▼
sunnuntai 30. joulukuuta 2018
Siemeninventaario 2018
Olen muutamassa vuodessa onnistunut keräämään kunnioitettavan määrän siemenpussukoita. Osa ovat priimakunnossa, toiset vanhentuneita tai muuten vaan tarpeettomaksi tulleita. Ennen siemenkatalogien selailua ja uusien pussukoiden tilaamista on siis inventaario paikallaan. Ainakin jos haluaa olla järkevä - ja tällä kertaa mä yritän.
Aloitin siitä, että kannoin kaikki siemeniä sisältävät laatikot ja purnukat pöydälle.
Ensin tartuin hyötykasvien siemenpusseihin, koska niitä minulla on maltillisemmin ja ensi vuoden kasvatusten suunnittelu on melko helppoa - viljelylaatikoihin ja kasvihuoneeseen laitan paljon tuttuja ja varmoja kasveja, kuten kesäkurpitsaa, porkkanaa, herneitä, tomaattia ja kurkkua. Näiden kohdalla piti ainoastaan tarkistaa, onko minulla riittävästi hyväkuntoisia siemeniä. Heitin myös pois vanhentuneita siemeniä - sellaisia, joiden parasta ennen -päivämäärä oli jo joitakin vuosia sitten. Tiedän että siemenet voivat itää vielä vuosienkin päästä, mutta ensi kasvukautena en jaksaisi testailla siementen itävyyttä.
Lopuksi selvisi, että muutamia perussiemeniä täytyy tilata lisää. Kurkun, punajuuren ja porkkanan siemenet ovat loppu. Paprikan, retiisin ja tomaatin siemeniä vielä on, mutta haluan nykyisten lisäksi viljellä myös muutamia uusia lajikkeita. Kirjasin nämä kaikki hankintalistalle.
Kesäkukkien ja perennoiden kohdalla inventaari olikin jo hieman haastavampi toteuttaa. Piti tehdä päätöksiä siitä, mitkä kasvit pääsevät "jatkoon" eli kevään kylvölistalle ja mitkä ei. Luistin hieman tästä jaosta ja kasasin myös Ehkä-pinon sitä varten, jos minulla onkin keväällä runsaasti ylimääräistä kasvatustilaa tai -aikaa (eli käytännössä siirsin päätöksentekoa eteenpäin :)).
Kyllä, ehkä ja ei -laarien lisäksi muodostin myös "tarpeettomat" -kasan, johon päätyivät sellaiset siemenet, jotka ovat vielä hyvässä kunnossa, mutta joista minulla on jo riittävästi onnistuneesti itäneitä kasveja viime puutarhakausilta.
Kyllä-lista on tietysti pisin. Listalla on:
- Useita jännittäviä siemenkirjeistä saatuja kokeiluja, kuten useampaa akileijaa, törmäkukka, soihtunauhus, hohtopiikkiputki, laventeli ja muita.
- Hyväksi havaittuja lempparikesäkukkia, esimerkiksi sinitähtösiä, kesäpäivänhattuja, ja kosmoksia.
- Sellaisia perennoja, joita olen jo aiemmin esikasvattanut, mutta joita kaipaan lisää. Tähän kuuluvat esimerkiksi kaunopunahattu, tähkäverbena ja ukonkello.
Järjestelin Kyllä-listan myös eri kategorioihin: esikasvatettaviin, kylmäkäsittelyä tai hankikylvöä kaipaaviin ja suoraan ulos kylvettäviin, jotta pääsen pian tarttumaan vaivattomasti hankikylvö- ja esikasvatuspuuhiin.
Ehkä-listalla on:
- Iso määrä kesäkukkia, joiden osalta olen vielä kahden vaiheilla. Sellaisia ovat mm. erilaiset unikot, jänönhäntä ja verbena. Kylvöpäätökseen tulee vaikuttamaan muun muassa se, innostunko tilaamaan joitain uusia kesäkukkia, onko sopiva keli tai riittävästi aikaa/tilaa suorakylvöille.
- Sellaisten perennoiden siemeniä, joita olen kasvattanut edellisvuosina, mutta joita ei välttämättä tarvitse lisää. Näidenkin osalta kasvatustilan ja -ajan riittävyys vaikuttaa taas lopulliseen päätökseen.
Ei jatkoon 2019 -listalla on:
- Pääosin sellaisia siemeniä, joita olen esikasvattanut viime kesänä ja joiden osalta lopputulema on vielä epäselvä. Ei voi tietää, miten hyvin viime kesänä taimina penkkiin istutetut kasvit siellä viihtyvät tai edes millaisia niistä tulee, kun ne vihdoin alkavat kukkimaan. On siis huomioitavaa, että tälle listalle pääsy ei tarkoita lopullista ei:tä, vaan enemmänkin mietintätaukoa.
Tarpeettomien siementen joukossa on sellaisia, joita oli ihan hauska kokeilla, mutta joita kohtaan en tunne riittävästi intohimoa kasvattaakseni niitä uudelleen. Esimerkiksi tilli, myskikurpitsa, sokerimaissi, kukka- ja parsakaali ja tomaatti 'Moneymaker'. Lisäksi isosudenporkkana, kesäkuuruoho, sinitähtönen 'Blue Mink' ja kesäasteri 'Palette Mixed'. Olisiko kellään puutetta juuri näistä siemenistä? Voisin vaikka postittaa ne halukkaalle, mikäli joku on valmis ottamaan koko setin tai vähintään puolet siemenistä. Yksittäisiä pussukoita en jaksaisi lähettää.
Siemenpusseja lajitellessani jouduin perustamaan vielä yhden laarin, jonka voisin nimetä "mahdollisuuksien kukkaniityksi". Tähän nimittäin kasasin suorakylvettäviä kesäkukkia, joille ei ole enää nykyisissä penkeissä tilaa tai jotka ovat jo useamman vuoden vanhoja ja siksi itävyydeltään epävarmoja. Mukana on joitakin kehäkukkien lajikkeita, olkikukkaa, kurkkuyrttiä, ruiskaunokkia, punapellavaa ... Tuumailin, että jos ensi keväänä pihalta löytyisi sopiva paikka villille kukkaniitylle, niin voisin levittää tämän sekametelisopan siemeniä siihen.
Koko homman lopuksi tein listaa puuttuvista siemenistä - yllättäen siis sellaisia jopa löytyi, vaikka voisi kuvitella, että runsaan viidenkymmenen pussukan seasta löytyisi jo riittävästi kylvettävää..
Aiemmin nimettyjen hyötykasvien lisäksi hankintalistalle päättyivät seuraavat:
- Joku uusi kesäköynnös - olen vaihteeksi kyllästynyt kelloköynnökseen
- Uusi tsinnialajike vanhentuneiden tilalle
- Lisää tähkäkissanmintun siemeniä loppuneiden jatkeeksi
- Ehkäpä kesäastereita, jos löytyy sopivia ja oikeansävyisiä lajikkeita.
Tilauslista kuulostaa suorastaan niukalta, eikö? :) Katsotaan kuinka käy kun alan selaamaan siemenluetteloita ja keksin sieltä vallan uusia tarpeita.. Nyt olen ainakin tehnyt hyvän pohjatyön ja uskoakseni pystyn paremmin välttämään houkutuksia.
Lisäinfoa siementen itävyydestä:
1. taulukoita siementen itävyysajoista (englanniksi):
Lähde 1, Lähde 2
Yhteenvetona: kurkut, salaatit, retiisit ja kaalit säilyttävät itävyytensä jopa viisi vuotta, kun taas sipulin ja maissin itävyys pysyy hyvänä korkeintaan yksi tai kaksi vuotta.
2. Siementen itävyyttä voi testata laittamalla erän siemeniä kostealle talouspaperille ja sen jälkeen muovipussiin - ja seurata itämistä, kts esimerkki täältä.
torstai 27. joulukuuta 2018
Puutarhavuosi 2018
Pidän yleensä joulun ja uudenvuoden yhteydessä vapaata ja käytän sen totaaliseen laiskotteluun motolla "Ei ole pakko tehdä mitään, ellei huvita". Usein siihen liittyy myös villasukkia ja kissojen kanssa sohvalla makoilua. Mutta ihan parasta näissä vapaapäivissä on se, että voi rauhassa mietiskellä ja tehdä henkistä vuoden tilinpäätöstä. On suorastaan luksusta käyttää aikaa pohdiskeluun ja palata mielessä vuoden aikana koettuihin tunnelmiin. Samalla viriää ajatuksia ja ideoita uuteen vuoteen. Ja mikä parempaa kuin tehdä tätä mietintää myös puutarhan osalta!
Ihan ensimmäisenä vuodesta 2018 jää mieleen ankara kuivuus ja pitkä lämmin kausi, joka alkoi jo aikaisin toukokuussa. Keväällä ja kesällä sai olla kiitollinen riittoisasta porakaivosta. Päällisin puolin vaikutti onneksi siltä, että kuivuus ei tehnyt puutarhassa pahaa tuhoa ja useampi kasvi näytti viihtyvän lämmössä.
Vuoden parhaista kukkijoista haluan nostaa esille seuraavat:
- Alppiruusu. Tähän asti pikkuiset alppiruusuni ovat kukkineet vain joka toinen vuosi, joten otan tämänkeväisestä kukinnasta kaiken ilon irti!
- Pionit, ilman sen suurempia perusteluita:
- Kärhöt innostuivat tänä kesänä kauniiseen kukkaloistoon:
- Massiiviseksi venähtänyt purppurapunalatva on villin ja runsaan ulkonäkönsä vuoksi yksi suosikeistani:
- Pitkälle syksyyn kukkinut rantakukka taisi tehdä kukintaennätyksen:
Puutarhatapahtumien osalta vuosi oli antoisa. Keväällä piipahdimme Tukholman puutarhamessuilla haistelemassa uusimpia (pelargoni)trendejä. Toukokuussa sain kutsun ensimmäiseen bloggaajatapahtumaani Marketanpuistossa. Osallistuminen oli hieman jännittävä, mutta kaikki sujui oikein hyvin ja mulla oli tosi hauskaa. Elokuussa kävin Mustilan arboretumin taimipäivillä, joka oli virkistävä kokemus ja antoisa taimishoppailureissu.
Messutunnelmia Tukholmassa:
Ja Mustilan taimipäivillä:
Erityisellä lämmöllä muistelen myös tämän vuoden siemenkirjeitä - osallistuin kahteen kirjeketjuun ja molempien saapuminen sai minut melkein hyppimään tasajalkaa. Aarteiden purkaminen paketista tapahtui huolellisesti, kun tarkastelin varovasti jokaista siemenpakettia ja huokailin innosta. Ensi kevättä varten on nyt säilössä monen sellaisen kasvin siemeniä, joita en olisi itse muutoin älynnyt kokeilla.
Aasinsiltana siemenkirjeistä päästäänkin kevään esikasvatuksiin, jotka onnistuivat älyttömän hyvin - 40 siemenlajista 38 iti. Jokaisen kasvu ei jatkunut itämisen jälkeen ihan yhtä hyvin, esimerkiksi isosudenporkkanat ja suklaakosmokset kuivuivat kukkapenkkiin, mutta niitä on turha harmitella. Moni taimi kuitenkin menestyi. Erityisen myönteisiä yllätyksiä olivat tähkäkissanminttu, silkkitassu ja ritarinkannukset.
Tähkäkissanminttu osoittautui mahtavaksi reunuskasviksi:
Silkkitassu oli i-ha-na kukkija, jota oli pakko välillä myös silitellä:
Ritarinkannuksista en osannut odottaa tältä kesältä vielä mitään, mutta nehän intoutuivat kukkimaan:
Puutarhaprojektien osalta vuosi oli suorastaan maltillinen. Siihen vaikutti isosti kesälomalla suoritettu takkahuoneen remppaprojekti, joka muuten jatkuu parhaillaan kylppärin ja saunan remontilla (siis milloin me ei remontoida?). Yhtä sun toista tuli kuitenkin puuhailtua pihallakin. Yhtenä isompana kokonaisuutena kasvihuoneen edusta, joka jäi syksyllä vielä kesken. Tai siis sanotaan mieluummin työn alle. Jotain kuitenkin valmistui myös - laajensimme kasvihuoneen edessä olevaa sorastusta ja aloitin pensasaidanteen perustamista kasvihuoneen taakse:
Elokuussa jaoin ja siirtelin kasveja paikasta toiseen ja fiilistelin sitä, että kuivasta kesästä huolimatta osa kasveista viihtyi kuitenkin melko hyvin. Erityisen iloinen olin isotähtiputken siementaimista. Hyötykasvien puolesta oli loistava luumuvuosi:
.. ja mahtava tomaattivuosi:
Varmojen hyötykasvien lisäksi tein muutamia viljelykokeiluja muun muassa mangoldin, sokerimaissin, melonin, myskikurpitsan ja kukkakaalin osalta. Kaikki ei mennyt ihan putkeen, mutta mieleen jäi silti tyytyväisyys pienistä onnistumisista. Maisteltiin oman puutarhan maissia:
.. ja melonia:
Puutarhavuosi 2018 jäi siis ehdottomasti plussan puolelle. Ensi vuoteen otan mukaan kourallisen uusia oppeja ja kokemuksia. Lisäksi pääsen seuraamaan monen tänä vuonna istutetun kasvin kasvutarinaa. Kiitos 2018 ja ei muuta kuin uutta puutarhavuotta kohti! :)
Mitkä ovat olleet teidän puutarhavuoden kohokohtia?
Ihan ensimmäisenä vuodesta 2018 jää mieleen ankara kuivuus ja pitkä lämmin kausi, joka alkoi jo aikaisin toukokuussa. Keväällä ja kesällä sai olla kiitollinen riittoisasta porakaivosta. Päällisin puolin vaikutti onneksi siltä, että kuivuus ei tehnyt puutarhassa pahaa tuhoa ja useampi kasvi näytti viihtyvän lämmössä.
Vuoden parhaista kukkijoista haluan nostaa esille seuraavat:
- Alppiruusu. Tähän asti pikkuiset alppiruusuni ovat kukkineet vain joka toinen vuosi, joten otan tämänkeväisestä kukinnasta kaiken ilon irti!
- Pionit, ilman sen suurempia perusteluita:
- Kärhöt innostuivat tänä kesänä kauniiseen kukkaloistoon:
- Massiiviseksi venähtänyt purppurapunalatva on villin ja runsaan ulkonäkönsä vuoksi yksi suosikeistani:
- Pitkälle syksyyn kukkinut rantakukka taisi tehdä kukintaennätyksen:
Puutarhatapahtumien osalta vuosi oli antoisa. Keväällä piipahdimme Tukholman puutarhamessuilla haistelemassa uusimpia (pelargoni)trendejä. Toukokuussa sain kutsun ensimmäiseen bloggaajatapahtumaani Marketanpuistossa. Osallistuminen oli hieman jännittävä, mutta kaikki sujui oikein hyvin ja mulla oli tosi hauskaa. Elokuussa kävin Mustilan arboretumin taimipäivillä, joka oli virkistävä kokemus ja antoisa taimishoppailureissu.
Messutunnelmia Tukholmassa:
Ja Mustilan taimipäivillä:
Erityisellä lämmöllä muistelen myös tämän vuoden siemenkirjeitä - osallistuin kahteen kirjeketjuun ja molempien saapuminen sai minut melkein hyppimään tasajalkaa. Aarteiden purkaminen paketista tapahtui huolellisesti, kun tarkastelin varovasti jokaista siemenpakettia ja huokailin innosta. Ensi kevättä varten on nyt säilössä monen sellaisen kasvin siemeniä, joita en olisi itse muutoin älynnyt kokeilla.
Aasinsiltana siemenkirjeistä päästäänkin kevään esikasvatuksiin, jotka onnistuivat älyttömän hyvin - 40 siemenlajista 38 iti. Jokaisen kasvu ei jatkunut itämisen jälkeen ihan yhtä hyvin, esimerkiksi isosudenporkkanat ja suklaakosmokset kuivuivat kukkapenkkiin, mutta niitä on turha harmitella. Moni taimi kuitenkin menestyi. Erityisen myönteisiä yllätyksiä olivat tähkäkissanminttu, silkkitassu ja ritarinkannukset.
Tähkäkissanminttu osoittautui mahtavaksi reunuskasviksi:
Silkkitassu oli i-ha-na kukkija, jota oli pakko välillä myös silitellä:
Ritarinkannuksista en osannut odottaa tältä kesältä vielä mitään, mutta nehän intoutuivat kukkimaan:
Puutarhaprojektien osalta vuosi oli suorastaan maltillinen. Siihen vaikutti isosti kesälomalla suoritettu takkahuoneen remppaprojekti, joka muuten jatkuu parhaillaan kylppärin ja saunan remontilla (siis milloin me ei remontoida?). Yhtä sun toista tuli kuitenkin puuhailtua pihallakin. Yhtenä isompana kokonaisuutena kasvihuoneen edusta, joka jäi syksyllä vielä kesken. Tai siis sanotaan mieluummin työn alle. Jotain kuitenkin valmistui myös - laajensimme kasvihuoneen edessä olevaa sorastusta ja aloitin pensasaidanteen perustamista kasvihuoneen taakse:
Elokuussa jaoin ja siirtelin kasveja paikasta toiseen ja fiilistelin sitä, että kuivasta kesästä huolimatta osa kasveista viihtyi kuitenkin melko hyvin. Erityisen iloinen olin isotähtiputken siementaimista. Hyötykasvien puolesta oli loistava luumuvuosi:
.. ja mahtava tomaattivuosi:
Varmojen hyötykasvien lisäksi tein muutamia viljelykokeiluja muun muassa mangoldin, sokerimaissin, melonin, myskikurpitsan ja kukkakaalin osalta. Kaikki ei mennyt ihan putkeen, mutta mieleen jäi silti tyytyväisyys pienistä onnistumisista. Maisteltiin oman puutarhan maissia:
.. ja melonia:
Puutarhavuosi 2018 jäi siis ehdottomasti plussan puolelle. Ensi vuoteen otan mukaan kourallisen uusia oppeja ja kokemuksia. Lisäksi pääsen seuraamaan monen tänä vuonna istutetun kasvin kasvutarinaa. Kiitos 2018 ja ei muuta kuin uutta puutarhavuotta kohti! :)
Mitkä ovat olleet teidän puutarhavuoden kohokohtia?
sunnuntai 23. joulukuuta 2018
Hyvää joulua!
Kiireet ovat hetkeksi ohi ja nyt on aika rauhoittua joulun viettoon. Mukavaa ja rauhaisaa joulua kaikille!