sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Vihdoin puutarhaenergiaa

Jos muistatte viimeaikaisia postauksiani, niin olen niissä jo vähän aikaa valittanut innostuksen puutetta. Onneksi aina jossain vaiheessa tulee se hetki, kun on pötköttänyt tarpeeksi. Minulle se iski eilen aamulla!

Kuvituksena väriläiskiä muutaman viikon takaa. Neidonkurjenpolvi hehkuu punaisena:

IMG_3411.jpg

Olin kylläkin hieman varautunut taas yhteen lököilyviikonloppuun, etenkin koska saavuin perjantain illalla yhdentoista maissa työmatkalta kotiin. Takana oli kaksi aivan mahtavaa päivää perehtymistä ja uusiin tyyppeihin tutustumista. Pitkiä päiviä, mutta todella antoisia. Kuvittelin nukkuvani ylipitkät yöunet, mutta mitä vielä, olin hereillä varhain, luin lehden ja katsoin sen jälkeen kahvikupposen ohella kauden viimeisen Gardener's Worldin. Jotain siinä Montyn leppoisassa tekemisessä on sellaista, joka herätti talviuneen vaipumassa olleen puutarhainnostukseni. Tällä kertaa ei haitannut nihkeä ilma eikä kova tuuli, vaan kipitin mielelläni ulos.

Syysasterit ovat vaan niin symppiksiä:

IMG_3414.jpg

Ensin siirsimme miehen kanssa yhteistuumin viikolla tilatut polttopuut varastoon, jonka jälkeen mies jatkoi sielä pihalla kuivuneiden kuusien halkomishommia ja minä siirryin siistimään puutarhaa. Olipa siinä vielä tekemistä! Olen todellakin laiskotellut viime aikoina.
Tyhjensin kasvimaalta väsähtäneet sametti- ja kesäkukat, kärräsin laatikoihin lisää multaa ja käänsin maan. Multa oli taas kerran tiivistynyt lapion syvyydeltä saviklönteiksi, joten ihan hyvä että ehdin kääntää maan ennen pakkasia.

Lehtikuusen kellertävät neulaset ovat nyt jo kaikki tippuneet, mutta pari viikkoa sitten ne loistivat kauniisti:

IMG_3416.jpg

Siivosin myös viimeisiä yksivuotisia pois kompostiin ja keräsin pihalla pitkin poikin olleita tarvikkeita, kastelukannuja, lapioita ja ties mitä takaisin omille paikoilleen. Nyt kaikki tavarat ovat epämääräisissä kasoissa pannuhuoneessa, jonka siivoaminen odottaa seuraavaa reippauspuuskaa.

Syysistutuksen pallokrysanteemi on alkanut kellertää. Tuloksena on hauskoja kaksivärisiä tupsuja:

IMG_3426.jpg

Urakan jälkeen tulin sisälle ja nukahdin melkein heti sohvalle istuttuani päikkäreille :D Mutta oli hyvä päivä ja ihan mahtavaa löytää itsestään taas tekemisen into. Ja on huojentavaa huomata, että vaikka välillä puutarhanhoito ei jaksa yhtään kiinnostaa, niin oikealla hetkellä kaikki loksahtaa paikoilleen, fyysinen työ maistuu ja kaiken kruunaa päivän päätteeksi kehossa oleva mukava väsymys.

14 kommenttia:

 1. Jep, Monty innostaa! Hauska krysanteemi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Montyn ohjelmassa kesää oli vielä jäljellä, mutta silti iski inspiraatio :)

   Poista
 2. On sekyllä sanoinkuvaamattoman hieno tunne kun saa tehtyä rästiin jääneitä töitä pois!
  Nuo syysasterit ovat aivan ihania :)
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle Piparminttu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, asioiden aikaan saaminen on palkitsevaa! :) Kivaa viikkoa Tuulikki!

   Poista
 3. Tuttu tunne, energiapuuskassa tulee tehtyä rästihommat pois vaivatta ja ehkäpä jotain muutakin sen lisäksi. Onneksi ilmat ovat olleet taas mukavia, joten virystasonikin on kohonnut jälleen ja olen päässyt sohvan nurkasta irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sielläkin ovat vireystasot parantuneet! :D Sohva on kyllä välillä aivan liian houkutteleva :)

   Poista
 4. Onpa hieno tuo pallokrysamteemi! Todella outoa, puutarhablogeja katsottuani olen alkanut hiljalleen katsoa kukkia "sillä silmällä". 😊 Ja onnittelut rästihommien hoitamisesta, siitä tulee huippufiilis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voidaanko ensi vuonna siis nähdä blogissasi ehkäpä myös kukkakokeiluja? :D Näin se innostus tarttuu, välillä liiankin helposti :)

   Poista
 5. Hieno tunne ja mieli hyvä! Melkoisen urakan teitte, päikkärit olivat paikallaan, keho ja mieli varmasti uinahtivat lempeään uneen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niin mahtavaa tulla vilpoisesta sisään ja kääriytyä viltin alle :) Uni iski ihan hetkessä. Mutta se on mielestäni parasta näissä pimeissä illoissa - voi ihan rauhassa köllöttää sohvalla. Kesällä sitä ei tule tehtyä, eikä ole tarvettakaan.

   Poista
 6. Juuri niin. Ei aina jaksa olla puuhakas. Sitten nauttii kaksin verroin kun saa kunnon vaihteen päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi jaksaa uskoa siihen, että ei pidä pakottaa itseään hommiin, jos oikeasti väsyttää. Kyllä se into iskee, kun keho ja mieli ovat levänneet :) Oli pitkästä aikaa mahtavaa ahertaa pihalla.

   Poista
 7. Hui mitä väriterapiaa! Tuo punainen neidonkurjenpolvi kyllä lataa energiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana syysväri muulloin melko vaatimattoman näköisessä kasvissa!

   Poista