vuonna useita uusia esikasvatettavia, on kylvöjen onnistumisprosentti mielestäni kuitenkin melko hyvä. Etenkin koska kokeilin taas tuuriani esikoiden osalta, joita en mitenkään meinaa saada itämään.
Ulkokylvöjen osalta tuloksen pilaa lähinnä oma huolimattomuus.
Suurin yllätys itselleni on se, kuinka montaa kasvia ja lajiketta sitä onkaan tullut kylvettyä! Ihan holtiton määrä. Ja sitten sitä ihmettelee, että miksi esikasvatukset eivät mahdu minnekään.

Top 5 esikasvatettavat:
Lopuksi viisi suosikkiani tämän vuoden kylvöistä. Valintaa oli vaikea tehdä, koska jokainen itse kylvetty ja koulittu kasvi on lähellä sydäntä. Päädyin kuitenkin tällaiseen listaan:

- punakosmoskukka 'Xanthos' Tämän kosmoskukan hempeän kellertävä kukkameri on ihanan piristävä. Siemenet itivät helposti ja varmasti ja taimet kehittyivät hyvin.

IMG_7257.jpg

- tsinnia 'Giant Double Mixed' Näitä olen kasvattanut jo monta vuotta. Itää takuuvarmasti ja taimet ovat terveitä ja tanakoita. Kukkien värisekoitus pistää joka kertaa pään pyörälle ja aina mietin, että ottaisinko ensi vuonna jotain hillitympää, mutta lopulta päädyn kuitenkin tähän mixiin :) Myös perhosten suosikki!

IMG_7396.jpg

- jänönhäntä oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa kokeilussa ja ihastuin tähän heinään välittömästi. Suloisen pörröisiä tupsuja!

IMG_7359-2.jpg

- chili 'Piment d'Espelette' oli yhtä lailla ensikokeilu. Itävyys oli hyvä ja taimet kasvoivat reippaasti. Tämä oli ovenavaaja chilien ihmeelliseen maailmaan. Maku on tosin vielä testaamatta!

- retiisi 'Cherry Belle' on varma itämään ja mikä tärkeintä - erittäin maukas :) Retiisi tuottaa satoa jo silloin kun muut hyötykasvit ovat vasta taimivaiheessa.

Haastan myös kaikki muut kertomaan kylvösuosikeistaan. Mitkä ovat sinut lempparikylvettävät, tuottavatko ne herkullista satoa vai kukkivatko valtoimenaan? Ovatko ne yllättäviä ensikokeiluita tai takuuvarmoja valintoja?

21 kommenttia:

 1. Hieno kooste tämänvuotisista kylvöistä, luin tämän erityisellä mielenkiinnolla koska sinulla oli paljon samoja kylvöjä kuin minulla. Olet tehnyt huolella ja ajatuksen kanssa nämä, ja varmasti niistä on suurta hyötyä ensi vuoden kasvukautta ajatellen.
  Voisin ottaa haasteen vastaan, mutta en osaa sanoa milloinka tekisin siitä postauksen, mutta pistän asian korvan taakse - asiat ovat kyllä nyt tuoreessa muistissa ja muistiinpanotkin käsillä joten joku päivä varmasti saan senkin aikaiseksi.
  Ilo oli lukea postaustasi, kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki! Mahtavaa, jos tartut haasteeseen, sinun monipuolisisista kylvöistä olisi todella mielenkiintoista lukea.
   Koosteen tekeminen on pyörinyt jo pari vuotta mielessä, mutta nyt vihdoin sain aikaiseksi toteuttaa sen. Postaus oli luonnoksissa muutamia viikkoja ja aina välillä täydensin sitä. Mutta kannatti tehdä - se oli mukavaa puuhaa ja lisäksi avasi myös itselleni tarkemmin, mitä onkaan tullut tehtyä, mikä kannatti ja mikä ei.

   Poista
  2. Heipä vaan, olen nyt vastannut haasteeseesi, ja tein siemenkylvöjen tilinpäätöksen kesäkukkien osalta. Aikamoinen homma oli, mutta kannatti ehdottomasti. Postauksesta on sitten ensi keväänä paljon apua, noita asioita kun ei aina välttämättä aina muista .. Kirjanpito on kyllä kansiossa kylvöistä, mutta kuvia ei.

   Poista
  3. Ooh, loistavaa, tulen innolla tutustumaan yhteenvetoosi!

   Poista
 2. Tämäpä oli hyvä kooste ja samanlaisen voisi tosiaan itsekin tehdä. Ehkä näin saisi paremmin itselleenkin hahmotettua, mihin kannattaa panostaa ja mikä kannattaa jättää - ellei kokonaan niin ainakin hetkeksi. Laitetaanpa työn alle syksyksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinulta on mahdollisesti myös tulossa aiheesta postaus! Siihen olisi mielenkiintoista tutustua.
   Itse jäin postauksen kirjoitettuani miettimään, että ensi keväänä voisi keskittyä jo olemassaoleviin siemenpusseihin ja moniin hyviin, varmoihin lajikkeisiin, sen sijaan että etsisi aina vain uutta.

   Poista
 3. Rohtosuopayrtti ei itänyt! Voi mahdotonta. Minun on pakko leikata se välittömästi kukinnan jälkeen matalaksi sillä muutoin on pientä siementaimea joka paikassa.
  Hyvä kooste, sellainen pitäisi tehdä itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooo, rohtosuopayrtti pääsi yllättämään, olin myös ymmärtänyt, että sen pitäisi olla helppo :) Voi tietysti olla, että oli huono satsi siemeniä.
   Mahtavaa, jos tartut ideaan ja teet oman koosteesi! Olisi kiinnostavaa lukea, miten kylvöt ovat muilla sujuneet.

   Poista
 4. Valtavasti ollut kylvöksiä sinulla ja hyvinhän olet onnistunut. Kas kun kesämalvikki ei itänyt, sehän on simppeli kesäkukka, joka itää suorakylvöllä. Olisko ollut huonot siemenet??? Kullero on vissiin huonoa itämään, saattaapa vaatia parikin kylmää kautta (muistaakseni)
  Jänönhäntä on huisin hauska heinä, pehmeitä palleroita pitää aivan hypistellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli samanlainen ennakkokäsitys ja mielikuva kesämalvikista, eli helppo ja varma :) Mutta en tiedä mikä meni mönkään! Voihan olla, että kohdalleni sattui huono siemenpussi.
   Hyvää uutta tietoa kullerosta, ei ehkä ebää harmita näin paljon kun tiedän että se on vaikea :D Myös varjolilja on hankala kasvatettava, joten onhan tuolla ollut useampi haasteellinen idätettävä.

   Poista
 5. Kiitettävästi olet tehnyt kylvöjä ja hyvin ovat itäneet. Miten sait hämähäkkikukan itämään? Minun kylvöksiä vaivasivat kirvat, ensin sisällä ja vielä ulkonakin. Nyt ovat kyllä jo "parantuneet" ja kukkimassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ihan satavarma hämähäkkikukasta, mutta muistaakseni vein kylvörasian keväällä kasvihuoneeseen, jossa lämpötila vaihteli melko paljon. Mutta en voi lyödä tästä vetoa, voi olla että se iti ihan normaalisti sisällä.
   Minun kylvöissä oli tänä vuonna harsosääskiä, todella inhottavaa! Muutaman pikkutaimen taisivat hävittää, mutta onneksi eivät vaikuttaneet kylvöihin laajemmin.

   Poista
 6. Hienosti olet onnistunut! Ainahan noita epäonnistumisia tulee. Minulla oli todella huono onnistumis-prosentti esikasvatettavien suhteen ja syynä oli huolimattomuus ja ajanpuute. Pitääkin kysäistä tuosta myskikurpitsasta, oletko saanut siitä jo satoa? Itsekin kylvin sitä suoraan avomaalle ha nyt odotan kukintaa. Hauska postaus ja taidan ottaa haasteen vastaan 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tartut haasteeseen! Olisi mukava lukea sun kylvöistä :)
   Myskikurpitsan esikasvatin, mutta sadosta voi vasta haaveilla. En ole nähnyt vielä edes kukintaa, joten katsotaan kuinka tässä käy :) Olisipa vielä lämpimiä kelejä!

   Poista
 7. Aivan vastustamattoman mielenkiintoinen blogi löytyi täältä. Harmi kun en ollut tätä aiemmin huomannut. Tulin ja jäin. 🌸 Hyvä yhteenveto. Täällä ei tänä kesänä itäneet ruusupavut ja tuoksuhernert millään jouduin kylvämään kahteen kertaan. Paprikat ja chilit ovat puolestaan onnistuneet ensikertalaiseksi aika hyvin, kovasti tekevät satoa.
  Terkuin Katja https://paleredrose.blogspot.fi Lämpimästi tervetuloa visiitille. 🐝

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja, tulen mielelläni vastavierailulle!
   Minulla on käynyt kerran aiemmin tuoksuherneiden kanssa sama juttu, eivät millään itäneet. Minäkin kokeilin paprikoita ja chilejä ensimmäistä kertaa ja niiden helppous oli mukava yllätys :)

   Poista
 8. Olipa mielenkiintoinen postaus - ja upeat kuvat!
  Minä taidan siirtyä yhä enemmän kylvämään syksyllä suoraan maahan. Esikasvatusta ei kannata aloittaa kovin aikaisin, koska luonnonvaloa täällä on vielä maalis-huhtikuussakin niin vähän, varsinkin tällaisina vuosina, ja myöhemmin kylvettynä kukinta alkaa vasta heinä-elokuussa...
  Tämän vuoden iloisin yllätys oli puutarhalehden mukana tullut kesäkukkasiemensekoitus. Kylvin sen astiaan, ja nyt joka päivä aukeaa jotain uutta kaunista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä valon vähyys on todellakin haaste, aina täytyisi malttaa kylvöjen kanssa. Vaikka meillä kasvivalot onkin, niin ei niiden alle mahdu kaikki esikasvatettavat millään :)
   Syyskylvöjä ajattelin kokeilla ensimmäistä kertaa. Monille perennoille se ilmeisesti sopii jopa paremmin kuin kevätkylvö. Exotic Gardenin syyskatalogin mukana tulivat vielä niin hyvät ohjeet syyskylvöihin, että niillä voisin jopa onnistua.

   Poista
 9. Hyvin olet onnistunut! Tämä kylvökatsauksesi oli mielenkiintoista luettavaa. Minullakin osa onnistui, osa ei, mutta noin tarkasti en olekaan asiaa arvioinut. Hyötykasveja aion kylvää taas jo syksyllä, perennoja en todennäköisesti tänä vuonna. Hauskaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu :) Voiko hyötykasvejakin kylvää syksyllä? Miten olen missannut tällaisen tiedon kokonaan.

   Poista
 10. Hyvin olet onnistunut! Tämä kylvökatsauksesi oli mielenkiintoista luettavaa. Minullakin osa onnistui, osa ei, mutta noin tarkasti en olekaan asiaa arvioinut. Hyötykasveja aion kylvää taas jo syksyllä, perennoja en todennäköisesti tänä vuonna. Hauskaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista