Hellepäivinä kasvihuone voi tuntua turhalta kapistukselta. Ulkona on riittävän lämmin eli noin kolmekymmentä astetta ilman lasien suojaakin. Kasvihuoneessa sen sijaan on suorastaan trooppinen paahde. Meillä päivisin kasvihuoneen lämpötila huitelee noin 35-40 asteen välissä ja öisin 14-19 asteessa. Olenkin jättänyt nyt viime viikkoina kasvarin liukuovet auki myös yöksi, koska lämpötilan jyrkkä nousu alkaa noin kuuden maissa aamulla. Näin minun ei tarvitse aamuisin juosta avaamaan auringossa kärventyvän kasvarin ovia.
Kasvihuone pääsee eniten oikeuksiinsa keväisin ja syksyisin kasvukauden pidentäjänä. Näin keskikesällä kasvari on tyhjentynyt esikasvatuksista, jotka valtasivat vielä hetki sitten suuren osan lattiatilasta. Ja hyvä näin, koska tilaa tarvitaan reheville tomaateille ja kurkuille, paprikoille sekä meloni-kokeilulle.
Kurkku 'Femspot' piti kurkuntuotannossa noin kuukauden mittaisen tauon, mutta kasvatti sillä aikaa versojaan tomaattien sekaan ja tuottaa nyt siellä hiukan erikoisemman näköisiä kurkkuja:
Paprika 'New Ace':
Helteinen keli näyttäisi toimivan ainakin tomaateille paremmin kuin edelliskesän sateiset säät. Viime vuonna kasvihuoneessamme vallitsi tukala kosteus, joka homehdutti järjestäen kypsyviä tomaatteja. Muistan kun epätoivoisena heittelin useampia tomaatteja kompostiin.. Tänä kesänä hometta ei ole näkynyt, mutta ensimmäisten helteiden iskiessä muutama tomaatinlajike kärsi latvamädästä. Tilanne näyttäisi nyt kuitenkin korjaantuneen itsestään eikä tummia laikkuja ole ilmestynyt enää lisää.
Aivan ongelmitta ei kuitenkaan silti kaikki suju, koska 'Artisan Golden Bumble Bee' lajike on kellastuttanut osan lehdistään. Kyseistä lajiketta on kasvihuoneen kahdessa eri kulmassa ja molemmilla paikoilla Bumble Bee'tä vaivaa sama ongelma. Muut tomaattilajikkeet 'Gardeners Delight' ja 'Sungold' ei vät ole kehittäneet samanlaisia oireita, joten tulkitsen Bumble Been reagoivan nyt jostain syystä herkemmin olosuhteisiin.
'Artisan Golden Bumble Bee'llä on herkullinen väritys:
Ja osittain kellastunut lehdistö ;(
'Gardener's Delight' kirsikkatomaatit:
Ihanan pirtsakat 'Sungold' tomaatit:
Muistatteko vielä, kun keväällä ihmettelin esikasvatuksessa olevan 'Sparta' -tomaatin lehtien nyppylöitä? Olin hieman kahden vaiheella siitä, onko kyseessä jokin tauti vai nesteturvotus - tuntematon vaiva josta Gitta ystävällisesti vinkkasi blogini kommenteissa. Päätin kuitenkin varmuuden vuoksi istuttaa 'Sparta' -lajikkeen ulos erilleen muista tomaateista. Ja hyviä uutisia - siellä se näyttää viihtyvän oikein hyvin ja lehtien ongelmat ovat kadonneet tyystin.
Tuttujen tomaattien, kurkkujen ja paprikoiden lisäksi kokeilin tänä vuonna kasvihuoneessa hunajamelonin kasvatusta. Ehkä jotkut teistä muistavatkin viimekesäisen vesimelonin kasvatuksen? Tänä vuonna käytin ihan kasvihuoneviljelyyn tarkoitettua 'Petit Gris de Rennes Melone' -lajiketta kaupan melonin siementen sijaan. Melonin kasvatukseen liittyy paljon versojen leikkaamista, jossa olen kieltämättä melko huono, koska en millään muista nipistää versoja oikeaan aikaan. Siksi ajoittain meloni villiintyy kasvattamaan versojaan pitkin lattiaa. Lisäksi melonia tulisi pölyttää aamupäivällä pensselillä. Tein tätä useampana aamuna, mutta tähän mennessä tuloksena on vain yksi onnistunut pölytys ja noin nyrkin kokoinen meloni. Yksi on kuitenkin parempi kuin ei mitään! Jännityksellä odotan sen kehittymistä.
Tällaisia kasvihuonekuulumisia tällä kertaa. Oletteko törmänneet vastaaviin ongelmiin tomaatin kasvatuksessa? Minusta tuntuu, että molempina kasvatuskesinä tomaatit ovat olleet kaikkein ongelmallisimpia kasvatettavia - joskin satoa on kuitenkin tullut haasteista huolimatta.
Minun suurimmat haasteeni tomaattien kasvatuksessa ovat viime sateisina kesinä olleet harmaahome ja perunarutto. Toivon, että tänä kesänä niiltä vältyttäisiin. Nyt näyttää oikein mainiolta.
VastaaPoistaItse olen koko heinäkuun ajan pitänyt yötä päivää kasvarin ovea ja kattoluukkua auki. Ilma kiertää näin hyvin. :)
Perunarutosta olen lukenut ja se kuulostaa ilmeisen sitkeältä taudilta, joka tuppaa toistumaan vuodesta toiseen. Toivottavasti pysyy nyt loitolla, kuten myös harmaahome!
PoistaEilen oli koko yön 20 astetta, ihan käsittämätöntä - eipä todellakaan ole tarvetta sulkea kasvarin ovea :)
Hienot kuvat! Oi miten upeasti siellä tulee satoa, niin paljon ihania kesäherkkuja:) Minulla on vain muutama tomaatti pihalla kasvamassa ja sitten pieni yrttipenkki:) Nyt on kyllä ollut aivan upea kesä ja lämmintä on riittänyt, ettei kasvien ja kukkien kasvu ainakaan auringosta/lämmöstä jää kiinni niinkuin viime kesänä:) Aurinkoista viikonloppua ja ihanaa kesän jatkoa💕🌞
VastaaPoistaMuutamastakin tomaatista tulee jo mukavasti satoa, ainakin tänä kesänä :) Lämpöä on todellakin vaikka muille jaettavaksi! Mukavaa sunnuntain jatkoa myös sinne!
PoistaIhanan näköinen Bumble Bee, näyttää herkulliselta. Useana vuonna olen kasvattanut tomaattia ja aina niiden kanssa on jotain ongelmaa ollut. Satoakin on kyllä saatu. Lehdet lurpottavat, jos on liian kuumaa, vaikka vettä olisikin riittävästi. Varsinkin tällaisena kesänä pitäisi löytää tomaattilaatikolle paikka, jossa se olisi koko ajan kevyessä varjossa, ettei lämpötila nousisi liikaa. Jännä nähdä, miten käy, kun sato alkaa kunnolla kypsyä. Ennustan omille tomaateilleni vähintäänkin latvamätää ja halkeamia :D
VastaaPoistaBumble Bee -tomaattia en ole vielä päässyt maistamaan, sen verran tiukasti olivat tomskut kiinni varressa vielä. Vaikka melko kypsältä tuo kuvassa näyttääkin. Lehtien lurpotus on tuttua täälläkin, mutta se ei onneksi ole vakava vaiva. Osittain lohdullista kuulla, että sielläkin on tomaattien kanssa pientä haastetta - olen ajatellut, että mikä meillä on vikana kun koko ajan jotain ongelmaa pukkaa! Halkeilun unohdin mainita, sitä esiintyy myös. Vaikka käytössä ovat kastelualtaat, josta kasvin pitäisi ihan oman tarpeen mukaan ottaa vettä - eli liikakastelu ei pitäisi olla syynä. Onneksi kuitenkin satoa tulee näistä huolimatta :)
PoistaKomea sato tulossa. Lannoitin eilen tomaatteja ja kurkkuja, kun kurkut olivat kovin haalistuneita. Kesäkurpitsaa pukkaa...
VastaaPoistaTomaatteja näyttäisi tänä vuonna riittävän :) Kesäkurpitsa on todella satoisa kasvi myös. Puutarhan herkut ovat nyt parhaimmillaan.
PoistaMukavan näköinen blogi Sinulla <3
VastaaPoistaT; Paula K.
Kiitoksia, mukava kuulla :)
PoistaKasvihuoneesta kannattaa pitää luukkuja auki öisin heinä-elokuussa vaikka olisi viileää, se ei tomaattia haittaa mutta estää tehokkaasti hometta. Meillä oli koko viime kesän päätyluukut auki ja yhtään tomaattia emme menettäneet homeelle. ja nyt kun on näin lämmintä niin on kaikki mahdolliset luukut auki ympäri vuorokauden. Minullakin on kaksi ruukussa kasvavaa tomaattia alkanut kellastumaan, annoin vähän reilummin lannoitetta ja se tuntui auttavan vähän.
VastaaPoistaHyvä vinkki! Meillä kattoluukut toimivat automaattiavauksella ja sulkeutuvat siis öisin, mutta ovet voin toki pitää auki. Ja tämä kesä on ollut ihan kuiva, joten kosteutta ei ole päässyt kerääntymään kasvariin.
PoistaHerkullista satoa. Minulla tomaattien kanssa ollut tuota latvamätäongelmaa myös ja nyt olen lisännyt niille kalkkia ja tuuletusta, katsotaan toimiiko. Toivottavasti kuitenkin lämmintä piisaa vielä elokuun niin ehtii paprikatkin kypsyä, raakileet kun ovat jo hyvän kokoisia. ~Katja
VastaaPoistaLatvamätä on harmillinen vitsaus. Meillä on altakastelujärjestelmä, jonka kanssa ei pitäisi ainakaan esiintyä liikakastelua tai liian vähäistä kastelua, mutta toisin on ilmeisesti käynyt.
PoistaHyvin näyttävät kasvavan ja sadon saaminen melonista on hyvin tehty. Aloitin tomaattien kasvatuksen lasitetulla paahteisella parvekkeella, joten nyt kasvihuoneen myötä kaikki sujuu niin paljon helpommin. Kastelujärjestelmä on myös korvaamaton apu. Yhdessä tomaatissa, joka on oven vieressä ja aurinko pääsee porottamaan avoimesta ovesta kasvuastiana toimimaan ampäriin, on ollut latva-mätää. Muuten ongelmia ei ole tänä vuonna ollut. Viime loppukesästä/syksystä home vei tosiaan osan sadosta, mutta hirveän paha tilanne ei ollut.
VastaaPoistaKastelujärjestelmä on todella hyvä juttu! Tänä vuonna vaihdoimme sen itse asiassa vielä altakastelujärjestelmään, joten nyt kastelu on todella vaivatonta.
PoistaHyvä että siellä tomaatin kasvatus sujuu ongelmitta! Toivottavasti myös täällä jonain vuonna käy yhtä hyvin. Täytyy vaan ensin testata hieman olosuhteita ja lajikkeita - mitkä ovat kestävimpiä.