lauantai 26. marraskuuta 2016

Herätys!

Heräsin aamuyöstä ja havahduin unenpöpperöisissä ajatuksissani siihen, että olen viime kuukaudet kulkenut kuin autopilotilla. Pimeällä kaudella energiani ei ole vapaa-ajalla riittänyt paljon muuhun kuin sohvalla pötköttelyyn ja telkkarin katseluun. Missä on malttamaton innostus, kylvöjen ja kasvien suunnittelu, blogin kirjoittaminen ja muiden blogien lukeminen? Ihan kuin talven myötä myös puutarhapuoleni minussa olisi vaipunut syvään talviuneen.

Lakun mielestä on kivaa, että iltaisin sohvalla on seuraa, jonka syliin voi asettua:

20161124_181859

Tietysti niukkaa energiavarastoa kannattaa käyttää säästeliäästi ja olla pakottamatta itseensä mihinkään sellaiseen, mihin jaksaminen tai kiinnostus ei riitä, Mutta kun minulle puutarha-asiat ovat myös energian lähde! Olen kaivannut kiireetöntä siemenpussien hypistelyä, puutarhakuvien ja taimiluetteloiden selailua ja inspiraation puuskia, kävelyitä kukkapenkiltä toiselle, ahertamista ulkoilmassa, kukkanuppujen bongaamista ja jopa rikkaruohojen kitkemistä.

Naukku ei seuraa kaipaa, lämmin uuni riittää. Vatsa pysyy lämpimänä:

20161108_214748

Nyt aion herätellä puutarhapuoltani taas eloon ja muistaa varata pimeistä illoista aikaa myös tälle ihanalle harrastukselle. Ensiaskeleena lähden siivoamaan puutarhatavaroiden varastona toimivaa pannuhuonetta (voi moro sitä kesän aikana levinneiden tavaroiden määrää, huoneessa ei mahdu melkein enää kulkemaan) ja illalla aion palata glögimukin kanssa blogien äärelle. Miten jo kaipaankin kaikkien bloggaajien erilaisiin tarinoihin uppoamista!

Aion kirjoittaa myös lyhyestä pyörähdyksestämme Berliinissä viime viikonloppuna ja vastata Tuulikilta tulleeseen mukavaan haasteeseen. Kuullaan taas! Mukavaa viikonloppua! :)

sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Talveen valmistautumista

Viime viikolla saapuivat lumisateet tänne meillekin. Keskiviikkona lunta tuli kunnolla ja jouduin ihan tosissani kaivamaan töistä palauttuani autoani lumesta juna-aseman parkkipaikalla. Puutarhassa lumipeite on kuitenkin vielä ohut. Tuntuu, että osa sataneesta lumesta on ehtinyt sulaa tai haihtua. Kävin lauantaina pikaisesti tarkastamassa puutarhan tilanteen.
Viimeisinä vihreänä pysyneet myskimalvat ovat nuupahtaneet:

IMG_3468.jpg

Sinipallo-ohdakkeet eivät ehtineet ensimmäisenä vuonna kukkaan:

IMG_3470.jpg

Syysesikolla on luminen hattu:

IMG_3478.jpg

Pilariomenapuun viimeiset lehdet:

IMG_3472.jpg

Kärhön kukat ovat kuin paikalleen jäätyneita:

IMG_3477.jpg

Talvikelien saapuessa aloitin tänä viikonloppuna lintujen talviruokinnan. Kattaus on tuttu ja aiempina talvina hyväksi havaittu: siemenseosta, maapähkinöitä sekä talipalloja. Ensimmäisenä paikalle saapui tietysti orava.

IMG_3502.jpg

IMG_3512.jpg

Siemenautomaatille kurottaessa orava otti yhdessä vaiheessa hieman liian rohkean asennon ja pöllähti otteen livetessä maahan. Siksi sillä on seuraavassa kuvassa lunta viiksissä:

IMG_3497.jpg

Myös sinitiaiset, talitintit ja muutama pikkuvarpunen vierailivat ruokinnalla. Harakoitakin näkyi. Siemenautomaatti on tiheäoksaisessa kirsikkapensaassa, joka tarjoaa pikkulinnuille sopivasti turvaa.

IMG_3510.jpg

IMG_3499.jpg

IMG_3525.jpg

Pakkasilmojen myötä aloitimme sisällä leivinuunin lämmittämisen. Valtava lämpöä varaava vuolukiviuuni on talvisin kissojen suosiossa. Laku on löytänyt mukavan paikan uunin päällä olleesta tarjottimesta:

IMG_3460.jpg

Josta sen turkki pursoaa kivasti ylitse :)

IMG_3462.jpg

Naukku on heittäytynyt käytävän puolelle rentoon asentoon:

IMG_3486.jpg

Josta se katsoo kuvaamistani hieman epäillen :D

IMG_3487.jpg

Näihin tunnelmiin :) Mukavaa sunnuntain jatkoa!